Hoppa till huvudinnehållet

Företagare riskerar fängelse – hade olaglig arbetskraft: ”Jag är godtrogen”

Publicerad:
En företagare i Arvika kommun åtalas misstänkt för brott mot utlänningslagen efter att ha nyttjat illegal arbetskraft. Nu riskerar han fängelse. Genrebild. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Under flera års tid misstänks mannen, med verksamhet i Arvika kommun, haft anställd personal utan vare sig giltigt uppehålls- eller arbetstillstånd.

Nu riskerar företagaren fängelse.

– Det kommer bli svårt att betala för det misstänkta brottet, det jag kan göra är att sitta av straffet, säger han i förhör.

En man i 30-årsåldern som driver företag i Arvika kommun åtalas misstänkt för brott mot utlänningslagen.

På två av hans verksamheter, varav en i kommunen, har det vid flera tillfällen funnits personal utan vare sig rätt att arbeta eller vistas i Sverige. Det visar polisens arbetsplatsinspektioner som gjorts upprepade gånger de senaste åren.

Sammantaget ska det vara sju personer som arbetat för mannens företag utan giltigt arbetstillstånd, två av dessa i Arvika kommun.

På förhörsfrågan om varför han misstänks ha gjort sig skyldig till samma typ av brott upprepade gånger svarar han:

– Det är en svår sak att hitta personal och att jag litar på folk. Jag är godtrogen och litar på vad de säger om att de har tillstånd.

Polisen: ”Kan bli kostsamt”

I början av året pratade AN med Jonas Wendel, lokalpolisområdeschef i Arvika, om hur problematiken med olaglig arbetskraft slagit mot västra Värmland.

– Jag vågar inte uttala mig om hur stort problemet är, men vi har sett att det förekommer en hel del fusk och det finns anledning att kika vidare, sa Wendel i slutet av januari.

Här är Arvikapolisens nya satsning: ”Förekommer en hel del fusk”

Han ville inte peka ut någon speciell bransch (”Det är lite olika verksamheter”) – men konstaterade att det kan bli dyrt för arbetsgivare som missköter sig.

– Vi har ålagt företagare med vite på 50 000 kronor per anställd. Det kan bli kostsamt för de som driver verksamheter och anställer på det här olagliga sättet.

”Blir svårt att betala”

Den åtalade mannen har sagt att han har lån och skulder och därför inte accepterat ett strafföreläggande, det vill säga böter.

– Det blir inget kvar efter lön eller skatt. Jag har aldrig tjänat några pengar, har mannen sagt i förhör.

– Om ni anser att jag gjort nåt brottsligt kan jag sitta av straffet, men inte betala böter. Det kommer bli svårt att betala för det misstänkta brottet, det jag kan göra är att sitta av straffet.

Nu väntar en rättslig process. Mannen åtalas alltså misstänkt för flera fall av brott mot utlänningslagen – som kan leda till böter eller fängelse i högst ett år.

Artikeltaggar

Arvika kommunÅtalBrottBrott, lag och rättFängelseJonas WendelVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.