Hoppa till huvudinnehållet

Här är Arvikabandets senaste musik: "Conan och Bibeln har i grunden samma tjusning"

Publicerad:
Nu släpper Arvikabandet Tribulation ep:n "Hamartia". Bandets visuella framtoning och musik rymmer både det ytliga och det mer djuplodande, bland inspirationskällorna finns Bibeln.
Nu släpper Arvikabandet Tribulation ep:n "Hamartia". Bandets visuella framtoning och musik rymmer både det ytliga och det mer djuplodande, bland inspirationskällorna finns Bibeln. Foto: Dirk Behlau

Nu släpper metalbandet Tribulation nytt där man både hittar inspiration i Bibeln och gör cover på Blue Öyster Cult.

NWT pratar om modernism, synd och ytlighet med Arvikagruppens gitarrist Adam Zaars.

Med ep:n "Hamartia" följer Arvikabandet Tribulation upp det kritikerrosade albumet "Where the Gloom Becomes Sound" som släpptes för två år sedan. Några av spåren är redan släppta som singlar och det är första gången som Joseph Tholl, gitarristen som ersatte Jonathan Hultén för en tid sedan, bidrar till låtskrivandet.

Adam Zaars beskriver gruppens nya musik som mer cynisk och hårdare än tidigare.

– Namnet på ep:n, "Hamartia", kommer från gammalgrekiskan, berättar Adam Zaars hemma i Arvika.

– Ordet har haft många olika betydelser, jag snappade upp det från Bibeln. Där det i Nya testamentet är ordet för synd.

Den bokstavliga översättningen, berättar han, är "att missa målet", från början kommer termen från bågskytte.

– Först och främst tycker jag att ordet är... Snyggt. Som vanligt med Tribulation så kan texter och titlar vara både ytliga och djupgående.

Adam Zaars vill att lyssnaren själv ska hitta sin egen mening och upplevelse av musiken.

– Det är en viktig del av vår musik. Jag har fått många frågor om våra texter och omslag och det finns aldrig bara en förklaring till varför det är som det är. Vi har ingen uttalad mening, förklaring. Det spretar, vilket öppnar upp för en personlig tolkning.

De många bottnarna i det som gruppen skapar visuellt och musikaliskt har en funktion i sig.

– Så har jag alltid sett på det. Jag vill inte ha något tydligt budskap eller liknande, det ska vara upp till betraktaren att hitta mening.

Tribulation bildades 2005.
Tribulation bildades 2005. Foto: Dirk Behlau

"En fascinerande värld"

Tribulation bildades 2005 och skivdebuterade 2009. De har genomfört flera turnéer, främst i Europa, och besökt flera av de största metalfestivalerna.

– Just Bibeln är en inspirationskälla som jag använder frekvent, fortsätter Adam Zaars.

– Från början var det mest tilltalande – återigen – för att det var snyggt. Då menar jag språkmässigt, alltså King James-översättningen.

Den engelska översättningen han nämner – som kallas King James Bible – gjordes på 1600-talet och brukar beskrivas som poetisk, men samtidigt ålderdomlig i moderna ögon.

– Det är en fascinerande värld som beskrivs. Hela antiken överlag är intressant, men mer specifikt de bibliska historierna. Speciellt Nya testamentet med evangelierna. Jag har ett stort historiskt intresse.

Hårdrock och metal har många gånger inspirerats av religion och i stunder bokstavligen vänt upp och ner på den. Musiken har ofta kittlats av både kristendom och det ockulta.

– Jag gissar att det har mycket att göra med att hårdrocken alltid har varit en ganska utpräglad ungdomskultur. I alla fall till en början. Det var många snubbar i tonåren som gillade och fascinerades.

Han nämner brittiska Iron Maiden som ett exempel.

– De hämtade allt från böcker och filmer, typiska pojkrumsteman egentligen.

– Det finns mycket att försvinna in i både vad gäller det ockulta – som man inte riktigt förstår utan att verkligen studera det – och de bibliska motiven och berättelserna. Egentligen ligger det inte så långt från att skriva om fantasy eller historiska slag.

Allt ett slags flykt från verkligheten, slår han fast.

– Det kan lika gärna vara som att Manowar inspirerades av "Conan The Barbarian". Det är tacksamt.

Karaktären "Conan The Barbarian" skapades 1932 av Robert E. Howard och har skildrats i böcker, tv-serier och videospel. Det stora genombrottet kom 1982 när Arnold Schwarzenegger porträtterade svärdsmannen på bio.

– Jag tror att Conan och Bibeln har i grunden samma tjusning.

I sommar väntar några festivalspelningar för bandet.
I sommar väntar några festivalspelningar för bandet. Foto: Volvincent

Världskrigens galenskap

På "Hamartia" finns även en cover av ”Vengeance (The Pact)” hämtad från albumet "Fire Of Unknown Origin" som Blue Öyster Cult släppte 1981. Vad gäller gruppens egna låtar svarar Adam Zaars för en stor del av låtskriveriet, men gitarristen Joseph Tholl har bidragit med låten "Axis Mundi".

– Joseph har en kvalité som låtskrivare och musiker som passar väldigt bra i Tribulation. Vi arbetar bra tillsammans.

Adam Zaars berättar om bakgrunden till ytterligare en fantasieggande låttitel – "Hemoclysm".

– Ordet betyder typ blodvåg eller blodflod. Som syndafloden i Bibeln. Det var ett begrepp som jag hittade när jag läste forskning om 1900-talets galenskap med världskrigen och annat. Det handlade om en kritisk blick på 1900-talet och modernismen.

Adam Zaars trycker gärna på att Tribulations musik ska tolkas av lyssnaren, men menar samtidigt att den gärna får förkovra den som är intresserad.

– Men det finns inget missionerande arbete här. Det handlar mest om att jag gärna gör research inför låtskrivande och arbetet med bandets visuella framtoning. Det är helt enkelt mitt modus operandi. Vissa saker fångar min uppmärksamhet. Det kan vara ett ord som jag rycker från sitt sammanhang eller bygger en historia kring – så det kan både finnas ett djup i det jag gör och samtidigt vara ganska ytligt.

"Hamartia" släpps på långfredagen, både digitalt och i två vinylutgåvor. I sommar väntar festivalspelningar för Tribulation och arbetet med ett kommande album.

FAKTA: Tribulation

Tribulation består av Johannes Andersson, Adam Zaars, Joseph Tholl och

Oscar Leander.

Diskografi:

The Horror (2009)

The Formulas of Death (2013)

The Children of the Night (2015)

Melancholia (EP) (2016)

Lady Death (EP) (2017)

Down Below (2018)

Alive & Dead at Södra Teatern (Live) (2019)

Where the Gloom Becomes Sound (2021)

Hamartia (EP) (2023)

Artikeltaggar

Arnold SchwarzeneggerArvikaBibelnBlue Öyster CultDown BelowEuropaHårdrockIron MaidenJonathan HulténLåtskrivandeMusikNöje/KulturRobert E. HowardTribulationWhere

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.