Att sprida askan av en människa med hjälp av drönare är snart möjligt. Till en kostnad av 20 000 kronor.
– Vi tvekade först och undrade om behovet finns, men nu är vi på väg att teckna ett avtal, säger Ulf Lernéus, förbundsdirektör för Sveriges auktoriserade begravningsbyråer, SBF.
Askan efter en död person får spridas för vinden, antingen över vatten eller land. Det är länsstyrelserna som ger tillstånd. I dag sker spridningen manuellt. Framemot sommaren kommer det bli möjligt att låta en drönare ta över. Tjänsten går då att köpa genom de begravningsbyråer som tillhör SBF.
Christopher Jansson på Arvika Begravningsbyrå, som sitter i styrelsen för SBF, har följt processen. Idén presenterades redan för tre år sedan av ett drönarföretag men begravningsbranschen tvekade. Fanns verkligen behovet och till det priset? Men nu har SBF bestämt sig för att teckna ett avtal.
Varför ändrade ni er?
– Drönare som hjälpmedel lanserades stort i England för ett halvår sedan och då vet vi att frågan snart kommer här också. Förmodligen börjar efterfrågan i storstäderna, tror Christopher Jansson.
Vilka behov ser du, när är en drönare bra?
– Om man vill sprida askan från platser som är svåra att nå, till exempel fjälltoppar eller långt ute till havs, då kan det här vara ett alternativ.
Då är också priset motiverat, resonerar han, att till exempel hyra en stor båt för att ta sig långt ut på havet kan kosta lika mycket.
– Metoden är dessutom enkel och säker, man behöver inte tänka på väder och vind och askan kan spridas från hög höjd.
En kamera på drönaren filmar spridningen och om de anhöriga vill kan de följa förloppet i realtid tillsammans med föraren.
Ingen hobbydrönare
Det handlar inte om att använda någon liten hobbydrönare, eller att vem som helst kan åta sig uppdraget. Avtalet tecknas med ett företag i Uppsala som säljer avancerade drönartjänster. De kommer att sköta samtliga spridningar i landet.
– Det behövs jättestora drönare, de är 2 till 2,5 meter mellan vingspetsarna och det krävs flygtillstånd för att gå upp.
Det krävs också en teknisk lösning med behållare för askan och automatik som sköter själva spridningen. Askan efter en människa väger cirka fyra kilo och ska spridas under en roterande rörelse.
Kyrkan rustar för krig – ”Vi är förberedda för värsta scenario”Testkör i april
Sista helgen i april kommer utrustningen att testas och efter det skrivs avtalet under. Men någon kö för att sprida askan från Kebnekaise eller Doggers bankar finns inte.
–Jag tror inte att efterfrågan blir särskilt stor, kanske tre till åtta spridningar i hela Sverige under ett år, spår Ulf Lernéus.
Och att västvärmlänningarna skulle tillhöra de första är inte troligt.
– Vi har aldrig fått frågan från någon anhörig, säger Christopher Jansson.
Väljer sjö i trakten
Han ser däremot att antalet som ansöker om att sprida askan för vinden ökat stadigt de senaste åren. För tio år sedan var det i snitt en per år, nu har begravningsbyrån runt tio.
– I nio av de tio fallen handlar det om att man vill sprida askan över vatten, här väljer de flesta någon sjö i trakten.
Även mindre sjöar godkänns av länsstyrelsen, bara det är minst 300 meter till land från den plats askan sprids. Den som väljer att sprida på land måste göra det 300 meter från bebyggelse.