Hoppa till huvudinnehållet

De lärde sig allt om krisberedskap och olyckor

Publicerad:
Carina Sidèn från Civilförsvarsförbundet informerade om "prepping", alltså om hemberedskapen vid en kris eller krigssituation. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

I söndags hade Brunskogsavdelningen för Röda korset en familjedag vid församlingshemmet. En informationsdag om krisberedskap, om vad som kan hända vid eventuell kris eller krigssituation.

Omkring femtio personer hade samlats för att lyssna och ta del av denna viktiga info, allt från små barn till äldre.

Initiativtagare var Röda Korset tillsammans med Civilförsvarsförbundet samt också sjukvården en del, allt från olycksfall till första hjälpen.

Monika Gerdin från Brunskogsavdelningen hälsade alla välkomna, sedan informerade hon om dagens övningar.

Fyra olika avdelningar, eller rättare sagt, fyra grupper indelade till följande: Hemberedskap, första hjälpen, HLR och barnolycksfall. Samt en avslutande tipspromenad runt området och mycket viktigt, efteråt var det pizza – något som barnen gillade.

Monika Gerdin hälsar alla välkomna till familjedagen i församlingshemmet.
Monika Gerdin hälsar alla välkomna till familjedagen i församlingshemmet. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

De fyra grupperna

Först tittar vi till den som handlar om hemberedskapen, som Carina Sidén från Civilförsvarsförbundet har hand om.

Det handlar om att ha en veckas beredskap med allt från mat, toapapper, sopsäckar, hygienartiklar, ja praktiskt taget det mesta som skall finnas i hemmet.

Vid nästa grupp håller Bertil Wästlund information om första hjälpen vid en eventuell olycka eller incident. Det handlar om andningen, färgen på läpparna och andfåddhet och mycket annat.

Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Nästa grupp handlar mest om de små och vilka olyckor barnen kan råka ut för. Emma Sjökvist berättar om detta, hur barnen skall skyddas från exempelvis en varm spis.

Fjärde gruppen handlar om den så viktiga HLR-utbildningen, och Börje Bergman visar och berättar om detta, hur vi skall bete oss vid sådana lägen.

Historik

Svenska Röda korset bildades 24 maj år 1865. När första världskriget rasade hjälpte man skadade med hemtransporter och det utfördes faktiskt operationer på tågen.

Mellan åren 1923 och 1935 startade man det första ambulansflyget, och samma år, 1923 bildades ungdomsförbundet. Redan då var 192 länder med.

Bertil Wästlund håller information om första hjälpen och andra relaterade sjukvårdsfrågor, det kan exempelvis handla om färgen på läpparna vid en situation.
Bertil Wästlund håller information om första hjälpen och andra relaterade sjukvårdsfrågor, det kan exempelvis handla om färgen på läpparna vid en situation. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Mellan åren 1939 till 1945, tiden för andra världskriget, kunde minst 15 000 räddas med de Vita bussarna. Fältsjukhus startades med de erfarenheter man fick. Då som nu startades insamlingar, allt från pengar till nödlidande till mat, kläder och andra förnödenheter.

Intresserade som lyssnar.
Intresserade som lyssnar. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Brunskogs Röda korset-krets bildades 1923. I dag handlar det naturligtvis mycket om Ukraina, allt från evakuering till hjälp med bostad, mat, mediciner och kläder för de som kommit hit till Arvika och Sverige.

Börje Bergman lärde ut allt vi behöver veta om HLR.
Börje Bergman lärde ut allt vi behöver veta om HLR. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Artikeltaggar

ArvikaBrunskogCivilförsvarsförbundetEdaneEvakueringFamiljKläderOlyckorOlyckor och katastroferRöda korsetSvenska Röda Korset

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.