Hoppa till huvudinnehållet

Gamla och nya favoriter från böckernas värld på Galleri Pi

Publicerad:
I sin nya utställning på Galleri Pi visar Per-Inge Fridlund böcker och bokillustrationer ur sin egen boksamling. Foto: Kerstin Herö

En specialutgåva av ”Tusen och en natt” signerad dansken Kay Nielsen som en period arbetade som tecknare hos Disney. Och bilder ur Alma-pristagaren Shaun Tans böcker, är två favoriter som Per-Inge Fridlund visar på Galleri Pi i Arvika.

Hans nya utställning, Illustratörerna, öppnar den 29 april. Allt är sammanställt ur hans egen samling av böcker och illustrationer.

– Jag tycker bara att det är roligt att visa folk. Det är mycket böcker och en del bilder. Folk kan komma hit och titta och bläddra i böckerna.

Klassisk sagosamling

Det är gamla och nya favoriter bland illustratörer som han visar. En del bilder är tagna ur böcker och förstorade.

Genom en god vän som är bokförläggare i Tyskland fick han tag i en utgåva av det klassiska verket ”Tusen och en natt” – en samling av sagor inom den arabiska litteraturen – som här illustrerats av tecknaren Kay Nielsen född i Danmark 1896.

– Den har bara getts ut i 5000 exemplar i hela världen. Mitt är nummer 1 478.

Nielsen illustrerade böcker och jobbade även en period för Walt Disney.

Illustrationer av den danske tecknaren Kay Nielsen till det klassiska verket Tusen och en natt.
Illustrationer av den danske tecknaren Kay Nielsen till det klassiska verket Tusen och en natt.

Illustrationerna ur Tusen och en natt är utställningens fokus. Tillsammans med en av Per-Inge Fridlunds yngre favoriter, den australiensiske författaren och illustratören Shaun Tan som han har ett flertal böcker av. Han har även förstorat några av bilderna ur hans böcker till utställningen.

Honom fick Fridlund upp ögonen för i samband med att han tilldelades Alma-priset 2011, Astrid Lindgren Memorial Award.

– Han är en fantastisk tecknare. Han är så otroligt mångsidig och kan ändra sig hela tiden efter berättelserna.

En sliten väska

En av hans böcker heter Ankomsten, en bilderbok som handlar om en man som ger sig ut i världen och försöker etablera sig i främmande land och slutligen efter lång tid återförenas med sin familj.

Per-Inge Fridlund visar en sliten väska, samma som syns på bokens omslag. Men den som står på hyllan på Galleri Pi är en riktig väska med ett speciellt innehåll.

– Det är en bok som visar skisser som han (Shaun Tan) gjorde när han började med boken.

Författaren och illustratören Shaun Tan är en av Per-Inge Fridlunds favoriter.
Författaren och illustratören Shaun Tan är en av Per-Inge Fridlunds favoriter.

Väskan hittade Per-Inge Fridlund på ett antikvariat i Australiens huvudstad Canberra.

– Den innehåller även en signerad litografi. Den finns bara i 1500 exemplar och min är nummer 226.

Han är förtjust när han får tag i såna lite speciella saker.

Kända illustratörer

Per-Inge Fridlund ser bokillustrationer som en ingång till sitt eget intresse och engagemang för konst en gång i tiden.

I utställningen på Galleri Pi finns böcker av flera kända författare och illustratörer av böcker. Som Marcus-Gunnar Pettersson från Arvika, bildkonstnären Kerstin Högstrand som under en period samarbetade med konstnären Lars Lerin.

Ingrid Vang Nyman som gjorde illustrationerna till Pippi Långstrump, men även andra böcker av Astrid Lindgren. Författaren och illustratören, Jan Lööf, norrmannen Stian Hole med flera. Utställningen på Galleri Pi pågår till den 20 maj.

Artikeltaggar

ArvikaAstrid Lindgren Memorial AwardBöckerDanmarkFörfattareGalleri PiKay NielsenLitteraturPer-Inge FridlundShaun TanUtställningar

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.