Hoppa till huvudinnehållet

Succéförfattaren kommer till Arvika med kärlek på svenska

Publicerad:
Marit Kapla besöker Arvika bibliotek med sin nya bok. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Författaren Marit Kapla gjorde succé med romanen Osebol som kom för några år sedan. Nu kommer hon till Arvika bibliotek för att prata om nya boken Kärlek på svenska.

Den nya boken bygger på intervjuer med människor i olika åldrar om deras förhållande till kärlek och hänger långväga ihop med ett arbete av den ryska författaren Svetlana Aleksijevitj.

Aleksijevitj undersökte under flera år den ryska folksjälens förhållande till kärlek, vilket hon menar är en akut bristvara i dagens samhälle. Flera intervjuer är gjorda inför en bok som ännu inte är utgiven.

Dokumentärfilmaren Staffan Julén följde Aleksijevitj arbete och de inspelade intervjuerna blev filmen Lyubov – kärlek på ryska.

Efter detta har Staffan Julén själv intervjuat och filmat 32 personer runtom i Sverige, i olika åldrar och med olika bakgrund, om deras syn på kärlek. Under hösten visades en kortare och en längre version av dokumentärfilmen Kärlek på svenska i TV och på biografer. Det är de här intervjuerna som nu har blivit boken Kärlek på svenska av Marit Kapla.

Kapla har själv skrivit att det ibland är som att underhållningsindustrin banaliserar kärleken och jakten på den, men att kärlek inte är någon lyx, dekoration eller prydnad, utan ett av den mänskliga existensens grundläggande villkor. Marit Kapla kommer till Arvika bibliotek onsdagen den 15 mars för att läsa högt ur och berätta om arbetet med boken.

Artikeltaggar

ArvikaDokumentärfilmFilmerFörfattareKärlekLitteraturMänskligtMarit KaplaOsebolStaffan JulénSvetlana Aleksijevitj

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.