Hoppa till huvudinnehållet

Finns behov av fler familjehem och kontaktpersoner: ”Kan göra skillnad”

Publicerad:
Det finns barn och ungdomar som inte kan bo i sitt hem av olika anledningar. Ibland behövs stöd från andra vuxna än den biologiska familjen. Genrebild.
Det finns barn och ungdomar som inte kan bo i sitt hem av olika anledningar. Ibland behövs stöd från andra vuxna än den biologiska familjen. Genrebild. Foto: Lilyana Thorsager

Arvika kommun har i dagsläget 48 pågående familjehemsplaceringar. Av dessa finns ett 30-tal i Arvika.

Det behövs fler trygga familjer som kan bli familjehem. Men det finns också behov av andra uppdragstagare för barn och ungas skull – som kontaktfamiljer och kontaktpersoner.

– Andras tid och engagemang kan verkligen göra skillnad, säger Malin Green, enhetschef på familjerättsenheten.

Det finns barn och ungdomar som inte kan bo i sitt hem av olika anledningar. Ibland behövs stöd från andra vuxna än den biologiska familjen.

Att vara familjehem innebär att man tar emot ett barn i sitt hem för en längre eller kortare tid.

– Det innebär att man ska ge barnet en naturlig hemmiljö och gemenskap. Det blir oftast ett sätt för familjen att leva, säger Malin Green.

Barnen

Malin berättar att det ger många positiva erfarenheter att vara familjehem. Men man kan också ställas inför utmaningar som man kanske inte har mött tidigare.

– Men där är vi, som socialtjänst med och handleder och stöttar och har ett nära samarbete, säger hon.

– Att ta emot ett barn eller en ungdom innebär också att man behöver ha kontakt med socialtjänsten. Man behöver kanske ha kontakt med skola eller förskola – och barnets biologiska nätverk, för det har oftast en väldigt stor betydelse för barnet.

Tid och engagemang

Hur behoven för barnen ser ut är väldigt olika.

– Det som vi brukar titta på som familjehem som man ser är viktigt, det är att man har tiden. Att ta emot ett barn eller en ungdom som man inte känner och har en naturlig anknytning till, det kräver sin tid innan man lär känna varandra och man kommer in i familjen, säger Malin.

– Vi brukar säga att man behöver ha lite “extratid” – och engagemang för att ta emot barnet eller den unga.

Var kan man vända sig om man känner att familjehem är något som man skulle kunna tänka sig?

– För att bli familjehem kan man antingen kontakta oss på familjerättsenheten i Arvika eller så anmäler man sitt intresse på vår e-tjänst som finns på kommunens hemsida så tar vi upp en kontakt.

Innan en familj får uppdraget att vara familjehem görs en utredning av familjerättsenheten. I utredningen ingår bland annat samtal med det tilltänkta familjehemmet, hembesök och utdrag ur olika register. Samtalen kan handla om sådant som livssituation, hälsa och erfarenheter av barn. Det förs också samtal med eventuella barn som redan bor i familjen för att höra vad de tänker om att eventuellt ta emot ett barn.

Behovet

Arvika kommun har 48 pågående familjehemsplaceringar i nuläget. Av dessa finns cirka 30 familjehem i Arvika – medan några finns utanför kommunen.

– Vi är i behov av att hitta familjehem. För om det finns behov av att ett barn ska placeras vill vi ha familjehem som redan är utredda och klara, som vi skulle kunna göra en matchning på, säger Malin.

När ett familjehem godkänts och får ta emot ett barn hemma görs en matchning utifrån barnets behov.

– Ett familjehem kanske skulle passa mer för att ta emot ett mindre barn, medan ett annat kanske skulle kunna ta emot en tonåring – eller ett familjehem kanske är bra på NPF-diagnoser.

Kontaktpersoner

Det behövs också kontaktfamiljer. En familj som barnet kan vara hos en helg eller någon gång i månaden. Det kan finnas väldigt många olika anledningar till att ett barn behöver en kontaktfamilj, menar Malin.

Även fler kontaktpersoner finns det behov av.

– Till barn och ungdomar som kanske behöver ha en extra kompis någon gång i veckan. Någon som man går i väg och bowlar med, går och tar en fika eller en promenad med.

Instagram

För den som vill veta mer om vad det innebär att vara familjehem, kontaktfamilj eller kontaktperson kommer kommunen under våren att arrangera Instagram-veckor med fokus på ämnet. Där kommer bland annat familjerättsenheten och familjehemsgruppen att ha egna veckor. Det kommer även finnas möjlighet att ställa frågor ¬ och några som är familjehem i dag kommer att berätta om hur det är.

– Den 24 april mellan klockan 15 och 19 kommer vi att stå på Ritz tillsammans. För att ta emot de som är intresserade och vill veta mer om vad det innebär att vara familjehem, kontaktperson eller kontaktfamilj.

Fotnot: Instagram-veckorna pågår vecka 13, 14, 15 och 16.

AN har vid flera tillfällen sökt ansvarig i Eda kommun.

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunEda kommunFamiljFamiljehemInstagramRitz

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.