Hoppa till huvudinnehållet

Svängig irländsk musik gick hem hos publiken

Publicerad:
Lanthandlaren Rikard Nilsson från Sillerud tog scenen i besittning tillsammans med sina Irish Lads.
Lanthandlaren Rikard Nilsson från Sillerud tog scenen i besittning tillsammans med sina Irish Lads. Foto: Calle Willman

Även om Stavnäs visklubb först och främst värnar om den svenska visan så visade man i lördags att man återigen vågar satsa på något utöver detta.

Förra viskvällen bjöds det som bekant på blues och denna gång på svängig irländsk musik till publikens stora förtjusning.

Som vanligt inleddes kvällen med allsång under husbandet Rapz säkra ledning, för att allsång är viktig för visklubbens publik. Kvällens förband Karlsson Five inledde starkt med Lisa Nilssons Vart Du Än Går, där huvudpersonen Viktoria Karlsson sjöng med stor känsla. Förutom Viktoria ingår hennes tre barn Felicia, Felix, Thea samt sambon Roger Karlsson i bandet.

Det bjöds på ett antal härliga låtar där man även visade att de flesta i familjen kan hantera olika instrument. Som kronan på verket framfördes Emmylou skriven av First Aid Kit med härliga stämmor.

Kvällen växlade sedan karaktär totalt när lanthandlaren Rikard Nilsson från Sillerud tog scenen i besittning tillsammans med sina Irish Lads. Denne Rikard visade sig vara en väldigt bra sångare.

Irländsk musik är ju inte bara svängiga låtar, där alla sjunger med, utan det finns även fina stämningsfulla låtar och man visade sig behärska båda delarna. Ett par riktigt svängiga instrumentallåtar framfördes också där Sofia Åström fick visa hur skickligt hon hanterar sitt durspel medan Roger Lindström fiffigt flikade in på sin gitarr.

Till detta bjöds det på taktfast komp av Kent Karlsson på trummor och Göran Nilsson på bas. Men naturligtvis var det de svängiga irländska örhängena publiken väntade på och de kom mer eller mindre på rad mot slutet. I låtar som Whiskey In The Jar, The Irish Rover, Jamboree och liknande låtar fick publiken det de längtat efter.

Det är en ganska ovanlig syn när hela publiken i en traditionell svensk visklubb står upp och klappar takten till irländska låtar. Detta var en annorlunda och vågad bokning av Stavnäs visklubb som verkligen gick hem hos den fyllda lokalen.

Artikeltaggar

AllsångBluesFirst Aid KitKent KarlssonMusikRikard NilssonRoger KarlssonSångSillerudStavnäsViktoria Karlsson

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.