Hoppa till huvudinnehållet

Fast eller rörligt? – experten tipsar om elavtalen

Publicerad:
Elmarknaden har varit mycket oförutsägbar det senaste året med höga priser och stor osäkerhet. Ett bolag på denna marknad är kommunala Arvika Kraft AB. Arvika Nyheter har tittar närmare på vilka elavtal bolaget har.
Elmarknaden har varit mycket oförutsägbar det senaste året med höga priser och stor osäkerhet. Ett bolag på denna marknad är kommunala Arvika Kraft AB. Arvika Nyheter har tittar närmare på vilka elavtal bolaget har. Foto: Johan Nilsson/TT

Elmarknaden har varit turbulent en längre tid, ett bolag på denna marknad är kommunala Arvika Kraft AB. AN har tittat närmare på vad bolagets olika avtalsformer innebär.

Arvika Kraft AB har det senaste året mottagit samtal från kunder och andra intresserade med frågor om bland annat bolagets avtal och prissättning, om elmarknaden i stort, om elpriskompensationen och om energisparåtgärder. Mer än en kund som hört av sig har upplevt elmarknaden som kaosartad.

– Många som har hört av sig har varit bekymrade över hur de ska klara att betala sina räkningar överhuvudtaget – oavsett elavtal, säger Niclas Olsson, elhandelsansvarig på Arvika Kraft AB.

"Vad tror ni om framtiden?”, har varit en annan vanlig fråga, enligt Olsson:

– Ja, men där brukar vi hellre beskriva olika framtidsbilder och hur våra avtal kan möta dessa så att kunden själv kan göra ett aktivt val.

Olika prissättningar

Arvika Kraft AB har fyra olika avtalsformer:

Arvika timpris

Arvika timpris innebär att man får ett nytt elpris varje timme. Priserna sätts av elbörsen Nord Pool ett dygn framåt.

Anvisat elavtal

Om den som använder el inte själv tecknar ett avtal igångsätter elnätsföretagen (den som äger elnätet där kunden bor) ett så kallat anvisat avtal hos en förutbestämd elleverantör. I Arvika Teknik AB:s elnät (som äger nätet i bland annat Arvika tätort) är det Arvika Kraft AB som är anvisad leverantör. Priset följer avtalsformen Arvika Rörligt plus ett påslag.

Arvika Rörligt

Rörligt pris där priset baseras på prissättningen hos elbörsen Nord Pool. Denna avtalsform löper på men har en månads uppsägningstid.

Arvikaportföljen

Inom Arvikaportföljen köps och säljs el fortlöpande, vilket i Arvika Krafts fall sker genom personal hos samarbetspartnern Jämtkraft. Arvikaportföljen har ingen bindningstid men tre månaders uppsägningstid. Arvikaportföljens elpris beräknas månadsvis utifrån villkoren för Arvika Rörligt elpris, justerat med resultatet av prissäkringarna – elen köps in innan kunden använder den. Målsättningen är enligt Arvika Kraft att prissäkra el när priset är lågt men inköpen har också skett i tider av stigande pris så som förhållandena varit det senaste året.

Niclas Olsson förklarar Arvikaportföljen lite mer:

– I storleksordningen 70 procent av priset är säkrat före det att kunden använder elen och resterande cirka 30 procent är aktuellt marknadspris. På detta sätt har man enligt oss både en förutsägbarhet då en stor del av elen redan prissäkrats, men påverkas ändå av marknaden men till en lite mindre del, säger Olsson.

I höstas upphörde ni plötsligt med Arvikaportföljen? Vad berodde det på?

– Ja, under hösten var priset på Arvikaportföljen så bra så att ett stort inflöde av kunder gjorde att priset började påverkas negativt. Fler kunder än förväntat gick in vid ett lågt pris, då måste mer el än förväntat köpas in eller prissäkras på kort sikt och då till aktuellt marknadspris – som var högt, det var ju därför vi fick en kundtillströmning. Prisskillnaden fördelas ut på hela kundkollektivet, så för att inte försämra priset för befintliga kunder valde vi att stänga inflödet helt under en period.

Vad fick kunderna istället?

– Kunderna kunde fortsatt teckna vanligt rörligt avtal i väntan på att vi skulle kunna återuppta Arvikaportföljen igen. Kunder som redan hade portföljen påverkades inte.

Var inte detta lite oärligt mot kunderna, som dessutom drabbades kollektivt när priset fördelades ut på just hela kollektivet?

– Stoppet infördes innan ett allt för stort inflöde skedde, så påverkan på befintliga kunder begränsades. Det hade varit värre om fler eller riktigt stora kunder släppts in då. Resultatet fördelas alltid kollektivt, så det var inget som gjordes annorlunda just där och då.

