Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Tiotusentals olika studier är oberoende forskning

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Svar till Barbara Hinsch.

Det säger det mesta att Barbara Hinsch kallar FN:s klimatpanels rapport för ”propaganda” och uppenbarligen inte vet vad oberoende forskning är för någonting. Det är dock anmärkningsvärt att hon i början av sin replik kallar rapporten för ”propaganda”, för att i slutet av repliken skriva att ”FN:s rapport ger anledning att tänka på en grundlig omställning”. Hinsch verkar vilja både äta kakan och ha den kvar. Hur ska hon ha det?

Inbromsning borde vara det nya grönaReplik: Felaktiga och okritiska påståenden om klimatetReplik: FN:s klimatpanel är inte ”oberoende forskning”Replik: Hållbarhet betyder att ta hänsyn till miljön

FN:s klimatpanel sammanställer regelbundet forskningsrapporter om den globala uppvärmningen. Rapporten från 2021 sammanfattade 14 000 forskningsstudier från hela världen med hjälp av 78 000 kommentarer från experter och myndigheter i olika länder. Den rapporten hade 234 författare från 65 olika länder. Att så många olika forskningsstudier från hela världen kommit fram till samma sak är definitionen av OBEROENDE forskning.

Hinsch undviker flera saker i sin replik. Hon påstod i sin ursprungliga insändare att ”fysiker är eniga”. Jag har påpekat att fysiker vunnit nobelpriset för deras arbete med att skapa kunskap om klimatförändringar. Hon bemöter inte detta faktum. Hon ondgör sig över klimatpanelen. Jag påpekade att den vetenskapliga tidskriften Environmental Research Letters också sammanställt forskningsläget och visat att 99 till 100 procent av klimatforskarna i världen är överens OBEROENDE av varandra. Hon bemöter inte detta faktum heller. Dessutom nämnde jag hur olika oberoende forskare bevisat att koldioxidutsläppen ökat genom att studera iskärnor i jordens polarområden. Ingenting från Hinsch om detta faktum heller.

Hinsch ifrågasätter forskare genom det urgamla ”follow the money”, för att sedan inte presentera några faktiska bevis för att forskare blir påverkade av pengar. Hon borde dock följa pengarna vad gäller sina egna källor. Vad är mest är troligt kära läsare, att tiotusentals forskare världen över pratat ihop sig i en konspiration och fuskat med sin forskning för att tjäna pengar eller att en ensam tysk ingenjör (Hinschs källa Hans-Joachim Zillmer) vill få människor att köpa hans ovetenskapliga böcker om evolutionsteorin och klimatet?

Avslutningsvis har jag en nyanserad syn på digitalisering. För min miljöpolitik måste jag hänvisa till Liberalerna och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Min poäng i min förra replik var att redogöra för att människor genom historien alltid fruktat arbetslöshet på grund av ny teknik, men att rädslan visat sig obefogad när den nya tekniken skapat nya arbeten.

Signatur:

Anton Sjöstedt (L)

Kommunfullmäktigeledamot

Artikeltaggar

Barbara HinschFNForskningFysikKlimatLiberalernaTeknikTeknik och vetenskap