Hoppa till huvudinnehållet

Arvikabon Albin, 29, nominerad till Grammis: ”Var en himla överraskning”

Publicerad:
Grupperna Northern Resonance och AXVY har tillsammans gjort en EP, ”I Midvintertid”, som blivit nominerad till en Grammis för Årets folkmusik, där Arvikabon Albin Broberg ingår. På bilden från höger: Anna Ekborg Hans-Ers, Mårten Hillbom, Petrus Dillner, Albin Broberg och Jerker Hans-Ers.
Grupperna Northern Resonance och AXVY har tillsammans gjort en EP, ”I Midvintertid”, som blivit nominerad till en Grammis för Årets folkmusik, där Arvikabon Albin Broberg ingår. På bilden från höger: Anna Ekborg Hans-Ers, Mårten Hillbom, Petrus Dillner, Albin Broberg och Jerker Hans-Ers. Foto: Emrik Jansson

Den västvärmländska folkmusiken ligger Arvikabon Albin Broberg varmt om hjärtat.

Nu är han nominerad till en Grammis i kategorin Årets folkmusik – med en julmusik-EP.

– Man hittar nog spår av det västvärmländska där, säger Albin.

När det tidigare i veckan presenterades vilka som är årets Grammisnominerade var det inte bara en västvärmlänning med – utan två.

Jonas från Arvika bakom musiken i julkalendern: ”Låter Hollywood och Sverige”

Dels Arvikabördige Jonas Wikstrand, som gjorde musiken till den senaste julkalendern och är nominerad i Årets barnmusik för just detta, men även Arvikabon Albin Broberg finns med – i kategorin Årets folkmusik.

– Det var ju väldigt oväntat. När man nominerar sig till Grammis skickar man in det man har gjort själv. Vi skickade bara in det för att vi uppfyller kriterierna, men hade inga större förhoppningar egentligen, säger Albin Broberg.

– Så det var en himla överraskning – jättekul!

”Ett litet uppvaknande”

Det är första gången 29-åringen är involverad i ett projekt som blir Grammisnominerat.

– Det betyder ju jättemycket. Jag kan uppleva själv och från andra musiker jag har jobbat med att när man väl spelar in något är det svårt att inte vara självkritisk – det är lätt att tappa helhetsperspektivet. Så för mig blir det ett litet uppvaknande i och med den här nomineringen, menar Albin.

Som fortsätter:

– Jag har spelat in flera grejer genom åren, det kommer alltid med grejer som man själv stör sig på men ingen annan märker av. Så det är bra att man kan jobba med producenter som har en mer övergripande syn på det – väldigt kul och det här ger mersmak inför framtiden.

Albin spelar många olika instrument men framför allt tolvsträngad gitarr och liknande stränginstrument.
Albin spelar många olika instrument men framför allt tolvsträngad gitarr och liknande stränginstrument. Foto: Erik Larsson

”Nästan lite tokigt”

Det är de två grupperna Northern Resonance och AXVY som jobbade tillsammans med det nominerade projektet ”I Midvintertid” – som alltså är en EP med enbart julmusik.

– En julskiva är smalt på många sätt, det är en musik som går under ett par månader varje år, så det känns nästan lite tokigt att det går som en Grammis, konstaterar Albin.

– De flesta jullåtar har ju text men vi spelar allt instrumentalt. Det passar väldigt bra att dansa folkdans till. När vi arrangerar musiken gör vi det på ett ganska poppigt sätt i hur vi arbetar med stämmor.

Är det någon särskild folkmusik du själva drar dig mot?

– Mycket musik från västra Värmland, det är det som ligger närmast hjärtat skulle jag säga. Jag har skrivit en av låtarna på EP:n, ”Julaftonsmorgon”, och de här fraserna hamnar lite på ens muskelminne. Man hittar nog spår av det västvärmländska där skulle jag tro.

”Lite på ett bananskal”

Albin har bott i Arvika sedan 2019. Jobbet och i praktiken musiken tog honom till Västvärmland från första början.

– Det var lite på ett bananskal att jag i sista minuten fick hoppa in på en workshop för folkmusik för Eda kulturskola. Läraren skulle sluta och jag blev då erbjuden tjänsten. Så kom pandemin och då var det jätteskönt att ha ett fast jobb, som frilansande musiker var det väldigt tufft då, berättar Albin som inte har ångrat detta:

– Jag trivs jättebra, det är en fin miljö. Jag kommer från Ljungskile som är mindre än Arvika, men jag flyttade då från Göteborg för att jag var lite trött på storstan.

Stämda annorlunda

Han spelar en rad olika instrument, men framför allt stränginstrument. På den Grammisnominerade EP:n medverkar han som gitarrist och kompositör.

– Jag började som trummis, det är väl liksom det jag hade som huvudinstrument under tio års tid, och började med folkmusik när jag gick gymnasiet. Det tog sedan över mer och mer, från att innan ha varit mest rock och jazz.

– De tolvsträngade gitarrerna som man spelar med i folkmusik är stämda annorlunda, då är det ganska lätt att plocka upp en mandolin – det är samma fingersättning. Man vill få instrumentet att klinga så mycket som möjligt. Det instrument jag spelar mest är cittern eller mandola, berättar Albin.

”Det instrument jag spelar mest är cittern eller mandola”, berättar Albin.
”Det instrument jag spelar mest är cittern eller mandola”, berättar Albin. Foto: Emrik Jansson

Det kan för övrigt bli dubbla anledningar att fira för Albin. Ett par dagar efter galan fyller han nämligen 30.

– Ja precis, haha. Men oavsett får man lite förfirande då. Lite kul med folkmusikvärlden för den är ganska liten – alla som är nominerade känner varandra. Det är gamla studiekamrater så det blir som en klassåterträff. Så vi får väl se om man kan ha en liten spelmansstämma på ett litet hörn där.

Vad tror du om era chanser, finns det någon tydlig favorit?

– Det är så svårt att spekulera i det där. Jag tror alla känner att för vår del var vi så förvånade att bli nominerade, så det känns som en seger i sig, menar Albin.

– Det är en väldigt stor spridning i hur alla artister låter, med allt från parspel med fiolduos till Sara Parkman som drar sig till synth-pop – det är väldigt brett och kan sluta hur som helst. Roligt att se den bredden vi har i folkmusiken.

Om det blir någon tv-tid eller inte återstår att se.

– Jag är inte ens säker på om TV4 sänder folkmusiken. Det är ett steg i rätt riktning att vi är representerade nu i alla fall, så jag hoppas de sänder. Det gör de i Norge exempelvis. Det är ju ett fint tillfälle där vi har möjlighet att synas.

Fotnot: Grammisgalan hålls den 3 maj på Annexet i Stockholm och är den 40:e upplagan.

Samtliga nominerade i Årets folkmusik

Liliana Zavala – Todos Mis Muertos

Northern Resonance & AXVY – I Midvintertid

Sara Parkman – Eros Agape Philia

Spöket i köket – Kurbits & Flames

Vågspel – I nöd och lust

Artikeltaggar

Albin BrobergArvikaEda kommunFolkmusikGrammisLjungskileMusikTV4Värmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.