Hoppa till huvudinnehållet

Nästan 300 miljoner för att renovera:”Prislappen är för hög”

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se

Nästan 300 miljoner kronor skulle renoveringen och ombyggnationen av Taserudsgymnasiet i Arvika kosta enligt det senaste beskedet. Dubbelt så mycket som man räknat med tidigare.

Därför har verksamheten Lärande och stöd, som ansvarar för gymnasieskolan, och det kommunala fastighetsbolaget, tagit ett gemensamt beslut att skjuta upp projektet för att se om det går att sänka kostnaderna.

– Prislappen är för hög, säger Mikael Engstig, vd för Arvika Fastighets AB.

Fastighetsbolaget ansvarar för renoveringen/ombyggnationen och därmed investeringskostnaden. För Lärande och stöds del leder det till en högre hyra.

– Det blir så mycket dyrare än tänkt. Det inryms inte i budgeten. Priset har blivit för högt för oss. Men det är nödvändigt med en renovering, jag understryker det. Men det skjuts upp på framtiden, säger verksamhetschefen Per-Joel Sewelén.

Vilken nivå hyran skulle hamna på med de nya investeringskostnaderna kan ingen ge svar på i dagsläget.

– Men det blir bra mycket dyrare, konstaterar Sewelén.

Renoveringen av Taserudsgymnasiet skjuts på framtiden

Modernisering av lokalerna

Taserudsgymnasiet skulle dels genomgå en rotrenovering, dels skulle lokalerna moderniseras och anpassas bättre till verksamhetens behov. En ny tydlig entré till skolan ingår också i byggprojektet eftersom det saknas i dag. Plus att man skulle göra en ytoptimering för att intilliggande Gateskolan skulle få mer lokaler.

Planeringen för det har pågått under en längre tid och meningen var att arbetet skulle starta i höst. Den bedömning fastighetsbolaget gör i dag innebär att renoveringen skjuts upp ett år och kommer i gång nästa sommar/höst istället.

Enligt Mikael Engstig har man ett politiskt beslut på att renoveringen får kosta cirka 130 miljoner.

– Vi har fått en prislapp som är väsentligt högre. Då finns det två varianter. Vi kan försöka få nya politiska beslut på en högre investeringskostnad och hyra. Men vår rekommendation är att vi ser över ambitionsnivån och om man kan få den funktionsförändring som skolan vill ha på ett annat sätt.

En ny tydlig entré till skolan ingår också i byggprojektet.
En ny tydlig entré till skolan ingår också i byggprojektet.

Den första kostnadsberäkningen för projektet, som är några år gammal, låg på 110 miljoner. Den summan reviderades till 130 miljoner för ett år sedan. Och i dag har den stigit till 293 miljoner kronor.

– Kostnaden är inte riktigt jämförbar med ursprungspriset; det har tillkommit saker under vägen som vi inte visste tidigare.

Mikael Engstig menar att det framför allt är två faktorer som bidragit till att kostnaderna ligger på en helt annan nivå idag.

– Kombinationen allmänna prisökningar och att man hittar saker, när man börjar med de skarpa kalkylerna. Det blir justeringar, ändringar, tillägg i projektet.

Men det är ovanligt att det skiljer sig så mycket i kostnader mellan förprojektering och detaljprojektering som det gör i det här fallet.

– Det är tiderna vi lever i, det har skett en kraftig ökning av byggindex, säger Mikael Engstig.

Resultatet har blivit en alltför hög investeringskostnad.

– Vi tycker inte att det är vettigt. Vi tror att det finns en potential att hitta andra vägar som är mer kostnadseffektiva.

Informerade på skolan

Gymnasiechefen Carin Hedengård uppger att man informerade alla lärare om beslutet att skjuta upp renoveringen under tisdagen. Under onsdagen ska alla vårdnadshavare och skolans elever ha fått information.

Tillsammans med fastighetsbolaget ska verksamheten nu gå igenom lokalerna och ritningarna på nytt.

– Kan vi göra på ett annat sätt som vi inte sett förut. Har vi tagit i för mycket? Kan vi göra mindre av nåt? Vi får gå igenom program för program och titta på befintliga lokaler. Vi behöver hjälpas åt med det här.

Hon uttrycker också förvåning över att kostnaderna hamnat på såna svindlande nivåer.

– Det är nästan lika mycket som hela Minnebergsskolan som är nybyggd.

Själva byggkostnaden för den skolan hamnade på 340-350 miljoner.

Avslutar entreprenaden

Fastighetsbolaget har haft hjälp av konsulter för att ta fram ritningar till ombyggnationen av Taserudgymnasiet. Byggprojektet var redan upphandlat när beslutet togs att skjuta upp det på framtiden. Avtalet med entreprenören är nu avslutat, en möjlighet som fastighetsbolaget hade.

– Vi har gjort en partnering. Det sker i två steg. Först tar man ett projekteringssteg och räknar ut vad det kostar och om man är överens tecknar man ett avtal för genomförande. Det finns en utgång, om vi inte är överens, har vi rätt att avbryta entreprenaden, säger Mikael Engstig.

En ny upphandling kommer att behöva göras när det blir dags.

– Vi ska ta fram ett nytt underlag och det kan bli ett annat förslag och då behöver vi handla upp projektet på nytt.

Två etapper sticker ut

Lennart Gustafsson är teknisk chef på Arvika Fastighets AB. Han menar också att det är flera orsaker till att kostnaderna stuckit iväg, en orsak är byggnadens konstruktion.

– Det är en pålad byggnad som vi ska förstärka, den är rätt så komplicerad att bygga om. Jag trodde det skulle kunna landa på 170-180 miljoner, sen fick vi beskedet 293 miljoner.

Ombyggnationen av skolan är uppdelad i sex olika etapper och varje etapp är prissatt var för sig. Nu ska man gå igenom varje etapp och se vad som är så kostnadsdrivande. Men redan nu kan man se att två etapper sticker ut jämfört med de andra säger Lennart Gustafsson..

– Där vi centrerar omklädningsrummen, toaletter och duschar för hela skolan, den är väldigt dyr. Och den äldsta delen av skolan. Det är de två dyraste etapperna och står totalt för 120 miljoner.

Nån gång efter påsk ska man börja gå igenom förutsättningarna för projektet igen tillsammans med verksamheten säger Lennart Gustafsson.

Artikeltaggar

ArvikaArvika Fastighets ABBeslutBostad och byggenCarin HedengårdEkonomiGateskolanLennart GustafssonMikael EngstigPer-Joel SewelénRenoveringarSkolorTaserudsgymnasiet

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.