Hoppa till huvudinnehållet

Hoppade längre än någonsin – dagen efter starka berättelsen

Publicerad:
Kaiza Karlén gjorde rekordtidig säsongsöppning och hoppade längre än någonsin – direkt.
Kaiza Karlén gjorde rekordtidig säsongsöppning och hoppade längre än någonsin – direkt. Foto: Privat

Kaiza Karlén fick nog och sparkade bakut mot vikthetsen.

Sedan hoppade hon i tävlingskläderna – och gjorde bättre ifrån sig än någonsin.

– Det känns jätteroligt! Nu trivs jag där jag är, säger 24-åringen.

Ja, det gick inte mer än ett dygn från att Kaiza Karlén öppnade upp och berättade om hur vikthetsen inom friidrotten bröt ner henne både fysiskt och mentalt till att hon nu hoppade rekordlångt.

Närmare bestämt 6.59.

– Tyvärr räknas det inte som personbästa (vinden mätte strax över vad som är tillåtet). Men det är fortfarande det längsta jag någonsin hoppat på tävling. Mitt förra ”vind-PB” var 6.55 från 2019, säger Karlén.

Likaså är hon väldigt glad över formbeskedet.

– Det känns jätteroligt! Jag har känt mig riktigt på gång på träning och det är riktigt kul att få bekräftelse på det så här tidigt under säsongen också, säger hon.

Vad har du att säga om din insats?

– Först och främst så njöt jag av att få tävla i solen i 25 grader. Drömförhållanden. Det var roligt att få tävla på hemmaplan, som det nu är. Förutom 6.59-hoppet så hade jag fler bra resultat med 6.31 och 6.39, samt långa hopp med små övertramp. Men inget av dem var sådär riktigt bra så jag har fortfarande mycket att få ut. Sommaren ser väldigt rolig ut. Det kan bli grymt!

Vad ligger bakom framgången?

– Jag har kunnat träna på riktigt bra efter inomhussäsongen. Kunnat träna hårt men också tagit extra vila om jag känt mig mer sliten. Jag hade också en lång period av bra träning innan jag skadade mig i vintras, så det ligger i grunden också. Samt att jag är frisk och trivs där jag är.

Rekordtidig start

Vidare berättar Kaiza Karlén att det var en rekordtidig säsongsöppning.

– Jag brukar börja i slutet av maj. Men jag kände mig ändå redo och vi sa att vi skulle ta det som en träningstävling, vilket blev riktigt bra.

Tävlingen, som var en lokal variant för medlemmarna i friidrottsklubben i Valencia, bjöd även på flera godbitar.

En av dem var att också träningskompisen slog personbästa (dessvärre också i för mycket vind).

– Men det var riktigt roligt. Man följer varandra dagligen på träningen, genom bra och dåliga dagar, så det är alltid speciellt när man lyckas göra bra tillsammans.

Trots ovan nämnda formbesked är Kaiza Karléns personbästa utomhus alltså fortsatt 6.52. Det sattes i Esbo, Finland, sommaren 2021.

Stjärnan talar ut – berättar om ätstörningarna: ”Mådde väldigt dåligt”

Artikeltaggar

FriidrottKaiza KarlénValencia

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.