Den 2 maj blir en dag i kunskapens tecken på Volvofabriken i Arvika.
Då ska ny teknik och en bit av framtiden visas upp, för både egna medarbetare och besökare utifrån.
– Istället för att alla ska gå på olika mässor tar vi mässan hit, säger projektledaren Lars Hanson.
Future Factory Day är namnet på detta initiativ.
– Jag tror det är behövligt med lite kompetenslyft för att möta framtidens teknik. En sådan här dag har vi aldrig har gjort tidigare, men det har varit på gång länge eftersom vi jobbat med Future Factory-projektet ett tag. Vi kan inte vara en liten klick utan det behövs att alla hjälper till, säger Lars Hanson, projektledare för dagen.
Möjligheten att gå runt och kika i fabriken kommer finnas, liksom att lyssna på föreläsningar och uppleva ny spännande teknik.
– Det är tre olika ben. Det första är en seminarieserie där vi har bjudit in experter på olika håll från högskolor och universitet som är duktiga på området. De pratar om framtidsfabrik generellt, om uppkoppling och hur man kan vara mer innovativ, berättar Lars Hansson.
Och fortsätter:
– Andra benet är att vi håller på med massa saker redan nu. Vi är ett ganska stort företag så alla vet inte vad som pågår, så det vill vi visa upp. Det sista benet är att vi har bjudit in leverantörer som visar upp ny teknik. Det kommer bland annat vara en trampbilsarena utanför.
Föra över tänket
Tidigare i år blev det klart med en satsning på elektrifierade hjullastare vid fabriken i Arvika – vilket går lite i linje med detta.
– Det är en del av det, men det handlar om ett mer generellt lyft. Många har exempelvis bergvärme uppkopplad och gräsklippare som styrs av appar där hemma. Det tänket ska vi föra över till fabriken också. Även att man kan kan ha digitala arbetsinstruktioner istället för att skriva allt på en lista exempelvis.
”Måste samarbeta”
Andra stora företag i staden har bjudits in till detta evenemang.
– Det är främst för våra egna, för att se alla medarbetare, men vill vi gärna dela med oss av kunskaperna till andra företag i Arvika också. Vi vill inte dra det här själva utan vill ge och ta.
– Vi tävlar inte mot varandra och har helt olika produkter. För att vi ska kunna vara konkurrenskraftiga måste vi samarbeta, menar Lars Hanson.
Historiska milstolpen – eldrivna hjullastare ska tillverkas i ArvikafabrikenMera el från Volvo CE när Arvikamaskiner konverterasSå går det för industrin i Västvärmland: ”Vi märker ingen lågkonjunktur”Kreativt kontor och nybyggaranda – så ska IT-talangerna lockas till Arvika