Fem mål på tio minuter säkrade kvalsegern: ”Det var magiskt”

Publicerad:
Nybros spelare jublar efter segern mot Piteå. Foto: SUVAD MRKONJIC

Kvalserien till Hockeyallsvenskan blev extremt dramatisk med fem, av totalt sex, lag inblandade i kampen om segern.

En seger som Nybro Vikings, med västvärmlänningarna Anton Brandhammar och Jonas Nyman, tog hand om till slut.

– Det var speciellt, men det gör bara att det smakar dubbelt så bra, konstaterar Brandhammar.

I slutändan kokade det ner till en målskillnadsaffär mellan Nybro och Kalmar – där de förstnämnda avrundade, och avgjorde, med fem mål i den sista perioden i hemmamatchen mot Piteå.

– Vi var tvungna att göra en massa mål och få hjälp av andra. Det var magiskt faktiskt att vi fixade det till slut, konstaterar Nyman.

Kalmar, som i sista omgången besegrade Väsby med 3-2, landade på samma poäng som Nybro – fast med sämre målskillnad. I skuggan lurade också Henrik Olséns Hudiksvall som också hade chansen att ta seriesegern men brände det i och med förlusten med 2-4 mot Troja-Ljungby.

– Det var några jobbiga minuter och sitta och vänta på de andra matcherna, fortsätter Brandhammar.

Anton Brandhammar, med nummer 49, är med och firar ett av Nybros sex mål i den avgörande kvalmatchen.
Anton Brandhammar, med nummer 49, är med och firar ett av Nybros sex mål i den avgörande kvalmatchen. Foto: SUVAD MRKONJIC

Men alla bitar föll på plats till slut, till Nybros fördel.

– Bara att ta sig till en kvalserie är svårt och när vi väl var där var det bara att försöka göra det bästa av situationen. Vi kanske inte gör våra bästa matcher i det här kvalet men det gick vägen ändå. På förhand trodde många på Troja, sedan var det mycket prat om Kalmar, och Hudik var tidigt där upp i ledning. Det kändes som att det inte var någon som trodde på oss. Vi blev kanske lite borträknade, men det har vi varit flera gånger under den här säsongen.

Fick slita

Nybro trodde dock på sig själva och det var kanske det viktigaste, men man fick slita för att få loss de nödvändiga målen mot Piteå.

– Vi visste att vi behövde vinna med en massa mål och vi kom ut med en bra känsla, men vi fick inte hål på dem. Inför sista perioden hade vi 1-0 och just där och då kändes det långt bort.

Fyra mål under matchens sista tio minuter redde dock ut det hela.

– Efter att de gjorde 2-1 så hade vi inget att förlora, då fick det bära eller brista, säger Anton.

– Vi gick fram med allting och då lossnade det till slut. Det var riktigt skönt, fyller Jonas i och fortsätter:

– Det var riktigt starkt av laget att komma ihop som grupp och fixa det. Det har varit en väldigt lång resa.

Värt att fira

När segern och avancemanget till Hockeyallsvenskan var klar bröt den stora glädjen ut och den har fortsatt långt efter slutsignalen.

– Det här är det roligaste jag fått uppleva inom hockeyn.

Och frågan är om det någonsin hänt förut att det varit så otroligt tajt mellan så många lag i en kvalserie.

– Jag vet inte om det hänt förut, men det var riktigt kul att vara mitt uppe i det. Det har varit mycket upp och ned under säsongen men vi har växt och vi har blivit starkare som lag och till slut var vi bäst när det gällde.

Uppåt igen

För Anton, som började säsongen i Hockeyallsvenskan – Almtuna, var det också lite speciellt att kvalificera sig dit med sitt nya lag.

– Det är första gången på länge som jag kommit till ett lag som uttalat sig från start om att de ska gå upp och det var en av anledningarna att jag valde Nybro. Det har varit en speciell säsong för egen del i och med att jag kom efter halva säsongen.

– Jag hamnade i en dålig sits i Almtuna och valde att bryta det och fick en nystart och en nytändning. Det har känts bra från början här och sedan har det rullat på bra.

Jonas Nyman testar skottlyckan i en match mot Troja Ljungby.
Jonas Nyman testar skottlyckan i en match mot Troja Ljungby. Foto: SUVAD MRKONJIC

Artikeltaggar

Anton BrandhammarHockeyallsvenskanIF Troja-LjungbyIshockeyJonas NymanNybroNybro Vikings

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare