Hoppa till huvudinnehållet

Från starkt ifrågasatt till förebild – och fler gode män blir det

Publicerad:
Reporter Hans-Åke Henriksson
Hans-Åke Henriksson
hans-ake.henriksson@arvikanyheter.se
Överförmyndarverksamheten i Arvika och Eda som ska se till att funktionsnedsatta får skydd har tidigare kritiserats skarpt. På senare tid har dock verksamheten utvecklats efter kommunala satsningar och det finns de som anser att verksamheten idag kan stå som förebild för andra kommuner.
Överförmyndarverksamheten i Arvika och Eda som ska se till att funktionsnedsatta får skydd har tidigare kritiserats skarpt. På senare tid har dock verksamheten utvecklats efter kommunala satsningar och det finns de som anser att verksamheten idag kan stå som förebild för andra kommuner. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT /

Överförmyndarverksamheten i Arvika och Eda har gjort framsteg på senare år, bland annat när det gäller tillgången på gode män.

Överförmyndarverksamheten i Arvika och Eda kritiserades kraftigt för några år sedan av bland annat tillsynsmyndigheten länsstyrelsen samt av anhöriga och andra intressenter, bland annat av visselblåsaren tillika gode mannen, Lars-Olof Gävert.

Kritiken växte och kom sett till den politiska och administrativa hanteringen att gå under namnet Överförmyndaraffären, en affär som var en bidragande orsak till att Arvikapartiet bildades, där nämnda Gävert både var initiativtagare och idag partiledare.

Via personalsatsningar från kommunerna och andra insatser har dock överförmyndarverksamheten i Arvika och Eda förbättrats, det finns till och med de som anser att verksamheten idag kan stå som en förebild för andra kommuner.

– Ett mycket bättre läge nu, säger enhetschefen på överförmyndarnämndens kansli, Anita Eklund.

För anhöriga och andra

Under 2021 fullföljde 20 personer utbildningen till god man varav hälften fick uppdrag för en anhörig medan resterande hade lämnat in så kallat allmänt intresse för att bli god man. En allmän intresseanmälan innebär att man vill bli god man till en eller flera som man från början inte känner.

Under 2022 var det 15 personer som lämnade intresse, fullföljde utbildningen och blev utsedda till god man för en anhörig. Sett till allmänna intresseanmälningar kom det in tio stycken 2022 där utbildningen för att bli god man eller förvaltare fullföljdes och där majoriteten fått uppdrag som god man.

Under innevarande år har hittills fyra personer fullföljt utbildningen och är klara för uppdrag som god man. En av dessa fyra är för en anhörig.

Anita Eklund, enhetschef överförmyndarnämndens kansli.
Anita Eklund, enhetschef överförmyndarnämndens kansli. Foto: Privat

Rekryteringar

Just nu pågår rekrytering i fem ärenden, varav tre är i ärenden där byte av god man ska ske.

– Sen är det ytterligare elva ärenden under utredning varav sju där det finns personer som vill ha/behöver god man, men vi har inte fått in alla underlag i utredningen och har därför inte börjat eftersöka en lämplig god man ännu. I fyra av de elva ärendena under utredning finns det från början förslag på en tilltänkt god man.

– Som vi bedömer och ser på det så saknas det just nu därför bara god man i de fem färdiga ärendena, eftersom de andra fortfarande utreds.

Fem personer, det är färre än tidigare?

– Ja, så är det. Vi ser att intresset för att bli god man har ökat, men vi välkomnar flera att göra en intresseanmälan om att bli god man, vilket kan göras på vår webbplats; www.arvika.se.

Artikeltaggar

Anita EklundArvikaArvikapartietEdaLars-Olof GävertNämnderRekryteringSkola och utbildning

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.