Hoppa till huvudinnehållet

Verksamhetschefen och facket om vårdläget: ”Det kommer bli tufft”

Publicerad:
Reporter Sofie Borg
Sofie Borg
sofie.borg@arvikanyheter.se
Sommaren på Arvika sjukhus kommer bli tuff. Det menar både facket och verksamhetschefen.
Sommaren på Arvika sjukhus kommer bli tuff. Det menar både facket och verksamhetschefen. Foto: Hans-Åke Henriksson

Sommaren på Arvika sjukhus kommer bli tuff. Det menar både facket och verksamhetschefen. Men Ann-Kristin Olsson, verksamhetschef, tror inte att man hamnar i ett sämre läge än förra året.

– Sommaren kommer att bli tuff även i år, men det ser inte sämre ut än i fjol., säger hon.

Personalen på Arvika sjukhus larmar om att det kan bli kaosläge inför sommaren.

Eva-Lena Axelsson, samordnare för de fackliga företrädarna på Arvika sjukhus, menar att det kommer vara färre vårdplatser under flera veckor i sommar jämfört med förra året.

– Vi har 20+1 platser under flera veckor. Förra året hade vi 23+1, säger hon.

Men verksamhetschefen Ann-Kristin Olsson menar att antalet platser kommer vara på samma nivå som i fjol.

– Vi kommer samarbeta med ortopeden så det blir lika många platser eller någon mer, säger hon.

Hård sommar

Men att det är en hård sommar som väntar är alla rörande överens om.

– Förra året var en av de värsta situationerna vi har haft. Personal fick beordras in och det är ju inte vad man vill på sommaren. Ett sånt pass kan du i stort sett inte neka heller om du inte är väldigt sjuk eller har små barn. Rädslan är att det kan hända igen. Och det blir ju en oro också innan det är fullbordat faktum, säger Eva-Lena Axelsson.

Ann-Kristin Olsson, verksamhetschef vid sjukhuset i Arvika.
Ann-Kristin Olsson, verksamhetschef vid sjukhuset i Arvika. Foto: Kerstin Herö

Men hon menar att det finns ljusglimtar inför kommande sommar.

– Det som är positivt är att förra året hade vi många nyutbildade sköterskor som fick ta stort ansvar, men i år är de mer garvade. Vad jag vet har det inte varit lika stor flykt i år, de som kom förra året stannat kvar. Det är ändå positivt.

Eva-Lena Axelsson tror dock att man måste planera för att det är färre platser öppna, bland annat för att det kan bli sjukdom i personalen.

– För att ha öppet fler platser skulle vi behöva vara många fler i grundbemanningen. Det är för få nu, det har det varit under lång tid. Hela Sverige drog ner på slutenvårdsplatser, och det gick för fort. Här i Arvika gör de sitt bästa för att kompensera. Man gör ju ändå saker, och det är positivt att det stannar sjuksköterskor.

– Men visst är man orolig, man vill absolut inte ha en sån här sommar igen.

Verksamhetschefen Ann-Kristin Olsson säger att vad gäller bemanning så kommer det att se ungefär likadant ut som förra sommaren.

– Bemanningen är väl på vissa ställen ungefär som i fjol och på vissa ställen ser det bättre ut. Sommaren kommer att bli tuff även i år, men det ser inte sämre ut än i fjol.

Att det på vissa ställen är bättre bemannat i år beror dels på rekryteringar och dels på att fler är i tjänst.

– Det är ungefär lika över hela linjen. På undersköterskesidan ser det bra ut, men vi saknar sjuksköterskor.

Enligt verksamhetschefen jobbar man hela tiden med bemanningen, som är ett stort problem i hela landet, inte enbart för Arvika.

På Arvika sjukhus är också grundförutsättningen att personalen ska få fyra veckors sammanhängande semester om man inte väljer att sälja veckor.

– Vi har inte ett tufft läge enbart under sommaren, det har vi ju även annars. Men det blir ju tuffare i och med att vi erbjuder fyra veckor semester, Ann-Kristin Olsson.

– Jag tror inte att det kommer bli värre än i fjol, men tufft kommer det att bli.

Artikeltaggar

ArbeteArvikaArvika sjukhusBemanningOroligheterRekryteringSemester

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.