Niclas Olsson, elhandelsansvarig på Arvika Kraft AB.
Niclas Olsson, elhandelsansvarig på Arvika Kraft AB.

För och nackdelar

Arvika Nyheter har även låtit Niclas Olsson ge sin syn på vad han anser vara fördelar respektive nackdelar med de olika elavtalen bolaget har.

Arvikaportföljen

Fördelar:

– Arvikaportföljen är stabilare än ett rörligt pris, priskurvan över tid har inte lika höga toppar men inte heller lika låga dalar som för ett rörligt pris. Man får lite av stabiliteten hos ett fastpris men utan att sitta fast i en längre bindningstid. Portföljen är också mer förutsägbar då det finns en prisprognos för kommande halvåret.

Nackdelar:

– Nackdelen är om elpriset vänder nedåt och att man under några månader står med ett högre pris än rörligt. Arvikaportföljen är långsiktig, man kan inte välja ut en eller ett par månader och säga att den är jättebra eller dålig.

Arvika Rörligt

Fördelar:

– Arvika Rörligt är enklare att jämföra med andra rörliga avtal och lättare att förstå – det följer spotpriset från Nord Pool rakt av. Bra om man hela tiden vill betala aktuellt marknadspris och klarar av att priset snabbt går upp till höga nivåer.

Nackdelar:

– Risken för kunden är betydligt högre än med ett förvaltat avtal som Arvikaportföljen eller med ett fastprisavtal – hade den gångna vintern varit rejält kall hade det inte varit osannolikt med rörliga priser på uppemot 5-6 kronor kilowattimmen.

Timpris

Fördelar:

– Förutom som rörligt ovan så passar det de som kan styra sin förbrukning till billigare timmar på ett eller annat sätt. Naturligtvis måste man först identifiera varifrån hemmets största förbrukningar kommer.

Nackdelar:

– Att ha ett timpris och inte ha koll på sin förbrukning kan bli en dyr affär och en obehaglig överraskning.

Något avtal med fast pris över en längre period har inte Arvika Kraft AB.
Något avtal med fast pris över en längre period har inte Arvika Kraft AB. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Ni har dessa fyra avtalsformen, men varför har ni inget alternativ med ett fast pris över längre tid så som många andra bolag har?

– Osäkerheten på marknaden gör att om man ska prissäkra el långt fram i tiden blir osäkerheten så stor att man som elhandelsbolag behöver ligga med ett högt pris ut till kund för att inte stå med för stor risk själva. Kunden står då med ett högt pris och elhandlaren har fortfarande en risk, ingen bra kombination.

Information om Arvika Krafts avtal finns att få på bolagets hemsida. Hemsidan har dock inte så mycket information om det kaosartade läget som ändå rått och ännu råder på elmarknaden. Varför har ni inte mer information om det?

– Det som står på hemsidan ska ju hjälpa kunden, och elmarknaden är inget man beskriver kortfattat så vi har fokuserat mer på vad vi kan erbjuda. Mediebevakningen och uppmärksamheten i samhället i övrigt kring elen och elmarknaden är ju större än någonsin, så känslan är ändå att folk har en bra möjlighet att få information om detta trots att det inte är hos oss.

– Men vi ska inte vara statiska och vi ska naturligtvis förbättra oss där vi kan. Det är dock inget vi hört från kunder att just den sortens information saknas.

Ger er hemsida inte en lite väl positiv bild av era avtalsalternativ samt läget på elmarknaden?

– Jag tycker inte det, men som sagt, vi lutar oss inte tillbaka och är nöjda utan är lyhörda och försöker naturligtvis förbättra oss. Det kommer ju en del frågor om exempel Arvikaportföljen, där kan vi säkert bli tydligare.

Fotnot: Arvikaportföljen kan bokas igen men själva försäljningen, avtalet, går igång 1 april.

Nord Pool är den officiella börsen för handel med el i de nordiska länderna (förutom Island) samt Estland, Lettland och Litauen. Börsen ägs av de statliga bolagen i respektive land, som också äger huvudledningarna i landet. Här säljer elproducenterna sin el till den som vill köpa. De främsta aktörerna i köparledet är elleverantörer.

Det finns inget formellt krav på att el måste säljas genom Nord Pool.

Källa: el.se

Artikeltaggar

ArvikaArvika Kraft ABArvika NyheterArvika Teknik ABAvtalElEstlandFastigheterIslandJämtkraftMarknaderMiljöNord PoolTeknik och vetenskap

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.