Hoppa till huvudinnehållet

Efter dödsfallen – Arvikapolisen håller koll på ”fulknarket”

Publicerad:
Beslag av tramadoltabletter. Genrebild.
Beslag av tramadoltabletter. Genrebild. Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Fem dödsfall med oklara omständigheter i Värmland de senaste månaderna.

Polisen misstänker att de kan vara drogrelaterade och Arvikapolisen är vaksamma på ”fulknarket”.

– Knarket har alltid högsta prio, säger lokalpolisområdeschef Jonas Wendel.

Fem personer med koppling till Värmland har dött de senaste månaderna under oklara omständigheter. Polisen misstänker att dödsfallen kan vara drogrelaterade och har slagit larm om ”fulknark” – olika drogpreparat som är både orent och väldigt potent.

– Det har dykt upp preparat på marknaden som är väldigt potenta och farliga. Jag vet inte om det gjorts beslag i Värmland, men det florerar både nya preparat och mer traditionellt knark. Sen är det också problem att det är olika styrkor och inblandningsämnen i knarket vilket innebär att missbrukare inte vet styrkan på det de skjuter i sig. Vilket kan göra att de får för mycket och inte klarar livet. Det är ett farligt riskspel, säger Jonas Wendel som är lokalpolisområdeschef i Arvika.

Jonas Wendel.
Jonas Wendel. Foto: Helena Söderqvist

Någon kraftig uppgång på drogrelaterade dödsfall i västra Värmland har polisen dock inte sett.

– Nej, det vet vi inte i nuläget, men vi har något dödsfall i färsk tid där vi avvaktar obduktionsresultatet. Vi vet inte om det är en mer klassisk överdos eller om det är ett nytt preparat. Det är för tidigt att säga, säger Wendel.

Handlar det om dödsfallet i Eda kommun för några veckor sedan?

– Ja.

Hur ser knarktillgången ut i Västra Värmland?

– God tillgång i hela landet. Det är lätt att få tag på, antingen via personliga kontakter eller genom att beställa på nätet. Det är väldigt bekymmersamt.

Postlagen

För att få stopp på narkotikaförsäljningen över internet har det nyligen gjorts en ändring i postlagen som möjliggör ett tätare samarbete mellan postföretagen och polis.

– De som jobbar med postbefordran har möjlighet att lätta på sekretessen och meddela polis om de misstänker narkotika i postgången. Det är inte ovanligt att vi kontrollerar post, och inte sällan att vi tar det i beslag för att det är knark, säger Jonas Wendel.

Förändrade attityder

Trenden nationellt – och i Västvärmland – är också att droganvändandet kryper allt lägre ner i åldrarna. Framför allt märks en attitydförändring bland ungdomarna.

– Inställningen till narkotika har blivit allt mer liberal och ungdomar lever i tron att vissa preparat inte är särskilt farliga. De läser på nätet på sidor som förringar skadeeffekter. Det i kombination med en lättillgänglighet på nätet och ungdomlig experimentlusta är en farlig balansgång.

Polisen arbetar mycket förebyggande tillsammans med skolor och socialtjänsten. Jonas Wendel uppmanar också vuxenvärlden att ta sitt ansvar.

– Det finns en tendens att många föräldrar inte riktigt vill se problemet. Vi har ibland problem att övertyga föräldrar att deras barn har narkotikaproblem – den sanningen vill de hålla sig borta från. Det är synd, för det är viktigt att vi upptäcker ungdomarna så tidigt som möjligt. Då kan vi hjälpa dem att bryta sig ur ett destruktivt beteende som i slutändan kan rädda liv, säger han och avslutar:

– Vi kommer fortsätta jobba offensivt mot knark. Där lägger vi oss aldrig vilande, det är alltid högsta prio.

Artikeltaggar

ArvikaBrott, lag och rättEda kommunJonas WendelMissbrukNarkotikaSekretessSocialtjänstVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.