Hoppa till huvudinnehållet

Höjning av VA-avgifter får vänta – oppositionen fick igenom återremiss

Publicerad:
Stadshuset i Arvika.
Stadshuset i Arvika. Foto: HP Skoglund

Det blir ingen höjning på VA-avgifterna med 14 procent. Åtminstone inte nu. Oppositionen fick under kommunfullmäktige igenom en återremiss.

– Underlaget duger inte, säger Håkan Axelsson (M).

Under måndagen skulle kommunfullmäktige i Arvika besluta om att höja VA-avgifterna med 14 procent med start den 1 mars 2023.

Arvika Tekniks vd Anders Norrby förklarade anledningarna till förslaget:

– Ukrainakriget, högre elavgifter, räntehöjningar och höjda bränsleavgifter har påverkat våra kostnader. Och vi har ett ansvar att balansera våra kostnader och intäkter, säger han.

Norrby förklarade bland annat att vatten- och avloppskostnaderna för 2022 uppgick till 54,5 miljoner kronor. Kostnadsökningen var totalt 11,2 miljoner kronor – 21 procent.

Det blev dock inget beslut om höjda avgifter på 14 procent. Oppositionen lyckades få igenom en så kallad minoritetsåterremiss vilket innebär att nytt beslutsunderlag ska tas fram.

Håkan Axelsson (M) menar att beslutsunderlaget inte höll måttet.

– Jag har svårt att se vad Arvika Teknik gjort för att minska kostnaderna. Jag saknar väldigt mycket underlag. Jag kan till exempel inte se vilka lån som är bundna eller hur lång tid de är på – det behöver vi ha kunskap om. Beskriv tydligare för oss hur lånebilden ser ut och vilka utmaningar som finns, säger han.

Susanne Engstad från Arvikapartiet var inne på samma spår:

– Att höja avgifter är något av det allvarligaste vi gör. Vi har ett ansvar gentemot kommuninvånarna att se över nedskärningar, besparingar och effektiviseringar innan vi höjer avgiften med 14 procent. Det är en ganska dramatisk ökning för många hushåll, säger hon.

Lisa Levin (S), som också är ordförande i Arvika Teknik AB, varnade dock för att återremittera ärendet.

– Det är ingen bra idé. Då kommer bolaget behöva komma tillbaka med en procentuell höjning som är högre än 14 procent eftersom det dröjer ytterligare några månader innan prishöjningen slår igenom. För vi är ålagda att det ska balanseras över året – det går inte att komma undan, säger hon

22 stycken ledamöter röstade dock för återremiss vilket räcker.

Ärendet kommer därför att återkomma vid nästa fullmäktige.

Artikeltaggar

Anders NorrbyArvikaArvika Teknik ABArvikapartietBeslutHåkan AxelssonHus och hemHushållKommunfullmäktigeLisa LevinPolitikSusanne Engstad ClarkeTeknik

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.