Hoppa till huvudinnehållet

Femtio år av konst i den före detta banklokalen och restaurangen

Publicerad:
Under veckan har arbetet med att sätta upp jubileumsutställningen på konsthallen pågått.
Under veckan har arbetet med att sätta upp jubileumsutställningen på konsthallen pågått. Foto: Kerstin Herö

Till invigningen den 12 maj 1973 kom det runt 400 personer. I år fyller Konsthallen i Arvika 50 år som utställningslokal och firar med en tillbakablick på de år som gått.

På lördag är det vernissage på utställningen ”Arvika konsthall 50 år”. I programmet utlovas en kavalkad av konstnärer som ställt ut sedan öppnandet.

– Vi försöker få en så stor bredd som möjligt. Några Rackenkonstnärer och sen försöker vi ha representanter för konst från alla årtionden, fram till Julia Rio som ställde ut i december 2022. Olika teman och de flesta tekniker finns med, akvarell, foto, skulpturer, grafiska blad, textil... säger Monika Jansson, ordförande i konstföreningen i Arvika.

Det kommer säkert att finnas besökare som tycker att de saknar någon konstnär tillägger hon. Men man har av naturliga skäl varit tvungen att göra ett urval bland alla konstnärer som ställt ut under 50 år och vad man lyckats låna in från kommunens och konstföreningens arkiv och från privatpersoner.

Restaurang Pilen

Innan konsthallen höll konstföreningen till i Konstkällaren, vilket var just en källarlokal på Östra Esplanaden mitt emot stadsparken, där man hade utställningar. Med tiden ville man ha en bättre utställningslokal. Samtidigt hade konstföreningen ett åtagande att man skulle hitta ett sätt att förvara och visa upp konst av Rackenkonstnärerna.

– Det mesta av konsten tillhörde fornminnesföreningen och en del Arvika kommun, säger Monika Jansson.

Man tittade på flera alternativ, innan det slutligen blev nuvarande konsthallen på Storgatan. Under flera somrar hade man sedan utställningar med konst av Rackenkonstnärerna.

Denna byggnad på Storgatan i Arvika firar i år 50 år som utställningslokal. 1973 invigdes  konsthallen.
Denna byggnad på Storgatan i Arvika firar i år 50 år som utställningslokal. 1973 invigdes konsthallen.

Innan byggnaden blev konstgalleri hade den varit både banklokal och inhyst ölkrogen och restaurangen Pilen.

En kortare period var det också en blomsterbutik som huserade där tillfälligt. Men den köpmannen köpte föreningen ut med 10 000 kronor enligt konstprofilen Per- Inge Fridlund för att han skulle lämna lokalen tidigare än vad kontraktet sa. Fridlund blev sen föreståndare för konsthallen i många år och på lördag ska han invigningstala när jubileumsutställningen öppnar.

– Axel Johansson, som var skohandlare, var en av de drivande i tillkomsten av konsthallen, berättar han.

Johansson var aktiv i konstföreningen i många år och under en period dess ordförande. I ett gammalt tidningsurklipp från vernissagen nämns även konstnären Jörgen Zetterqvist och byggnadsingenjören Gunnar Andersson som ytterst ansvariga för restaureringen och inredningen av lokalerna.

Konstnämndens dåvarande ordförande Sven R Eriksson tillade att de haft många människor bakom sig i det arbetet. Han kallade invigningen av den nya utställningslokalen för en glädjens dag för konsten och konsthantverket i bygden.

Premiärutställningen omfattade enligt tidningsartikeln delar av kommunens samlingar, samt "en bred och representativ utställning av aktuell västvärmländsk konst".
Premiärutställningen omfattade enligt tidningsartikeln delar av kommunens samlingar, samt "en bred och representativ utställning av aktuell västvärmländsk konst".

Men för att kunna renovera och inreda konsthallen behövdes först pengar.

– Man fick 40 000 av kommunen. Sen skänkte konstnärer och medlemmar i konstföreningen konst och hade en auktion där man fick in cirka 30 000 kronor, berättar Monika Jansson.

Auktionen hölls på Folkets hus, nuvarande Ritz, och riksdagsmannen och den kände auktionisten Karl-Erik Eriksson höll i den.

Monika Jansson, ordförande i konstföreningen i Arvika, ser fram emot att få visa jubileumsutställningen som visar verk som ställts ut på konsthallen under 50 år.
Monika Jansson, ordförande i konstföreningen i Arvika, ser fram emot att få visa jubileumsutställningen som visar verk som ställts ut på konsthallen under 50 år.

Den 12 maj 1973 invigdes slutligen den nya Konsthallen i Arvika och nu har fem decennier gått.

Under lördagens vernissage blir det förutom tal även musik, vilket också varit en del av konsthallens verksamhet genom åren. Vid invigningen är det en trio från Ingesunds musikhögskola som står för musiken.

Sen kan utställningsbesökarna vandra runt bland verk av konstnärerna Jörgen Zetterqvist, Erland och Inga Brand, Lars-Uno Ericson, Alfred Knöppel, Gunilla Brander Smedberg, Thore Andersson, Roj Friberg, Karin Broos, Dag Skride, Zara Zetterqvist med flera som ställt ut på konsthallen tidigare.

1974, ett år efter invigningen, putsades det på konsthallen igen. Anledningen då var ett stundande kungabesök.

I bakgrunden Lars- Uno Ericsons skulptur. Även den röda träfågeln har samma upphovsman. Katten är av Nina Zetterqvist, skulpturen i mitten, kvinnan, är skapad av Niklas Göran och föreställer hans fru konstnären Gerd Göran. Rådjuret är skapat av Arvid Knöppel.
I bakgrunden Lars- Uno Ericsons skulptur. Även den röda träfågeln har samma upphovsman. Katten är av Nina Zetterqvist, skulpturen i mitten, kvinnan, är skapad av Niklas Göran och föreställer hans fru konstnären Gerd Göran. Rådjuret är skapat av Arvid Knöppel.
Den stora bildväven är skapad av textilkonstnären Inga Brand. Förlagan är en målning av hennes partner konstnären Erland Brand.
Den stora bildväven är skapad av textilkonstnären Inga Brand. Förlagan är en målning av hennes partner konstnären Erland Brand.
Porträtten föreställer Monika Janssons föräldrar Aina och Olle Skog. Han var engagerad i konstföreningen under många år. Bilderna är vävda av hennes syster textilkonstnären Katrin Bawah. I bakgrunden en målning av Jörgen Zetterqvist.
Porträtten föreställer Monika Janssons föräldrar Aina och Olle Skog. Han var engagerad i konstföreningen under många år. Bilderna är vävda av hennes syster textilkonstnären Katrin Bawah. I bakgrunden en målning av Jörgen Zetterqvist.

Artikeltaggar

ArvikaErland BrandInga BrandKonstLars-Uno EricsonPer-Inge FridlundRitzSkulpturerStorgatanSven ErikssonUtställningarVernissager

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.