Hoppa till huvudinnehållet

Det är inte bara för Pål att gå in på macken i Glava längre: ”Det finns en hotbild mot mig”

Publicerad:
Försvarsministern i civila kläder men med tydliga budskapet om att försvarsstödet är av vikt för Sveriges säkerhet. Vid moderaternas Sverigemöte berättade Pål Jonsson för AN att det är bara att vänja sig vid den bevakning av honom som Säpo har dygnet runt.
Försvarsministern i civila kläder men med tydliga budskapet om att försvarsstödet är av vikt för Sveriges säkerhet. Vid moderaternas Sverigemöte berättade Pål Jonsson för AN att det är bara att vänja sig vid den bevakning av honom som Säpo har dygnet runt. Foto: Lars Swanö

Ingenting är längre som förut, varken i Grindsbol eller omvärlden.

– Det är en omställning som hela familjen får vänja sig vid, säger västvärmländske försvarsministern Pål Jonson, 50.

Han går inte runt som han vill längre, varken i stan eller på landet, utan att vara observerad. Personskyddad. För säkerhets skull.

För att han har det jobb han har, och fick i oktober ifjol.

– Säpo är i hälarna på mig.

Inte ens när Pål ska in på macken i Glava för att köpa spolarvätska till bilen släpper säkerhetspoliserna bygdens son ur sikte.

– Alla ministrar har personskydd, det ingår i uppdraget. Det finns också antal ministrar som bär känsligare portfölj än andra.

Resten får vi räkna ut.

I pingishagen är det full attack från försvarsministern: ”Väldigt offensiv”

Borgen i Grindsbol

Hans hem är honom en väldig borg, och Grindsbols gård i högre grad än tidigare familjens privata sfär. Man kan nog säga att Pål Jonson har omhuldat den delen av Älgå som Kenny Bräck har gjort med barndomshemmet på Glava glasbruk.

Men för Pål räcker det inte, inte i dagar som dessa. I en orolig tid. Oberäknelig.

– Mot mig som försvarsminister finns det ett underrättelsehot som varierar utifrån omvärldsläget.

Förutan vind

Pål ser lugn ut, avslappnad. Kanhända förstärkt av civila kläder och hårfärsen rakt upp, som om det vore ett minne av växlande vind och tiden ombord på föräldrarnas segelbåt som hans pappa Bo styrt över Atlanten sex gånger och alltjämt seglar jorden runt med.

– Några gånger var jag med, när jag var yngre. Men jag ärvde inte intresset.

Däremot Grindsbols gård som Pål fått på sin lott att förvalta (”bara pappa får bo där när han är på land”) utan att riktigt ha möjligheten till det. Eller snarare, inte ha tiden till det.

– Hur ska jag hinna driva ett jordbruk, utbrast 50-åringen under ett trekvartssamtal vid moderatstämman i Karlstad.

SvT:s politiske kommentator Mats Knutson passade naturligtvis på att byta några ord med försvarsminister Pål Jonson vid moderatstämma i Karlstad. De verkar känna varandra rätt bra.
SvT:s politiske kommentator Mats Knutson passade naturligtvis på att byta några ord med försvarsminister Pål Jonson vid moderatstämma i Karlstad. De verkar känna varandra rätt bra. Foto: Lars Swanö

Man kan väl säga att frågan svävade ut i intet i väldigt luftiga CCC. Inte ens Svt:s politiske reporter Mats Knutson fångade upp den.

En väsentlighet att återkomma till för Pål Jonson den dag han låter sig nöja med den politiska karriären, och för all del så fort han hinner.

Omtumlande läge

– I höstas var vi hemma tre helger av fyra, jag ser gärna en Färjestadsmatch om det passar, ska gästa Glava byalag den 13 april och hålla valborgstal i Stömne.

Se där, vad banden till bygden betyder.

– Nu vill det till att vi hinner hem så ofta som vi vill, med tanke på uppdraget och det mest omtumlande politiska läget vi haft sedan andra världskriget.

Sålunda:

Läget är skarpt.

Natoanslutning angelägen.

Försvaret förstärks.

Ukrainastödet också.

– Det råder fullskaligt krig i Europa, trycket utifrån ökar så vi förstärker försvarsmakten eftersom det bästa sättet för Sverige nu är att inte visa underkastelse, påpekar försvarsministern.

Understöd till Ukraina

Han lägger ut texten om militära och civila försvarssatsningar som ska utvecklas hand i hand, de senaste årens nyöppningar av fem regementen samt en helt annan dignitet på understödet till Ukraina.

Med andra ord:

– Det rör sig inte om pansarskott och hjälmar längre utan stridsfordon, pansarvärnsrobotar och artillerisystemet Archer för att bidra till ett slut på kriget så det blir fred och frihet på Ukrainas villkor.

Soldatådran

Försvarsministern berättar att han vid två tillfällen varit där och upplevt den skoningslösa konsekvensen av invasionen, folkets förtvivlan men också soldaternas moderslandsådra.

– Deras mod och försvarsvilja är så stor, det har vi lärt oss, att de faktiskt kan köra ut ryssarna. Det är den starkes rätt som gäller till slut.

Pål anser att höjda statsanslag är en investering i Sveriges säkerhet.

– Vi betalar ett litet pris för att stödja ukrainarna, de får betala i blod.

Folkrätten

Försvarsministern understryker att Sverige måste stå upp för folkrätten,

– Ryssland tar genom sin aggressivitet stora politiska risker. Det innebär också att civila drabbas, att sexuella övergrepp sker och att barn dödas. Det är ett oanständigt krig. Putin måste stoppas, slår Pål fast.

Han ser en allvarlig konsekvens för Sverige om Ryssland vinner kriget.

– I så fall flyttar ryssarna fram positionerna. Under fem, sex år har Ryssland ökat övningsområde i vårt närområde och byggt upp väpnade styrkor. Det måste vi förhålla oss till.

Pål fortsätter:

– Att stödja Ukraina för vår del är som jag sa att investera i Sveriges säkerhet samtidigt som vi utvecklar ett starkare nationellt försvar både civilt och militärt.

Natoanslutning skulle dessutom innebära kontroll av hela norra flanken i Europa.

– Jag tror vi kan få ett besked vid Natos toppmöte i Vilnius 11-12 juli.

Nato för freden

Fullvärdigt medlemskap innebär försvarsgaranti från Natos 30 medlemsländer. 28 av dem har som bekant ratificerat svenskt inträde, Ungern och Turkiet återstår.

– Nato står för fred, för att det inte ska bli krig. Ingen har angripit ett Natoland. Därför är det nödvändigt att komma med.

Per Albin Hanssons statsministerförsäkran 1939 flimrar av någon anledning förbi: ”Vår beredskap är god”

Pål fattar snabbt galoppen:

– Vår beredskap nu är bättre.

Tuff hemmahelg för BIK – försvarsministern fick förhinder: ”Var med och tränade”Västvärmländske ministern får bäst betyg av alla

Artikeltaggar

FörsvarKrigMats KnutsonPål JonsonSäkerhetspolisen

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.