Hoppa till huvudinnehållet

Nattsvarta prognosen för Eda – underskott med 17 miljoner: ”Extremt allvarligt”

Publicerad:
Reporter Oscar Walldén
Oscar Walldén
oscar.wallden@arvikanyheter.se
Eda kommun går mot ett rejält underskott 2023. Det visar den helårsprognos som nyligen har gjorts. Arkivbild.
Eda kommun går mot ett rejält underskott 2023. Det visar den helårsprognos som nyligen har gjorts. Arkivbild. Foto: Jonas Klint

En dyster helårsprognos har presenterats gällande ekonomin i Eda.

Den visar att kommunen landar på ett underskott – med över 17 miljoner kronor.

– Det är ett väldigt allvarligt läge, säger kommunalrådet Hanna Andersson (M).

Eda kommun nådde inte sina finansiella mål för 2022, vilket går att läsa i den senaste årsredovisningen som nyligen presenterats.

Totalt gick kommunkoncernen plus med 5,5 miljoner kronor – en försämring med 9,4 miljoner jämfört med föregående år.

Stora underskott kunde redovisas av både bildnings- och socialnämnden.

– Det är klart att det är bekymmersamt att vi inte klarade målen, för det är inte första gången. Det är ju inte ett bra sätt att jobba långsiktigt, konstaterar Edas kommunalråd Hanna Andersson (M).

Skidanläggningen Valfjället gör vinst – för första gången sedan 2006

”Ett nytt rekord”

Tuffa tider väntas även framåt.

Under onsdagens sammanträde i kommunfullmäktige presenterades en oroväckande ekonomisk helårsprognos – som visar på ett gigantiskt underskott.

– Det här är inte en sanning nu, utan en prognos om vi fortsätter vår verksamhet exakt som vi gör i dag. Naturligtvis måste vi göra en massa åtgärder för att det här inte ska bli en sanning, konstaterar Hanna Andersson (M).

Underskott på 17 miljoner låter otroligt allvarligt?

– Det är extremt allvarligt, det är det.

Varit med om något liknande?

– Nej, det här är tyvärr ett nytt rekord – som jag känner till. Men jag hör ju från förvaltningen här också, att de har inte sett det här tidigare.

Hanna Andersson (M), kommunalråd i Eda, konstaterar att läget är bekymmersamt. Arkivbild.
Hanna Andersson (M), kommunalråd i Eda, konstaterar att läget är bekymmersamt. Arkivbild. Foto: Kerstin Herö

Det är framför allt socialnämnden som ser ut att gå mot störst underskott, med minusresultat på 21,6 miljoner, men även bildningsnämnden med minus sju miljoner.

Ett par större investeringar har gjorts inom dessa områden den senaste tiden, med stora byggprojekt, men det är inte de främsta orsakerna, menar Andersson.

– Det är klart att det kan ha en liten påverkan, men det är ju inte det som driver kostnader här – utan här är det verksamheter. Det är ju framför allt på socialnämnden och bildningsnämnden, verksamheten är ju för stor i förhållande till den budget man har fått.

– Att vi har byggt påverkar väl naturligtvis lite grann med räntor, avskrivningar och så. Men det är inte där kostnaderna drivs upp.

Så vad beror det på?

– Vi är inte helt färdiga med analysen, utan det är uppdrag som förvaltningen har fått. Nämnderna jobbar kontinuerligt, jag vet att socialnämnden jobbar stenhårt med uppföljning och så även bildning. Vi har dessvärre inte hela bilden klar för oss. Det vi ser är att det blivit ökade personalkostnader för de här stora verksamheterna, som vi inte har haft i budget.

Vad tror du kommer krävas för åtgärder för att få ordning på det här?

– Det kommer krävas många olika åtgärder. Effektivisering av arbetssätt, att se om det är den här strukturen vi ska ha på de stora verksamheterna. Det kommer behöva göras otroliga förflyttningar inom en del områden, menar Hanna Andersson (M).

Som fortsätter:

– Vi får ju också från vår ekonomiavdelning att vi kommer ha ökade behov många år framöver, på grund av demografi och ökade elevantal – det är ju de stora verksamheterna. Så vi behöver inte bara lösa det här på kort sikt utan vi behöver också ha en långsiktig plan.

– Det är min fasta övertygelse att vi måste börja tänka på helt andra sätt. Det handlar liksom inte om att osthyvla eller att lägga ner verksamheter, utan det handlar om att effektivisera på mycket smartare sätt än vad vi har gjort förut. Det kommer krävas enormt mycket av oss politiker – men ännu mer av verksamheten, säger Andersson.

”Känns inte riktigt bra”

Nicklas Backelin (V), nytillträdd ordförande i bildningsnämnden, sa följande under onsdagens fullmäktigesammanträde:

– Bildningsnämnden har ju tagit del av prognosen med oro. Vi har redan nu gett verksamheten i uppdrag att komma i ram och komma med förslag.

Även från oppositionen uttrycktes en stor oro:

– Det känns inte riktigt bra att man väldigt snart inpå det nya året kommer med dessa väldigt stora underskott i förhållande till budget. Räknar vi om siffrorna till ungefär Karlstads kommun så skulle vi hamna på över 300 miljoner kronor, räknar vi om det till Stockholms kommun skulle vi hamna nånstans runt 3,2-3,3 miljarder, sa Bo Sundbäck (S).

Historiskt beslut – fullmäktige i Eda godkände plan för unika polisstationen

Artikeltaggar

Eda kommunEkonomiKommunfullmäktigeKommunstyrelsenPolitik

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.