Hoppa till huvudinnehållet

Polisen redo med helikopter och hund inför påskkaravanen: ”Vi är väl förberedda”

Publicerad:
Polisen är väl rustade inför årets raggarkaravan från Kil till Charlottenberg. Bild från förra årets karavan.
Polisen är väl rustade inför årets raggarkaravan från Kil till Charlottenberg. Bild från förra årets karavan. Foto: Helena Karlsson

Arvikapolisen är väl rustade för den långa kortege av raggarbilar som under påskafton kommer att rulla från Kil i Värmland till Kongsvinger i grannlandet.

Förra året deltog tusentals och polisen har ingen anledning att tro att det blir färre i år.

– Jag tycker att vi är väl rustade för att vi ska kunna förhindra brott, säger Jonas Wendel, polischef på Arvikapolisen.

Påskkaravanen gjorde comeback förra året efter några år av dvala under pandemin.

Det blev ett rekordår med 400 bilar parkerade Charlottenberg och uppskattningsvis 2 500 deltagare.

Nu rustar polisen för 2023 års karavan och man tror inte att det kommer att bli några färre deltagare i årets karavan.

– Vi är väl förberedda naturligtvis. Det här är ett arrangemang som vi har hanterat under några år nu. Förutom en egen ganska hyfsad polisresurs så kommer vi samverka med vår regionala trafikenhet, säger Jonas Wendel, polischef på Arvikapolisen.

Raggarkaravan påskafton 2019.
Raggarkaravan påskafton 2019. Foto: Jan-Olof Lollo Johansson

Hund, drönare och helikopter

Även fyrfota kollegor kommer att bistå Arvikapolisen under arrangemanget.

– Det finns all anledning av hund med oss på de här tillställningarna. Det kan ju vara så att det sker något brott och någon springer. Vi kan behöva söka efter någon person eller söka knark eller vapen i bilar.

Bevakning kommer även att ske från luften. En helikopter är inkallad och Arvikapolisens egna drönare kommer att bistå under dagen.

– Det är både för att övervaka trafikflödet och den samling som tenderar att ske på kvällen. När mycket folk samlas och dricker mycket alkohol, då är det bra att ha en överblick från luften.

Gillar inte kisspauser

Jonas Wendel berättar att det är viktigt att karavanen rullar på.

– Vi måste se till att vi har ett trafikflöde som flyter på 61:an. Man tenderar att stanna mitt på vägen och ta kisspauser till exempel och det är sånt vi inte gillar.

Överlag handlar polisens arbete om att förhindra brott och se till att karavanen inte stör övrig trafik på vägarna.

– Jag tycker att vi är väl rustade för att vi ska kunna förhindra brott.

– Om vi samlar mycket människor på liten yta och man dricker väldigt mycket alkohol så ökar risken för brott betydligt. Därför kommer vi att vara en god resurs på plats för att försöka förebygga våldsbrott, sexualbrott och annat.

Läs om förra årets påskkaravan:

Polisen om årets påskkaravan: ”Deltagarna hängde ut ur bilarna”Arvikapolisen laddar för klassiska påskkaravanen: ”Ett av de stora evenemangen”

Artikeltaggar

AlkoholBrottBrott & blåljusCharlottenbergHelikopterHusdjurJonas WendelKongsvingerVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.