Hoppa till huvudinnehållet

Föreningen söker någon som vill driva kafé på Sågudden i sommar

Publicerad:
Nystuga fortfarande i vinterskrud. Stängt för säsongen, men frågan är hur det blir i sommar.
Nystuga fortfarande i vinterskrud. Stängt för säsongen, men frågan är hur det blir i sommar.

Fornminnesföreningen i Arvika har beslutat att hyra ut kaféet på Sågudden i sommar.

– Vi måste försöka få nån som kan, som är van, någon professionell under sommaren, säger Dan Koppfeldt, ordförande i Västra Värmlands Fornminnesförening som ansvarar för friluftsmuseet på Sågudden, inklusive Nystugas kafé- och restaurangverksamhet.

Föreningen fick en del kritik förra sommaren för att verksamheten inte levde upp till folks förväntningar på utbud och öppettider på kaféet. Man hade inte fått tag i kökspersonal, utan drev verksamheten med hjälp av sommarjobbande skolelever. Man hade också dragit ner till ett mer begränsat sortiment jämfört med tidigare.

Föreningen ser inte att det går att fortsätta på samma sätt med bemanningen.

– De ideella krafterna är uttömda. Och det är för osäkert med bara skolelever. De flesta är jätteduktiga, men det är svårt ändå.

Sommarsäsongen

Föreningen har därför beslutat att försöka hitta någon som vill hyra lokalerna och driva verksamhet i Nystuga under sommarsäsongen.

– Cirka tre månader, från slutet av maj till mitten av augusti ungefär.

Föreningen går nu ut och annonserar för att hitta en hyresgäst efter att andra försök till lösningar inte gett resultat.

– Vi har haft diskussioner med intressenter, men det har inte lett till nåt, vi har inte kommit vidare. Nu gör vi så här så får de som är intresserade höra av sig, säger Dan Koppfeldt.

Det är första gången som föreningen hyr ut Nystuga. Tidigare har man alltid drivit verksamheten med anställda och/eller ideella krafter inom föreningen.

– På Högloftet var det uthyrt, men det var före min tid.

Högloftet var den gamla byggnaden på Sågudden, där man förr hade servering, men som brann ner 2004.

Traditionellt

I annonsen skriver föreningen att det bör finnas ett utbud som består av våfflor, smörgåsar, konditorivaror och glass på Nystuga i sommar.

– Vi har det som utgångsläge. Vi vill ha kvar lite av det traditionella utbudet.

Vad händer om ni inte hittar någon som vill hyra lokalerna och driva verksamheten?

– Om vi inte får nån som vill hyra blir det en jobbig period för oss, då vet jag inte ens om vi klarar att öppna, säger Dan Koppfeldt.

Sågudden är en grön oas mitt i Arvika och det är framför allt sommartid som folk hittar dit. Även om det är många som promenerar genom området även andra tider på året. Under sommarsäsongen är museiverksamheten öppen. Det blommar för fullt i rabatterna och lekplatsen intill Nystuga renoverades under fjolåret.

Även kaféet brukar ge ett överskott sommartid.

– Sommaren går rätt så bra, om man tittar tillbaka på våra resultat.

Artikeltaggar

ArvikaBlommorGlassHandelKaféerLekplatserMat och dryckSåguddenVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.