Hoppa till huvudinnehållet

Ännu inget beslut om Noresund – drev igenom en återremiss

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Det blev inget beslut om Noresunds herrgård vid fullmäktige på onsdag kväll. Tre partier yrkade på återremiss för att få en ny värdering av fastigheterna genomförd.
Det blev inget beslut om Noresunds herrgård vid fullmäktige på onsdag kväll. Tre partier yrkade på återremiss för att få en ny värdering av fastigheterna genomförd.

Försäljningen av Noresunds herrgård gick på återremiss när ärendet togs upp i Eda fullmäktige med krav på en ny värdering av samtliga fastigheter och all tillhörande mark.

Onsdagens fullmäktigesammanträde blev långt och det berodde till största delen på debatten kring Noresunds herrgård. Det var uppdelat i två ärenden, det ena gällde själva herrgården och tillhörande annex, det andra ladugårdsbyggnaden. Priset var satt till drygt 1,6 miljoner, respektive 450 000 kronor.

En majoritet i kommunstyrelsen hade tidigare föreslagit att fullmäktige skulle godkänna försäljningen. Men redan i den instansen stod det klart att det rådde oenighet politiskt i frågan. Under fullmäktigemötet röstade 16 av 35 ledamöter – bestående av de tre partierna S, SD och SjvV (Sjukvårdspartiet i Värmland) – för en återremiss av båda ärendena.

Det krävs bara att minst en tredjedel av ledamöterna i fullmäktige begär återremiss för att det ska gå igenom.

Övriga partier – C, M, HEL, L, KD och V – ville att fullmäktige skulle godkänna en försäljning.

Finns ett avtal

Kommunalrådet Hanna Andersson (M) var en av flera politiker som var uppe i talarstolen. Hon påminde om genomförandeavtalet mellan kommunen och det företag som vill överta fastigheterna som fullmäktige antog i februari 2021.

– Där har vi sagt att vi vill att den här affären ska genomföras. Jag tycker ni ska reflektera över, vad innebär det om kommunen bryter ett redan ingånget avtal. Och då tycker jag också att man kan ta sig en tankeställare, vad säger det till de här företagen som jobbat med det här i fem år för att de vill se en utveckling på Noresund och då säger vi nu, här, att vi ångrar oss.

Tidigare hade flera ledamöter varit uppe och argumenterat för varför man ville se en återremiss, bland annat socialdemokraten Jens Eriksson. Han poängterade att han inte hade något emot en utveckling av Noresund eller de inblandade företagen. Men han ifrågasatte dels att kommunen ska stå för kostnaderna för en rivning av herrgården, dels tyckte han att det vore bra med någon mer värdering av fastigheterna.

Uno Hultman (SD) hävdade att det fanns en hel del oklara frågor. Han uttryckte också tvivel om hur oberoende värderingarna av fastigheterna var.

Bra för Eda

Före detta kommunalrådet Johanna Söderberg (C), numera ersättare i fullmäktige, gick in istället för partikollegan Fredrik Karlsson som åberopat jäv i de ärenden som gällde Noresund. Hon kommenterade den prissumma som kommunen lagt sig på.

– Två oberoende värderingar har gjorts och priset är satt ungefär mitt emellan de värderingarna. Jag tycker egentligen inte att priset är den stora frågan i det här sammanhanget, utan vad kan vi få till på Noresund. Jag tycker det här är nånting som kan bli jättebra för Eda kommun. Om det då betalas några procent mer eller mindre det vore egalt tycker jag. Utan att vi får till nåt av några intressenter så mäktar inte kommunen med att göra det själv och inte heller golfklubben mäktar med att göra det själv, utan vi måste göra det tillsammans.

Herrgårdsfastigheten har värderats av två mäklare i slutet av 2019/2020. En bedömde marknadsvärdet till tre miljoner, en till 1,5 miljoner kronor. Kommunen hade lagt priset på två miljoner och sen räknat av rivningskostnader för herrgården och hamnat på drygt 1,6 miljoner. Marknadsvärdet för lagården sattes till 450 000 kronor av en mäklare.

Flera argument

Charlotte Hansson (S) gick upp och redogjorde för de argument som Socialdemokraterna lade fram redan i kommunstyrelsen för en återremiss av ärendet.

– Vi vill ha en ny värdering av fastigheten. När detaljplanen klubbas igenom kanske den här fastigheten får ett helt annat värde.

I genomförandeavtalet ingår att ta fram en ny detaljplan som gör det möjligt att utveckla området.

S vill även se en ekonomisk analys vad det skulle kosta att renovera herrgården framför att riva och bygga nytt.

– Vi vill också öppna för att fler intressenter ska få uttala sig under en begränsad period, om det finns fler möjligheter.

Även SD hävdade att det finns fler som kan vara intresserade av att göra något av området runt Noresunds herrgård.

När man gick över till nästa ärende om Noresund, försäljning av ladugårdsbyggnaden, blev resultatet detsamma. En majoritet ville godkänna försäljningen, men 16 ledamöter, samma partier som tidigare, röstade för en återremiss och en ny värdering av ladugården.

Artikeltaggar

Bostad och byggenCenterpartietDetaljplanerEda kommunFastigheterFörsäljningHanna AnderssonJohanna SöderbergKommunstyrelsenKristdemokraternaNoresundSverigedemokraternaVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.