Hoppa till huvudinnehållet

Brorsson avslutade säsongen snyggt – topp tio i masstarten: ”Jäkligt gôtt”

Publicerad:
Reporter Oscar Walldén
Oscar Walldén
oscar.wallden@arvikanyheter.se
Mona Brorsson under masstarten i Holmenkollen, säsongens sista världscuptävling, där hon avslutade med årets bästa placering som tia.
Mona Brorsson under masstarten i Holmenkollen, säsongens sista världscuptävling, där hon avslutade med årets bästa placering som tia. Foto: VEGARD GRØTT

Det blev en ny putsning av säsongsbästat för Mona Brorsson i masstarten.

Hon spurtade till sig tiondeplatsen och avslutade säsongen på bästa sätt – när det blev ny svensk triumf genom Hanna Öberg.

– Det gäller att krama ur det sista, haha. Jäkligt gôtt att få avsluta med en topp tio, säger Brorsson.

Under söndagseftermiddagen sattes det punkt för världscupsäsongen i skidskytte 22/23 med masstarter i Holmenkollen. Med där fanns Mona Brorsson från Koppom, som slutade på 14:e plats i sprinten föregående dag – hennes då bästa resultat individuellt den här säsongen.

Västvärmländskan fick en bra start med fullt skytte i första liggande. Lite sämre gick det i andra besöket på skjutvallen, där det blev en bom i fjärde skottet.

När det var dags för ståskyttet stod Brorsson för en felfri tredje serie, däremot blev det en ny bom i fjärde skyttet där hon missade första skottet men träffade resten.

– I dag var det svårt, framför allt på sista stå. Det drog in tjock dimma, så jag är jättenöjd med hur jag håller ihop det.

– Dimman i sig stör mig egentligen inte så mycket, det är mer om det är skarpt ljus jag har det jobbigt, så jag såg det mer som en fördel för mig – jag visste att det skulle bli mycket bom i dag.

”Extrem mental svaj”

Brorsson gick ut som nionde åkare efter sista skyttet och lyckades sånär hålla den placeringen då hon spurtade in på en tiondeplats – precis bakom landsmaninnan Anna Magnusson.

– Min form var inte fältets bästa, men jag kände att jag hade ganska mycket kvar mentalt. Sista varvet var en extrem mental svaj för jag körde ju om plats nio till 13, säger Mona Brorsson.

– Oftast spelar det ingen roll när det är de placeringarna, men tanken slutade nu i att: ”Nu kör jag för det!”. Det var grymt kul och i slutändan roligt att få sluta topp tio.

Någon som därmed innebar hennes bästa resultat i säsongens sista tävling.

– Det var verkligen gôtt att få till två bra tävlingar sista helgen, och få visa för mig själv att även om jag är sliten finns det en form där.

Vann gjorde alltså Hanna Öberg, före norskan Marte Olsbu Röiseland och fransyskan Anais Chevalier-Bouchet.

VM-drottningen Hanna Öberg avslutade också säsongen perfekt med att vinna masstarten i Holmenkollen.
VM-drottningen Hanna Öberg avslutade också säsongen perfekt med att vinna masstarten i Holmenkollen. Foto: VEGARD GRØTT

Svåranalyserad

Säsongen i sin helhet är annars något svåranalyserad för den meriterade västvärmländskan, då hon i början stördes av en förkylning och inte tävlade i världscupen förrän efter årsskiftet.

Ändå tog sig Brorsson till VM – och svarade där för hyggliga insatser.

– VM var ju hela tiden målet. Det kändes tufft att ta sig dit, men är nöjd utifrån den formen jag hade vad jag presterar där – jag har inte på nåt sätt gjort bort mig. Med den form jag har haft har jag många gånger fått ut nära mitt max.

Sett över hela säsongen har hon höjt sin skytteprocent.

– Jag är verkligen nöjd med skyttet över hela säsongen – det är saker jag kan ta med mig till nästa.

”Har roligt tillsammans”

Det har varit en riktig rekordsäsong för det svenska landslaget, både i antal pallplatser och medaljer i VM.

– Även när man själv inte har presterat på topp så har vi haft en fantastiskt bra säsong. Det var så roligt att komma in i gemenskapen och avsluta med laget, konstaterar Brorsson.

Som fortsätter:

– Prestationen är en sak men lagandan är den största grejen man tar med sig – vi har verkligen roligt tillsammans. Jag är glad över att vara en del av laget och få känna mig uppskattad.

Säsongsbästa för Brorsson – i årets sista sprint: ”Supernöjd och glad”

Artikeltaggar

Holmenkollen National ArenaMona BrorssonOsloSkidskytteVärldscupen i skidskytte

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.