Hoppa till huvudinnehållet

Eda kommun på jakt efter ny verksamhetschef till skolan

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Kommunchefen Magnus Ådén håller i rekryteringen av en ny skolchef till Eda kommun.
Kommunchefen Magnus Ådén håller i rekryteringen av en ny skolchef till Eda kommun. Foto: Oscar Walldén

Eda kommun går nu ut och söker en ny skolchef som ska efterträda Ingrid Elmgren som går i pension.

Magnus Ådén tillträdde själv som kommunchef så sent som den 1 februari i år och det är han som håller i rekryteringen av en ny verksamhetschef för bildnings verksamhetsområde. Ett område som innefattar ansvar för grundskola, förskola, fritidsverksamhet, kulturskolan och vuxenutbildningen.

Kommunen tar hjälp av ett rekryteringsföretag för att finna rätt person. Annonsen om tjänsten kommer ut nu i dagarna i olika kanaler.

Vad är det för sorts person ni söker?

– Vi lägger mycket fokus på resultatförbättringar på elevnivå. Utveckling av skolan, kopplat till god ekonomisk hushållning. Att man har erfarenhet av att ha jobbat med de här frågorna. Effektivisering av skolan. Ingrid har lagt en god grund för det under sin tid här. Vi har också pratat mycket om en ledarstil som har ett involverande förhållningssätt som skapar en vi-känsla och bygger team kring det. Det blir mer generella krav på en verksamhetschef, säger Magnus Ådén.

Skolchefen Ingrid Elmgren går i pension till sommaren efter fem år i Eda kommun.
Skolchefen Ingrid Elmgren går i pension till sommaren efter fem år i Eda kommun.

Ingrid Elmgren började som verksamhetschef i Eda kommun 2018, men lämnar sin tjänst till sommaren för att gå i pension.

Ådén tror inte att det är realistiskt att ha nån efterträdare på plats innan dess, om man ser till rekryteringsprocessen och uppsägningstider, oftast tre månader, för den som får tjänsten.

– Vi har litegrand tiden emot oss. Jag kom in först i februari och vi har lite ont om tid. Sen kan man ha tur ibland också. Men det troliga är att vi har nån på plats efter sommaren.

– Det är viktigt att man får en bra överlämning och en god introduktion och det ska vi se till att det blir. Vi har en stabil rektorsorganisation med erfarna rektorer som kan vara med och stötta. Jag känner mig inte så orolig för just det.

Vad tror du om intresset? Är det svårt att rekrytera till den här typen av tjänst?

– Jag har inte så stor erfarenhet, det är den första skolchefen jag rekryterar. Men det är klart att det är svårt, vi konkurrerar om kompetens med alla kommuner. Men vi erbjuder en stabil organisation med många kompetenta rektorer, säger Magnus Ådén.

Artikeltaggar

ArbeteEda kommunIngrid ElmgrenMagnus ÅdénOrganisationerPensionRekrytering

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.