Hoppa till huvudinnehållet

Vad är det som händer?

Publicerad:
Foto: Maja Suslin/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag läste att statyn föreställande fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimović förblir magasinerad på obestämd tid. Den vandaliserades kort efter avtäckningen i Malmö 2019 (för att Zlatan blev delägare i Hammarby) men har renoverats. Nu lär den som sagt inte se dagens ljus på ett tag. En händelse som ser ut som en tanke. Varför är det ingen som säger något när rikets meste kändis ofiltrerat hyllar årets värdnation för fotbolls-VM, Qatar? Hans ofrivilligt komiska poängrabblande, ”maten 10 poäng, resan 10 poäng”, är en sorglig mediaklassiker. Att sedan berömma landets politiska och juridiska system med hänvisning till avsaknaden av knark och kriminalitet är, i bästa fall, dumhet. I värsta fall, ett medvetet ställningstagande. Är behovet av en nationalhjälte såpass stort att vad som helst får passera?

Jag är ingen statsvetare, men låt oss konstatera att Qatar lider ett demokratiskt underskott. Låt oss konstatera att kritiken från människorättsorganisationer är massiv. Låt oss gissa att Qatar köpte VM.

Sverige ämnar gå med i försvarsalliansen Nato. Frågan städades snyggt undan i god tid innan senaste riksdagsvalet. Det var dock inte bara att lösa medlemskort. Alla som är med i klubben måste ge sitt godkännande. En ren formalitet i 28 fall av 30. Men Turkiet trilskas, och Ungern gör som Turkiet. Sverige anstränger sig därför som en unge på cykel utan stödhjul: ”TITTA!, TITTA!”. Historien får utvisa vilken dom som faller över eftergiftspolitiken gentemot en auktoritär regim. Ändamålet anses helga medlen, men det är ingen klädsam paradox om vi gör avkall på de värden vi vill gå med i Nato för att försvara. Bland annat har polisen inskränkt mötes- och yttrandefriheten genom nekade demonstrationstillstånd. Besluten saknar lagstöd enligt Förvaltningsrätten. Lägg därtill Riksrevisionens granskning av polisens så kallade särskilda händelser mot grova brott. Det är inte bara ett ineffektivt verktyg, det är direkt kontraproduktivt.

Klimatpolitiska rådet konstaterar att Sveriges nuvarande miljöpolitik aktivt bidrar till ökade utsläpp. För första gången på två decennier.

I Florida fick en rektor sparken för att barnen fått se Michelangelos nakna skulptur David. Ett av historiens mest klassiska konstverk ansågs pornografiskt. Kulturkriget har många fronter. Vurm för traditionella värden är en tältpinne i den nationalistiska myllan. Menskonst (myntat av värdekonservativa krafter för att illustrera politisk konst som inte anses folklig) och modernistisk arkitektur göre sig icke besvär.

Vad är det som händer? Tja, inte är det progressivt samhällsbygge. Demokratin är på tillbakagång globalt. Men vi, som åtnjuter det minst dåliga av statsskick, varför är vi så tysta? Jag vet folk som är mer upprörda över benämningen grönsaksköttbullar. Att låta det vegetariska alternativet besudla ordet kött, där går gränsen. I övrigt härskar det tysta medgivandets tyranni.

Nej, vet ni:

”Debatt 10 poäng, demokrati 10 poäng, menskonst 10 poäng”.

Och så vill jag ha en stor portion grönsaksköttbullar.

Artikeltaggar

BrottHammarby IFKrönikorMalmöMichelangeloNatoQatarRiksrevisionenTurkietYttrandefrihetZlatan Ibrahimovic