Hoppa till huvudinnehållet

Dansk duo döms – Eda-tullen stoppade jättesmugglingen

Publicerad:
Med totalt 5 000 cigaretter i bilen stannades en av de två danskarna i Eda. Nu döms de båda. Genrebild.
Med totalt 5 000 cigaretter i bilen stannades en av de två danskarna i Eda. Nu döms de båda. Genrebild. Foto: Fredrik Persson

Tre och ett halvt år senare.

Här är domen mot de danskar som fastnade i Eda-tullen – med tusentals cigaretter och röktobak.

De båda danskarna lämnade den södra delen av hemlandet en novemberdag 2019.

Danskarna, båda män i varsin bil, hade fått uppdraget att i varsin bil transportera inte mindre än 1 267 liter öl, 42 liter vin, 30 liter sprit respektive 5 000 cigaretter och 2 750 gram röktobak till en given mottagare.

Men var de än skulle så nåddes inte destinationen. Den ena bilen, fullastad med alkohol, stannades redan i Helsingborg. Den andra bilen, fullastad med cigaretter och tobak, stannades vid gränsen i Eda kommun.

”Agerat i samråd”

Först nu kommer domen. Båda männen döms för smuggling och ett brott med rubriceringen olovlig förflyttning av punktskattepliktiga varor.

”Det står helt klart att de färdats tillsammans om så i var sin bil varför de är övertygade om att ha agerat i samråd”, skriver man i domen.

De båda danskarna är i 50- respektive 30-årsåldern och döms båda villkorligt.

Artikeltaggar

AlkoholBrott, lag och rättEda kommunHelsingborgMat och dryckÖlSmugglingTull

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.