Hoppa till huvudinnehållet

Hon har illustrerat påskbrev i 23 år: ”Inspirerande när breven är efterfrågade”

Publicerad:
Reporter Kristina Green
Kristina Green
kristina.green@arvikanyheter.se
Det är Helena Magnusson som illustrerar nya påskbrev till västvärmlänningarna.
Det är Helena Magnusson som illustrerar nya påskbrev till västvärmlänningarna. Foto: Kristina Green

Helena Magnussons påskbrev är omtyckta i Västvärmland och säljs i omkring 3000 exemplar varje år.

– Det är roligt att man redan i februari frågar efter när de nya motiven kommer, säger Helena.

Helena Magnusson som växt upp i Arvika och själv varit med och lämnat påskbrev till vänner och grannar har hållit fast vid traditionen att teckna påskkärringar, gubbar, djur och ägg i olika miljöer.

– Det är roligt att hålla på våra traditioner, det var stort när jag var liten och det är klart att vi målar påskbrev nu med våra barn. Vi har även fått lägga till en liten annan tradition i och med att jag bor i Lilla Edet numer. Där finns påskhare och äggletning för barnen i samband med påsken och det är roligt, säger Helena.

Lång tradition

I 23 år har hon skapat motiv för påskbrev som andra kan färglägga.

– Jag ritade alltid när jag var liten, det fanns nog inte ett vitt ark hemma som det inte var ritat på. Jag brukade vara med i Edaneskolans påskbrevstävling och vann där ett par gånger. Det var nog så intresset startade med att teckna brev som andra skulle kunna färglägga och sedan har det bara fortsatt varje år.

De första åren tecknade hon tillsammans med mamma Carina Evrell som driver Bijo Ramaffär. Men efter något år tog Helena hand om hela produktionen.

Varje motiv är tecknat för hand.
Varje motiv är tecknat för hand. Foto: Kristina Green

Inspireras av vardagen

Genom åren har cirka 125 olika motiv växt fram. Inspirationen får hon i vardagen med jobb, familj och fritid.

– Det är nog det jag har omkring mig och så kan det komma med något aktuellt som är i samhället i något motiv. När jag fick egna barn så blommade kreativiteten ut mer. Så nu har till exempel min dotters kompis höna tagit plats i motiven. Jag försöker teckna dem utifrån att de ska passa både pojkar och flickor i olika åldrar.

Nya bilder varje år

Sedan tio år tillbaka produceras lika många nya motiv varje år och kunderna börjar tidigt fråga efter dem.

– Det känns förstås jätteroligt, det finns de som samlar på påskbreven, de köper ett paket som de öppnar och ett som de sparar. Det står årtal på dem och jag kan förstå att det kan finnas intresse att spara på dem och se vilka år de är ifrån. Att det är efterfrågan och åtgång på påskbreven gör att jag blir inspirerad och vill fortsätta att skapa nya, säger Helena Magnusson.

Cirka 125 olika motiv har växt fram genom åren.
Cirka 125 olika motiv har växt fram genom åren. Foto: Kristina Green

Artikeltaggar

ArvikaFritid och livsstilLilla EdetPåskTraditioner

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.