Under veckan pågår den traditionella ensemble-veckan på Ingesunds Musikhögskola. Som avslut på veckan ger skolans symfoniorkester och kammarkör en konsert på skolan och på Loftet hos Västanå Teater, Rottneros.
Varje termin arrangeras en speciell ensemble-vecka på Musikhögskolan, där studenter från alla linjer deltar i olika grupperingar. Från lektionssalarna hörs jazz, folk- och klassisk musik och körsång.
– Veckan bryter ut lite från den vanliga undervisningen och är mycket uppskattad av studenterna, säger rektor Johan Birgersson.
Musikhögskola+teater=sant
I stora konsertsalen håller symfoniorkestern till, de kommer att ge två konserter tillsammans med Kammarkören, en på plats i skolan under fredags kväll och en på Loftet hos Västanå Teater under lördagen.
– Det här är något nytt och unikt för oss! Vi har inlett ett samarbete med Västanå Musik & Teater som känns verkligen spännande. Konserten är ett led i det samarbetet och vi hoppas att vi får möjlighet att utveckla det framöver, säger Johan.
Flyttar med stolar och notställ
Det kommer vara omkring 100 personer på scenen och all sceninteriör och samtliga instrument kommer att flyttas över till Rottneros under lördagen.
– Vi flyttar vi med ett 40-tal stolar och notställ med mera från vår scen här på skolan, sedan tillkommer slagverk och alla andra instrument. Svitens breda spektra gör att vi får låna in en kontrabasfagott från Örebro, slagverk från Wermland opera och en tuba från en brasselärare här i Arvika, säger studierektor och producent Pierre Koch.
Professionell erfarenhet
Han menar att studenterna kommer att få en bra erfarenhet genom konserterna.
– Nu blir det som i verkliga livet. Genom delad plats på konserterna kommer de ges en professionell upplevelse och erfarenhet av att spela i symfoniorkester där man sällan är på en och samma spelplats.
Benjamin Westin, viola och Josefine Lindén, fiol går lärarprogrammet och är två av musikerna.
– Den här veckan är den roligaste på hela terminen! Det är en speciell känsla när man sätter sig ned bland alla andra för att spela tillsammans. Kanske är det också det bästa orkesterprogrammet som varit under åren, säger de.
Svensk tonsättarhistoria
Konserten innehåller flera delar av musik med orkester, kör- och solistsång.
– Svensk musik går som en röd tråd i konserten. Det visar sig i de olika stycken som framförs. Sviten, En förklädd Gud, som är den stora finalen, är skriven 1940 av Hjalmar Gullberg, då tyskarna marscherade in i Polen och Danmark. Det är vacker musik som är omtyckt av publiken och en svit som studenterna ska känna till som musiker. Texten handlar om medmänsklighet och fred och passar i tiden, säger dirigenten Johannes Gustavsson.
Medverkar gör också skådespelerskan Hanna Kulle, Västanå Teater som är recitatör under båda konserterna.