Hoppa till huvudinnehållet

Markus får chansen att försvara titeln: ”Lite lättare att motivera sig”

Publicerad:
Markus Jansson vann singelguldet på EM ifjol och får chansen att försvara den titeln i år – i och med tisdagens EM-uttagning.
Markus Jansson vann singelguldet på EM ifjol och får chansen att försvara den titeln i år – i och med tisdagens EM-uttagning. Foto: Finska bowlingförbundet

Under tisdagen presenterades den svenska truppen till sommarens EM och i den återfanns den regerande Europamästaren, Markus Jansson, från Arvika.

– Klart man var väldigt sugen när det gick så bra förra gången. Det här var något jag verkligen hoppades på, konstaterar Jansson.

Helt självklart vara det dock inte, Europamästare eller inte. Konkurrensen i den yppersta eliten av svensk bowling är knivskarp.

– Det är jättetufft. Jag förstår att de tyckt att det varit jobbigt att ta ut truppen.

En ”nykomling”

Sex spelare kom med i truppen – varav fem var med på EM ifjol, förutom Markus också Pontus Andersson, James Blomgren, Martin Larsen och Jesper Svensson. Ende "nykomlingen" i sällskapet var comebackande Mattias Wetterberg.

Småbarnsföräldern Jansson har prioriterat tävlingar som "räknas" för att kunna konkurrera, även om han tävlar mer sällan nu än tidigare.

Resultaten i de nordiska Europatourtävlingarna, samt spelet i Ligan, räckte dock i slutändan långt.

Lättare

EM kommer att avgöras i Wittelsheim i Frankrike den 7-18 juni och även om det är ett tag kvar så har nedräkningen ändå börjat.

– Det känns väl ändå helt okej även om formen inte är riktigt lika bra som den var inför förra mästerskapet. Jag får börja lägga ner lite mer tid på det nu. Det blir lite lättare att motivera sig nu. Det blir lite lättare när barnen börjar bli lite större också, säger Markus, som vann singelspelet i EM ifjol – i slutändan rankades som den sjunde bästa bowlaren totalt i hela mästerskapet.

Markus bedömer möjligheterna till bra förberedelser som gynnsamma, även om det är lite praktiska skillnader i år – då han spelar med Partille-klubben Team Pergamon istället för moderklubben Jösse.

– Förutsättningarna blir nästan bättre. Det finns mer hjälp att få nu. De var duktiga i Jösse också men kunskapsmässigt går det inte att slå dem jag har runt mig nu, ibland känner man sig som ett litet blåbär, konstaterar Markus med ett skratt.

Snart slutspel

I förberedelserna inför EM ingår också ett SM-slutspel med Pergamon, där det just nu återstår tre omgångar av grundserien – och där Pergamon parkerar på andraplatsen.

Finns det en chans på seriesegern?

– Det finns väl en liten chans kvar men den är inte stor.

Serieledande Kaskad, som dessutom har en match mindre spelad, har bästa läget och bakifrån hotar även tabelltrean Clan – med två poäng mindre än Pergamon.

Artikeltaggar

ArvikaBowlingBowling-VMFrankrikeMarkus JanssonTeam Pergamon

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.