Hoppa till huvudinnehållet

Fritid är lika avgörande som skola: ”En investering i livet”

Publicerad:
Fathulla Najeeb och Jan Nilsson som arbetar på Integrationsenheten ser betydelsen av att barn och ungdomar ges möjlighet till idrotts- eller kulturaktiviteter på sin fritid. Foto: Kristina Green

Att ha en rik fritid kan ha en avgörande betydelse hur man utvecklas och kommer in i samhället uttrycker Jan Nilsson, samordnare på Integrationscentrum, Arvika.

– Att vara med i en förening kan bli en investering i livet.

Alla barn och ungdomar som kommer till Sverige som flyktingar erbjuds skola och samhällsservice som svenskfödda barn. Till förenings- och kulturlivet får de oftast hjälp att finna fram.

Forskaren om barn i migrationen: "Viktigt hur de kan knyta an till samhället"

Öppet klimat i föreningarna

Integrationscentrum ser behovet av att barn, ungdomar men också föräldrar hittar till föreningslivet.

– Vi har ett otroligt förenings- och kulturliv här i Arvika, föreningarna är mycket öppna för den här verksamheten och har ett optimistiskt klimat med utbildade ledare. Det är vi mycket tacksamma inför. Vi jobbar mycket mot föreningarna och kan visa vägen dit, men vi har inte musklerna för att vara med att knyta skorna utan där tar föreningarna vid, säger Jan Nilsson, samordnare vid Integrationscentrum Arvika.

Föreningslivet är öppna för att ta emot fler medlemmar, vilket Jan Nilsson ser positivt på.
Föreningslivet är öppna för att ta emot fler medlemmar, vilket Jan Nilsson ser positivt på. Foto: Oscar Gustavsson

Avgörande betydelse

Han ser att en rik fritid kan ha en avgörande betydelse i livet. En insats som också gör det enklare att komma in i samhället både för barnen och föräldrarna.

– Det gäller egentligen alla barn och ungdomar, oavsett nationalitet. Fritid är lika viktig som skolan. Men när det gäller migration så kanske det är ännu viktigare. Det kan vara en ren investering i livet att vara med i ett föreningssammanhang. I en grupp som strävar mot samma håll får man lära sig vad som är rätt eller fel, att bli en hygglig kompis och så vidare. Därutöver får man inblick hur det fungerar med ideellt arbete, föreningslivet är unikt i Skandinavien, det blir också en kunskap att bära med sig.

Jan har nyligen besökt en ungdomsträning vid planen på Vik.

– Jag blev så glad över att se att det var flera utlandsfödda barn som var med, samtidigt som deras föräldrar stod på sidan intill. Det är härligt att se att en aktivitet kan engagera barn och föräldrar, som genom samverkan med föreningens aktiviteter integreras alltmer i samhället, säger Jan Nilsson.

Ren glädje

Fathullah Najeeb vars son spelar fotboll håller med att det ger mycket att vara med i en förening.

– Det är av betydelse och är utvecklande på flera sätt. Det är mycket roligt att vår son fastnat för en idrott. Det är bra sätt och viktigt för barn och ungdomar att komma ut från spelen på playstation och dator, få rörelse i kroppen och träffa kompisar i verkliga livet. Vi har som föräldrar bestämt att vi ska vara med på träningar och matcher och ge honom glädjen i det att vi ser honom träna och spela. Det är också roligt för mig och min fru att träffa de andra föräldrarna vid sidan av planen och gemensamt heja på våra barn, säger Fathullah.

Fotboll är ett av flera exempel på en lättillgänglig idrott för barn och ungdomar.
Fotboll är ett av flera exempel på en lättillgänglig idrott för barn och ungdomar. Foto: Kajsa Juslin

Artikeltaggar

ArvikaBarnFritid och livsstilIdrottSamhälleSkolor

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.