Hoppa till huvudinnehållet

Henrik från Arvika rör sig uppåt i filmvärlden: ”Vill spela svåra roller”

Publicerad:
Linus Arenius
linus.arenius@filipstadstidning.se
Henrik Sjöman från Glava har intresserat sig för film sedan barnsben. Nu spelar han mot skådisar som bland annat David Hellenius.
Henrik Sjöman från Glava har intresserat sig för film sedan barnsben. Nu spelar han mot skådisar som bland annat David Hellenius. Foto: gunnar.meller@icloud.com

Henrik Sjöman började karriären tidigt genom att fippla runt med föräldrarnas filmkamera. Intresset växte med åldern och idag skådespelar han intill stjärnor som bland annat David Hellenius.

När jag ringer Henrik svarar han från hemmet i Glava utanför Arvika. En skådespelare av hans kaliber kanske antas röra sig mot storstaden men Henrik har hittat en perfekt lösning där han får både storstadens möjligheter och Värmlands vackra natur.

– Jag är inneboende hos en vän i Stockholm där jag spenderar tid under mina projekt i huvudstaden. I mellanperioder föredrar jag att röra mig hemåt till Värmland för naturen och lugnet, säger Henrik.

Han pendlar alltså mellan Stockholm och Glava och får därför fördelarna av båda platserna.

"Intresset kom naturligt när jag lattjade runt med föräldrarnas kamera. Samtidigt övade jag på att ”sätta på mig en karaktär” som det kallas”, säger Henrik.
"Intresset kom naturligt när jag lattjade runt med föräldrarnas kamera. Samtidigt övade jag på att ”sätta på mig en karaktär” som det kallas”, säger Henrik. Foto: gunnar.meller@icloud.com

– Det finns såklart fler möjligheter i Stockholm och pulsen är högre. Men efter en period tröttnar man på det och vill hem till lugnet. Det är en perfekt kombination, fortsätter Henrik.

Hemma i Glava gillar han att spendera tid i naturen. Stockholm har det mesta men saknar samtidigt Värmlands vackra skogar.

”Latjat runt med kameran”

Henrik beskriver sin resa som lång och rolig. I Karlstad började allt med att han lånade föräldrarnas filmkamera och spelade in filmer. Jämte detta väcktes också intresset för att skriva pjäser och manus, något som han idag uppskattar men inte sysslar med lika mycket.

– Intresset kom naturligt när jag lattjade runt med föräldrarnas kamera. Samtidigt övade jag på att ”sätta på mig en karaktär” som det kallas, säger Henrik.

När tonåren närmade sig bestämde sig Henrik för att intresset skulle utvecklas till något mer seriöst. Han började på Nokfors gymnasium, den sista kullen som gick på skolan, där han fördjupade sina kunskaper om skrivande och teater.

Efter gymnasiet valde en stor del av eleverna att inte satsa på skådespelarkarriären. Henrik följde dock inte kamraternas initiativ utan valde istället att fortsätta satsa på sin karriär. För att utvecklas vidare började han studera teater och skrivande i Blekinge. Man kan ju fråga sig varför han valde att inte studera i Molkom, på den frågan svarar han:

– Jag visste ärligt inte att det fanns en skola här, om jag visste det hade jag troligtvis hamnat där. Jag är nöjd med valet i vilket fall, säger Henrik skrockandes.

”De senaste åren har varit en rolig vändpunkt i karriären, jag får spela större och svårare roller ofta idag.”
”De senaste åren har varit en rolig vändpunkt i karriären, jag får spela större och svårare roller ofta idag.” Foto: gunnar.meller@icloud.com

Karriären startar

Efter några år på folkhögskola kände sig Henrik redo att dyka in i teater- och filmvärlden. Det tar ofta tid för karriären att ta fart i skådespelarvärlden. Henrik jobbade gediget tillsammans med hans agentur för att hitta och ta intressanta roller. Han menar dock att även perioderna mellan projekten är rätt roliga.

– Sedan coronapandemins framfart har filmvärlden förändrats. Tidigare gjordes testfilmningar på plats vilket innebar att veckoschemat ofta blev fullt. Under pandemin började producenter istället använda sig av ”hemmaspelningar” för att hitta skådespelare, säger Henrik.

Detta innebär att Henrik oftast filmar provspelningar från bekvämligheten av sitt hem. Vilket också innebär att han måste ha rekvisita redo för alla tänkbara roller redo att användas i hemmet.

Det senaste året har provspelningarna gett resultat mer än tidigare i karriären för Henrik. Nu förbereder han sig för roller som han hoppas ska ta hans kunskaper till nya nivåer.

En vändpunkt i karriären

Hittills i karriären berättar Henrik att han främst blivit vald till att spela ”komiska karaktärer”. Ett tidigt exempel på detta är hans roll i kortfilmen Gilla där han spelar en kompis till huvudpersonen som alltid är upptagen med att klappa och ta hand om sin katt. Henrik trivs i dessa roller och tycker det är kul att improvisera och utveckla sin komiska ådra. Samtidigt ser han också fram emot att spela fler allvarliga roller.

Trots att de komiska rollerna erbjuder roligheter i form av mycket skratt och improvisation så saknas det vissa känslor i skådespelandet som Henrik ser fram emot att utveckla mer.

– De senaste åren har varit en rolig vändpunkt i karriären, jag får spela större och svårare roller ofta idag, säger Henrik glatt.

Förra året fick han bland annat möjligheten att spela en väldigt osympatisk, och bitvis vidrig karaktär i en film med apokalyptiskt tema skriven av Overkill Productions. I denna roll fick Henrik testa att tämja på sina gränser och pröva hur det är att skådespela som en ”dålig” person. Ibland leder utmanande roller av denna typ till vissa svårigheter.

– Det är inte så svårt att separera sig från rollen man spelar och verkligheten, men det kan vara jobbigt att kolla på filmen i efterhand, berättar Henrik.

Saknar Karlstad och Glava

Trots att rollerna ibland är utmanande och påfrestande menar Henrik att han letar efter fler roller av den typen. Utmaningen prioriteras över hans egen tittarupplevelse. I framtiden hoppas Henrik på att få spela svåra roller ibland annat deckare och mörka thrillers.

– Nu ser jag fram emot att spela flera allvarsamma karaktärer som erbjuder ett känslomässigt djup som komiska karaktärer sällan lyckas uppnå. Jag provfilmar för ett flertal projekt av den typen och håller tummarna, säger Henrik.

Trots karriärens snabba framgång erkänner Henrik att han ofta längtar hem när han är i storstan. Han växte upp i Värmlands lokalkultur och gillar än idag att spendera tid på Säffleoperan och andra lokala scener.

Det går såklart inte att veta vad framtiden innehåller men Henrik fortsätter drömma stort och jobba hårt. Samtidigt som karriären växer berättar han att hjärtat alltid kommer ligga kvar i Värmland.

Artikeltaggar

FilmFilmerGlavaKarriärNöje/KulturSkådespelareStockholmSäffleoperanTeaterVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.