Hoppa till huvudinnehållet

Nära stafettskräll för Brorsson: ”Hade inte kunnat göra det bättre”

Publicerad:
Reporter Jonas Aspetorp
Jonas Aspetorp
jonas.aspetorp@arvikanyheter.se
Mona Brorsson körde sin första single mixed-stafett sedan 2018 och gjorde det med den äran.
Mona Brorsson körde sin första single mixed-stafett sedan 2018 och gjorde det med den äran. Foto: JOEL MARKLUND

Det blev stor dramatik i den avslutande single mixed-stafetten i Nove Mesto och Mona Brorsson fann sig själv mitt uppe i den, i ett lopp där det länge såg ut att kunna bli en överraskande svensk medalj.

När Mona gick ut på sin andra sträcka gjorde hon det i ledning – och när hon växlade över till lagkompisen Jesper Nelin gjorde hon det i fortsatt ledning.

– Jag är jättenöjd med hur jag tog mig igenom det här. Jag hade inte kunnat göra det bättre, summerade en lättad Mona, som till slut kunde räkna in en niondeplats efter att Nelin dragit på sig straffrundor på sistasträckan.

Jättenervös

Då det var fem år sedan senast Mona fick chansen i en single mixed-stafett så fanns det inte så mycket rutin att falla tillbaka på i just den här tävlingsformen.

– Jag var jättenervös. Jag tyckte faktiskt det var en pärs. Jag har ju nästan aldrig kört den här tävlingsformen, så det var pirrigt och jag ser väl inte mig själv som den optimala single mixed-åkaren heller.

Det finns kanske anledning att revidera den uppfattningen efter den här insatsen.

Bra kontakt

Mona höll bra kontakt med täten på sin första sträcka där hon sköt felfritt i liggande. En bom i stående gjorde dock att hon växlade som tionde åkare, 15 sekunder från ledningen.

Jesper Nelin sköt helt felfritt på sin första sträcka och förde upp Sverige till ledning, en ledning som sedan Mona förvaltade starkt. Trots en bom i stående kunde Mona växla över i fortsatt svensk ledning, sju sekunder före Norge.

– Vi var ju inte några förhandsfavoriter och jag koncentrerade mig bara på att göra min grej. När jag ändå gick ut i ledning så funderade jag ju på hur jag hamnat här, där fick jag verkligen jobba med tankarna, men jag kände mig riktigt trygg i liggskyttet.

Många tankar

Där Mona tappade lite tid gentemot de andra var i det andra ståskyttet.

– Då var jag nervös. Där har jag mycket tankar och jag är väldigt nöjd att det bara blev ett extraskott.

Det såg också ut som att det tog i och blåste när du skulle skjuta?

– Det gjorde det och inombords blåste det jättemycket kan jag säga.

Mona tog ett litet omtag efter bommen och fällde sedan de resterande prickarna.

– Jag behövde bryta ett tankemönster där och stanna upp lite så att det inte eskalerade. Jag är precis på gränsen att få bendarr där. Det var inte den snabbaste serien men det var tillräckligt bra.

Anspänning

Med den anspänningen var det mest lättnad hon kände när hon kunde växla över till Nelin för hans sista sträcka.

– Jag var så lättad att det nästan kom glädjetårar.

På den sista sträckan blev det dock godnatt för de svenska gulddrömmarna, då Jesper Nelin bommade två skott i liggande och sedan plussade på det med två straffrundor i stående – vilket gjorde att Sverige föll tillbaka till en slutlig niondeplats, en minut och 15 sekunder efter segrande Norge.

Det här var den sista tävlingen i Nove Mesto och nu vänder de svenska skidskyttarna hemåt till Östersund för tävlingar kommande helg.

Artikeltaggar

Jesper NelinMona BrorssonNove MestoSkidskytteVärldscupen i skidskytte

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.