Hoppa till huvudinnehållet

AVSLÖJAR: Belönades med rookiekontrakt – nu fortsätter FBK-centern karriären utomlands

Publicerad:
Reporter Solveig Voyce
Solveig Voyce
solveig.voyce@nwt.se
Jonathan Andersen (till höger) gjorde 31 SHL-matcher med Färjestad den gångna säsongen. Nu fortsätter den 20-årige centern karriären utomlands.
Jonathan Andersen (till höger) gjorde 31 SHL-matcher med Färjestad den gångna säsongen. Nu fortsätter den 20-årige centern karriären utomlands. Foto: JONAS LJUNGDAHL

Unge centerlöftet Jonathan Andersen kastades in i hetluften när skadorna haglade över Färjestad.

I januari belönades han med ett rookiekontrakt.

Nu kan NWT-sporten avslöja att han fortsätter karriären utomlands.

Arvikafostrade Jonathan Andersen kom till Färjestads J20-lag från Troja-Ljungby inför den gångna säsongen och hade målet att kunna vara med och testa någon träning med SHL-laget – och kanske kunna bli uttagen till någon match.

Träna med a-laget, det gjorde han.

Och han spelade 31 SHL-matcher med Färjestad och belönades med ett rookiekontrakt som gällde säsongen ut.

Dessutom lånades han ut i två matcher till BIK Karlskoga och stod för 29 poäng (12+17) på 34 matcher i FBK:s J20-lag.

Enligt uppgifter till NWT-sporten har flera allsvenska klubbar haft span på Andersen inför nästa säsong, men något spel i Sverige blir det inte.

Enligt våra källor fortsätter karriären i Norge.

Jonathan Andersen själv vill inte kommentera uppgifterna om Norge, men bekräftar att han lämnar Karlstad för att spela vidare utomlands.

– Jag har trivts jättebra i Färjestad, och det känns verkligen som att jag har utvecklats. Det var en häftig atmosfär att spela inför publiken i Löfbergs, kanske kan jag komma tillbaka någon gång, säger Andersen.

”Häftiga minnen”

20-åringen fick på allvar känna på livet som SHL-spelare när han plockades in i det skadetyngda laget i höstas.

– Jag hade en målbild när jag kom till Färjestad att få vara med och prova på någon gång, kanske testa på någon träning och bli uttagen till någon match, men jag hade verkligen inte räknat med att det skulle bli över 30 matcher.

Jonathan Andersen under en av Färjestads matcher mot Malmö förra säsongen.
Jonathan Andersen under en av Färjestads matcher mot Malmö förra säsongen. Foto: NICLAS JÖNSSON

Hur ser du tillbaka på säsongen?

– Det var ”tur” för mig samtidigt som det var riktig otur för de spelare som blev skadade. Hade det inte blivit så, hade jag troligtvis inte fått chansen. Första matchen jag gjorde var inför ett fullsatt Scandinavium och första hemmamatchen i Löfbergs var också fullsatt med fullt ös. Det finns många häftiga minnen. Jag är nöjd med det jag presterade.

Hur var det att få chansen, med nerver och press?

– Jag kände ingen press på det sättet, det var mer att jag försökte njuta. Jag visste inte om jag skulle få en, två eller tre matcher, och så blev det 30. Men jag blev mer bekväm med tiden. Jag kände inte att jag skulle kliva in och ersätta Linus Johansson liksom, utan fylla den roll jag fick så gott jag kunde.

Vad plockar du med dig från tiden i Färjestad?

– Det finns en hel del grejer jag tänker på. Om man kollar på hur till exempel Linus Johansson täcker puck och jobbar, hur vissa rör sig när man ser dem på närmare håll på isen. Man får en annan styrka i kroppen när man möter starkare spelare. Man måste alltid gå på maxfart och kan inte ta ett byte där man åker och såsar runt, då är det kanske det sista bytet man gör i matchen.

Han fortsätter:

– Sen har jag lärt känna en hel del nya människor. Jag kände en hel del i J20-laget innan jag flyttade hit, men jag har fått spela med idoler som jag suttit och tittat på i tv-soffan. Nu satt man i samma omklädningsrum, skrattar Jonathan. Och även runt hockeyn har jag träffat människor jag inte hade förväntat mig. Det har varit väldigt roligt och utvecklande, och kul att få känna på det livet.

Artikeltaggar

BIK Karlskoga A-lagFärjestadFärjestad BK HerrIF Troja-LjungbyIshockeyJonathan AndersenKarriärSHLTräning

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.