Hoppa till huvudinnehållet

Genom dansen berättar de om kvinnorna i andra världskriget: ”Det är otroligt”

Publicerad:
Alma Skagerfält, till vänster, och Lovisa Boström berättar om kvinnornas roll under andra världskriget genom en dansföreställning.
Alma Skagerfält, till vänster, och Lovisa Boström berättar om kvinnornas roll under andra världskriget genom en dansföreställning. Foto: Peter Nilsson

Lovisa Boström och Alma Skagerfält går sista året på gymnasieprogrammet Stage & Perform i Arvika.

Som studentprojekt ska de berätta historien om kvinnorna som på många sätt höll samhället i rullning under andra världskrigets tid.

– Vi kände att nu har vi möjlighet att berätta något väldigt viktigt, säger Lovisa.

De har skapat ett studentprojekt i form av en dansföreställning.

Lovisa Boström och Alma Skagerfält för vidare historien om kvinnornas roll under andra världskriget.

Genom dans och berättande ska de skildra kvinnors livssituation 1942 – och den nyfunna roll av självständighet som de fick när männen var ute på krigsfältet.

– Det är en dansföreställning som mellan dansnumren kommer att ha en historia som berättas av mig. Den historien handlar om två kvinnor under andra världskriget som lever sina egna liv, sina privata liv, och kämpar sig igenom vardagen i sina respektive situationer, säger Lovisa.

En plats för oss

Lovisa och Alma har gett sin föreställning namnet ”En plats för oss”. Studentprojektet är deras gymnasiearbete. De ska ha lagt minst 100 timmar på sitt gymnasiearbete när de är klara.

– Men jag kan väl lugnt säg att vi är över det. Vi är väl på 200, säger Lovisa.

Sista fredagen i april kommer de att framföra sin föreställning. Med sig på scenen på Ritz kommer de att ha 13 andra dansare.

Lovisa berättar mer om vad deras studentprojektet handlar om:

– Det ju så att kriget, det innebar att männen som kvinnorna hade i sina hushåll var tvungna att åka ut i krig. Vilket lämnade dem i en situation som de inte fann sig riktigt vana vid. Till slut kom även då möjligheten att börja arbeta. Det är det vi berättar, att det var dem som höll i gång samhället under en ganska lång tid.

Självständighet

– Och om allting som händer under tiden, alla händelser i livet och så. För det var mycket annat som hände också, som förluster och individuell styrka och sådana saker. Man började upptäcka att man själv kunde mer än vad man trott innan bara genom att få den där möjligheten att faktiskt kunna hitta det.

Studentkonserten ”En plats för oss” lyfter fram kvinnornas självständighet – och den vardag som var deras. Lovisa och Alma vill berätta om den ”inre styrkan”.

Hur kom det sig att ni bestämde er för att göra ett studentprojekt om det här?

– Vi kände väl att vi skulle få en ganska stor plattform att göra det här genom skolan. Vi kände att nu har vi möjlighet att berätta något väldigt viktigt, säger Lovisa.

Förberedelserna är i full gång inför föreställningen som går upp i slutet av månaden.
Förberedelserna är i full gång inför föreställningen som går upp i slutet av månaden. Foto: Privat

Hon fortsätter:

– Sen var det så att under samma tid som vi grubblade och undrade vad vi skulle berätta för något så var det allt det här med aborträtten i USA. Då kände vi att vill de så gärna gå tillbaka i tiden så gör vi det också och berättar hur tanken kom till från början om rättigheterna till sin egen kropp.

Koreografi

Förberedelserna inför föreställningen har varit många. Det började med att de hittade låtar som de tyckte skulle passa till det som de ville berätta. Sedan byggde de koreografier utifrån dem och kollade vilka dansare som ville vara med. Just nu håller de på att köra alla nummer i rad och repetera danserna för att sedan kunna jobba på de små detaljerna.

Hur känns det att få göra ett sådant här studentprojekt i slutet av utbildningen?

– Det är otroligt. Det känns som ett väldigt bra avslut, säger Lovisa.

Fotnot: Föreställningen går att ta del av 28 april klockan 18.00 på Ritz.

Artikeltaggar

Andra världskrigetArvikaDansEstetiska Skolan ArvikaFöreställningarHistoriaNöje/KulturRitzTeater

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.