Hoppa till huvudinnehållet

Två VM-guld på en vecka för Olle Borg - och ett nytt världsrekord

Publicerad:
Reporter Sofie Borg
Sofie Borg
sofie.borg@arvikanyheter.se
Olle Borg efter segern i tresteg i polska Torun på lördagen.
Olle Borg efter segern i tresteg i polska Torun på lördagen. Foto: Privat

Det blev ytterligare ett VM-guld för framgångsrike veteranfriidrottaren Olle Borg. På lördagen hoppade han hem segern i tresteg i polska Torun.

Och som det inte vore nog passade han på att slå sitt eget världsrekord.

– Med minsta möjliga marginal, säger han.

I måndags tog Olle Borg sin första världsmästartitel, då i längdhopp. Inte ens en vecka senare var det dags igen, den här gången i tresteg.

– Ja, det gick bra en gång till. Jag hade väl åtminstone trott att jag hade chansen, såpass bra hade det ju gått tidigare i tresteg, säger veteranfriidrottaren på söndagskvällen.

Han har då precis landat, något försenad, på Gardermoen efter tävlingarna i Polen.

Precis som i längdhoppet säkrade Olle guldet redan under första hoppet i tresteget. Och precis som i längdhoppet var det lettiska Valdis Cela som tog hem silvret, men i tresteget kom letten aldrig upp i någon av Olles längder.

– Det var vi som hade hoppat ungefär så här långt, så jag förstod att det skulle stå mellan oss två, men sen gick det ju rätt bra redan i första hoppet, säger Olle.

– Sen var det så att alla mina godkända hopp längre än hans. På tredje plats kom en argentinare, men han var över en meter efter oss.

Det blev ett nytt världsrekord för ålderskategorin. Olle Borg slog sitt eget gamla rekord med en centimeter.
Det blev ett nytt världsrekord för ålderskategorin. Olle Borg slog sitt eget gamla rekord med en centimeter. Foto: Hasse Sjögren DECA Text&Bild

Världsrekord

Vinnarhoppet landade landade på 9,79, vilket också visade sig vara världsrekord i ålderskategorin. Innehavare av det tidigare rekordet var dock Olle själv.

– Jag slog mitt eget rekord med en hel centimeter. Det var minsta möjliga marginal, säger han och skrattar.

Han har dock dragits med lite skadekänningar vilket gjorde att han fick stryka femkampen och korta häcken, men det gick bra under tresteget.

– Jag har haft lite problem med baksidan av ett lår, men jag fick lite behandling som gjorde att det gick lättare att springa. De kan en del de här som är med. Vi har en kille från Stockholm som är van vid den här sortens skador. Han stack lite nålar i mig som skulle mjuka upp muskeln och det verkar faktiskt ha hjälpt en del.

Vad ska du göra när du kommer hem?

– Nu ska jag börja träna inför sommarsäsongen. Jag vet egentligen inte om några tävlingar innan ett svenskt mästerskap i Göteborg i augusti.

Hur ska du fira segern?

– Jag kommer hem ikväll, jag får väl titta i kylskåpet om det finns nåt att fira med, säger han och skrattar.

– Men det blev en bra middag där nere i Polen i går.

VM-guld och världsrekord, det måste vara roligt?

– Ja, det är ju roligt. Man tävlar ju för att förbättra att sina egna resultat och det har jag ju gjort. Och det är kul att kroppen hänger med så bra som den gör.

Artikeltaggar

FriidrottLängdhoppOlle BorgOslo flygplatsPolenRekordStockholm

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.