Hoppa till huvudinnehållet

Klart med VA-taxan – höjs med 16 procent

Publicerad:
VA-avgiften i Arvika kommun höjs med 16 procent från och med 1 maj.
VA-avgiften i Arvika kommun höjs med 16 procent från och med 1 maj. Foto: Janerik Henriksson/TT

Kommunfullmäktige i Arvika klubbade denna vecka igenom nya VA- och renhållningsavgifter, som innebär kraftiga höjningar, från och med maj månad.

VA- avgiften höjs med 16 procent och renhållningsavgiften med 7 procent.

Frågan var uppe redan i början på året, då Arvika Nyheter skrev om det första gången.

Men vid fullmäktigemötet i februari begärde ett antal ledamöter en återremiss av ärendet. De ville ha ett mer utförligt underlag, och förklaringar till, varför det krävs så stora höjningar, innan beslut skulle tas.

Det kommunala bolaget, Arvika Teknik, och dess styrelse som tagit fram förslaget motiverar den stora höjningen av VA-avgifterna med ökade kostnader för el, hög inflation, höjda räntor för lån, samt ökade kostnader för bränsle och material, och att man behöver få täckning för sina ökade kostnader som beräknats till totalt 11,2 miljoner under 2023.

Situationen är liknande för renhållningen, men där har man inte sett samma stora kostnadsökningar, därav den mindre avgiftshöjningen.

Höjning av VA-avgifter får vänta – oppositionen fick igenom återremissSå mycket kan avgifter för sophämtning och VA höjas

När ärendet kom tillbaka till fullmäktige nu i veckan hade underlaget delvis kompletterats och Teknik i Västs vd Anders Norrby fanns på plats under fullmäktigemötet för att svara på frågor.

Inför beslut kom två yrkanden upp, vid sidan av kommunstyrelsens förslag, där man lagt sig precis under det.

Moderaten Håkan Axelsson föreslog istället en höjning med 15,75 procent och Anders Skogberg (SD) en höjning med 15,5 procent.

Efter en omröstningsrunda godkände en majoritet av fullmäktiges ledamöter kommunstyrelsens förslag med 16 procents avgiftshöjning för vatten och avlopp.

I det ursprungliga förslaget låg höjningen på 14 procent, men skulle då ha införts redan 1 mars. Nu kommer höjningen senare, 1 maj, och för att få in samma summa intäkter på årsbasis blev det nu en högre procent.

Beslutet om renhållningsavgiften föranledde inte lika mycket frågor och diskussion som VA-avgiften. Där godkände fullmäktige en sjuprocentig höjning.

De nya avgiftshöjningarna kommer ovanpå de två procent som las 1 januari i år.

Artikeltaggar

Anders NorrbyAnders SkogbergArvikaArvika kommunArvika NyheterBeslutHåkan AxelssonKommunfullmäktigeKommunstyrelsenSamhälleVA

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.