Under veckan blir det repris på Wermland Early Music festival i Årjäng och Arvika. Ett program där den tidiga musiken presenteras.
– Det är fantastiskt kul att vi får till en festival även i år. Klarar vi ett år till blir det en tradition!, säger iniativtagaren Johan Löfving.
Festivalen som arrangeras tillsammans med Region Värmland, Musikhögskolan Ingesund och Arvika Konsertförening har internationella hyllade artister med i programmet. I år utökas spelplanen i och med att Årjäng får en programpunkt.
Det är lennartsforsbördige Johan Löfving och makan Yu-Wei Hu som är initiativtagare till arrangemanget. De bor i London sedan ett antal år tillbaka och framträder runt om i Europa. Senaste året har det varit konserter på flera håll, främst i Storbritannien och Sverige men i år blir det lite längre resor till bland andra Italien i juni månad.
Att de kan arrangera festivalen igen känns stort, menar artisterna.
– Det är fantastiskt kul att vi får till en festival även i år! Förra året var en succé men det var också i kölvattnet av pandemin och dess restriktioner. I år kan vi ha konserter på olika ställen så vi ser till exempel fram emot att spela på Rackstadmuseet för första gången, säger Johan Löfving.
Musikalisk resa
Veckan inleds på Årjängs bibliotek där Flauguissimo Duo uppträder med finstämd och folklig lunchmusik.
– Konserten i Årjäng är speciell för mig eftersom det är min hemkommun. Det blir en musikalisk resa bland 1700-talets slott och kojor för både vana och ovana musikälskare. Vi hoppas absolut på att dyka upp i fler kommuner så småningom för att sprida musiken.
Hyllad sångerska
Därefter flyttar festivalen till Arvika och Musikhögskolan Ingesund. På tisdagskvällen framträder hyllade sångerskan Dame Emma Kirkby tillsammans med Sam Brown på luta. En programpunkt som sticker ut menar arrangörerna.
– Att Emma Kirkby medverkar känns onekligen speciellt och är jättestort! Det eftersom hon är ett så stort namn inom den här musiken. Hon tillhör den generation som var med och lade grunden till att tidig musik blev en accepterad del av den klassiska musiken, och är kanske den mest kända av dessa pionjärer.
Introduktion till musiken
Veckan fortsätter sedan med en programpunkt där en introduktion ges till den tidiga musiken.
– Tidig musik betyder ju egentligen bara att vi spelar musik från förr och försöker använda de instrument som fanns tillgängliga när musiken skrevs. På så vis hoppas vi komma musiken närmare men också oss själva. Vem vet, kanske vi kan återskapa samma spänning som fanns när musiken var nyskriven - innan den blev ’klassisk musik’ så att säga! Folk på 16- och 1700-talen var lika intresserade av att skratta och gråta till musik som vi är idag, uttrycker Johan.
Masterclasser
Vidare ges masterclasser i bland andra barockfiol, flöjt och cello samt introduktion till tidstroget musicerande.
1700-talets Paris
Under fredag besöker ensemblen Rackstadmuseet och ger en så kallas Concert Spirituel. En form av konsertserier under 1700-talet där vem som helst kunde köpa biljett och njuta av musiken.
Ingesundselever medverkar
Slutkonserten hålls tillsammans med Musikhögskolan Ingesund.
– Det är speciellt att få göra slutkonserten med de fantastiska studenterna på Ingesund. Det är viktigt för oss att sprida intresset kring olika musikformer så det är oerhört spännande att få dela med sig av detta till morgondagens musiker, säger Johan Löfving.