Hoppa till huvudinnehållet

Demirok kavlade upp skjortärmarna i Brunskog: ”Vår tid är nu”

Publicerad:
Reporter Kristina Green
Kristina Green
kristina.green@arvikanyheter.se
Partiledaren Muharrem Demirok kavlade upp ärmarna inför talet på distriktsstämman.
Partiledaren Muharrem Demirok kavlade upp ärmarna inför talet på distriktsstämman. Foto: Kristina Green

Centerpartiet höll en fullsatt distriktsstämma på Skutboudden i Brunskog med Muharrem Demirok som talare. Långa applåder välkomnade partiledaren som pratade om skola, klimat, välfärd och landsbygd.

– Vi gör det här tillsammans, vår tid är nu, sa Demirok.

Kretsordföranden Helen Kensby inledde stämman med att berätta om Arvika, dess kultur, näringsliv och de många kända namn som gjort och gör avtryck från bygden ut i världen. När stämmans val stod klart var partiordföranden Muharrem Demirok nästa punkt på programmet.

Demirok inledde med en personlig presentation, där han uttryckte fascinationen för bostadsorten Linköpings storstadspuls men också närheten till landsbygden.

– Jag älskar blandningen med pulsen och naturen bara tio minuter bort, kanalerna och östgötaslätten. Det fantastiska odlingslandskapet, det finns inte något som är så frigörande för själen att titta på.

Stad och land

Han berättade också om uppgiften som kommunalråd och arbetet med att förena stad och land. Den lilla orten Skeda togs upp som parallell hur viktigt samarbete, respekt och hjälpsamhet är, som står i fokus på landsbygden.

Han medger att partiet inte gjort det resultat som var tänkt i valrörelsen.

Demirok flörtar med publiken och nämner Färjestads BK som reser sig efter en förlust.

– De går inte in i omklädningsrummet och tar förlusten. De bestämmer sig att ta seger nästa gång. Den inställningen måste vi också ha.

– Centerpartiet har bestämt sig, det här tar vi tag i och kavlar upp ärmarna. Vi centerpartister gräver inte ner oss och jobbar på. Vänder orosmoln till ljus och hoppfullhet. Vi gör det för skolan , klimatet, tryggheten och landsbygden. När vi kliver in i valrörelsen 2026 måste vi ha vässat politiken och ha svaren på de frågorna som väljarna ställer. Hela centerrörelsen, vi, ska göra den resan tillsammans. Vår tid är nu! säger Demirok.

Skola, välfärd och landsbygd

Demirok listade punkter som partiet ska jobba för. Skolfrågan är het.

– När vi tittar på förutsättningarna till människors livsresa så ska det vara lika för alla, oavsett var i landet man bor och vilken bakgrund man har. Skolan är ett av de viktigaste verktygen, vid sidan av familjen, för en människas livsresa. Skillnaden mellan skolresultaten mellan stad och land är för mig helt oacceptabel. Barn ska få lika villkor i hela landet.

Välfärd, service och landsbygdsfrågor togs upp.

Demirok presenterade ett av vårbudgetens förslag om att gynna unga lantbrukare.

– Vi har ett lantbruk som har flera utmaningar, allt från bränsle, el, foder och liknande. Vi måste satsa på att öka lönsamheten i svenskt lantbruk. Men också på de yngre, det är många unga som ser lantbruket som en framtidsdröm, trycket på jordbruksskolorna är högt. Att komma in som en ung lantbrukare är inte så enkelt, regeringen skjuter till 160 miljoner och vi gör det med 50 miljoner som stöd att söka för lantbrukare under 40 år.

Muharram Demirok i Brunskog.
Muharram Demirok i Brunskog. Foto: Kristina Green

Landsbygdspolitik

Åhörarna fick efter talet ställa frågor och där kom bland annat stora uppköp av skogsegendomar och jordbruk upp. Frågeställningar fanns också för arvskiften och oron för att det inte finns nog personal inom viktiga yrken i en framtid.

– Vi är inte del av något avtal eller konstellation, vi kan trycka på ordentligt med de här frågorna, det är rätt läge att göra det nu, uttryckte Demirok.

Energifylld dag

Arvikacenterns Mona Smedman kommenterar stämman.

– Det var en otroligt god stämning, det fanns en hoppfullhet och hög energinivå i rummet. Sedan var det fantastiskt att både partiordförande Muharrem Demirok och 1.e vice partiledaren Daniel Bäckström var på plats.

Partiledaren passade på att ta en rundtur på Gammelvala-området och tittade in i kolarkojan.
Partiledaren passade på att ta en rundtur på Gammelvala-området och tittade in i kolarkojan. Foto: Kristina Green

Artikeltaggar

ArvikaBrunskogCenterpartietFärjestad BK HerrLandsbygdLinköpingMuharrem DemirokPolitikSamhälleSkolor

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.