Hoppa till huvudinnehållet

Phornebrandts funderingar: Konstigt hur kycklingarna tagit sig in i skalen!

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

April april. Hur många har ni lurat? Bruket att lura april är allmänt känt över hela Europa. Troligen en form av de skämtupptåg med vilken vårens ankomst förr brukar firas. April är årets öppningsmånad. ”Jorden öppna dig för årsväxten”.

En amerikansk professor spår att människosläktet i framtiden kommer att ta den huvudsakliga näringen från träd och buskar. I stället för som nu, från sädesfälten. Framtidens näringsämnen blir frukt och nötter.

I den gamla almanackan var namnet på april ”Gräsmånad”, mycket sägenomspunnen. Redan den gamla bondepraktikan hade mycket att säga. ”April månad kallar mig lära dig plöja och så”. Våren börjar, enligt uppgift från 1920 21 mars klockan 11.19 fm. Sommaren den 20 juni klockan 06.54. Något att tänka på när årets sommar börjar den 26 mars. Vem är då upphovsmannen till allt besvär två gånger om året när klockarna skall ställas om? Allt talar för engelsmannen William Wilett som 1907 publicerade boken om ”Ödslande av dagsljus”. Denna åtgärd ansågs som ”icke påkallad motsvarande sitt ändamål”. Och man sade: ”Blott skulle komma oreda åstads”.

Människan lyssnar inte. Någonting är fel när man ”skapar” sommartid i mars och oktober. Min förhoppning är att NORMALTID kommer för att stanna, när vi ställer tiden tillbaka den 29 oktober.

Sverige är ett avlångt land. När det grönskar i söder och solen värmer så åker man fortfarande skidor i Norrland. När blåsippan blommar i Skåne, drillar lärkan i Ångermanland. När hästhoven blommar i södra Sverige anländer staren till Norrlands kustland. Havren sås i Skåne, sälgen blommar. Gäddan leker och kråkan lägger ägg som ruvas i tre veckor.

April var förr av stor betydelse för landsbygdens vårarbete. Den som sådde måste vara på gott humör, ej vresig och tvär. När man tog ut hästarna första gången strödde drängen salt över deras huvuden. I Estland, Lettland och Finland var det viktigt att de första nävarna korn såddes över en naken kvinna. Då skulle säden bli hög och kraftig. De gamla trodde att jorden va en kvinna, Moder jord.

Påsken inträffar i början av april. Den kristna kyrkans högtid. Nu skall minnet till Jesu död firas. Det är häxornas tid för deras resor till Blåkulla och Häcklefjäll. Ursprungligen vulkanen Hekla, som ansågs vara porten till helvetet och häxornas samlingsplats.

Vad passar bättre i påskatider än en skolhistoria:

– Är det inte konstigt att de små kycklingarna själva kan ta sig ut ur sina skal?

– Fröken, jag tycker det är konstigare hur de tagit sig in!

Trevlig påsk!

Herr Phornebrandt

Artikeltaggar

BlommorDjur och naturEstlandEuropaHögtiderMänskligtPåskSkåne län