Hoppa till huvudinnehållet

Brorsson lovar minst en säsong till: ”Såhär kan man inte avsluta”

Publicerad:
Reporter Bengt Sundler
Bengt Sundler
bengt.sundler@nwt.se
Mona Brorsson åker vidare minst en säsong till.
Mona Brorsson åker vidare minst en säsong till. Foto: Anders Wiklund/TT

Mona Brorsson fyller 33 år den 28 mars. Hon börjar fundera på slutet av skidskyttekarriären, men minst en säsong till blir det garanterat.

– Ja, jag lovar och svär, säger hon.

Skidskyttevärldscupen startar nu om efter VM med tävlingar i tjeckiska Nove Mesto. Herrarna inledde med sprint på torsdagseftermiddagen och damerna drar igång med samma distans på fredagen.

Mona Brorsson är sugen på det som återstår av säsongen. Efter Nove Mesto följer Östersund och Holmenkollen.

– Jag har verkligen haft jättemycket motivation för den här delen och sett fram emot den, med tanke på hur säsongen sett ut. Nu kommer kanske formen lite smygande. VM var ändå ganska mycket bonus, konstaterar Finnskogaåkaren.

Brorsson hade en tuff säsongsstart med två sjukdomsperioder och har fått kämpa sig tillbaka till landslaget.

Det är antagligen inte så mycket kvar av den långa och framgångsrika karriären. Världscupdebuten skedde 2013 och hon har hunnit med 221 lopp sedan dess.

– Absolut börjar tankarna finnas, hur länge ska man orka hålla på, är kroppen hel, finns motivationen för allt jobb som man behöver lägga ner?

– Men jag känner att såhär kan man inte avsluta en karriär. Det kommer absolut att bli ett år till, åtminstone.

Till och med ett OS till?

– Jag håller allting öppet. Man får ta det år för år. Det kommer inte bli två OS till, det kan jag säga.

Brorsson kom med till VM i Oberhof som reserv, men fick ändå åka fyra lopp. Placeringsraden blev 22 i sprint, 15 i jaktstart, 29 i distans och 21 i masstart.

Jaktstarten är bästa individuella insatsen på hela vintern.

– Det kändes så mycket bättre än tidigare under vintern. Verkligen skönt, stundtals var kroppen som den skulle. Men jag slet med det mentala, som inte riktigt hängde med det fysiska. Jag upplevde vissa tävlingar att jag inte riktigt vågade tro på det, och det tror jag börjar hinna i kapp nu.

Av naturliga skäl finns inte mycket att hämta i totala världscupen, där hon åkt nio lopp inklusive de fyra i VM och ligger 56:a.

– Placering i totalen är helt irrelevant. Men jag vill känna igen mig själv, inte vara två minuter efter i åktid, och komma i mål och vara normalt trött, så jag fortfarande kan hantera det.

Vågat bromsa

Brorsson beskriver en ”attackstumhet” av mjölksyra, som troligen har sin grund i sjukdomsperioden inför säsongen.

– Sett i efterhand kanske man skulle ha vågat bromsa i december och bara kört träning. Jag gick väldigt snabbt från sjukdom till tävling och fick inte grundträningen som jag kanske hade behövt.

Men även med facit i hand kanske hon gjort samma sak igen.

– Det inte alls säkert att jag vågat göra något annorlunda. Det var tight om platserna och då vill man tävla, säger Mona Brorsson.

Tävlingarna i Nove Mesto

Torsdag: 10 km sprint herrar 16.10.

Fredag: 7,5 km sprint damer 16.10.

Lördag: 12,5 km jaktstart herrar 13.50, 10 km jaktstart damer 15.45.

Söndag: Mixstafett 11.30, singelmixstafett 15.15.

Sjukdom hotar premiären för Brorsson: ”Känner mig ändå hoppfull”

Artikeltaggar

KarriärMona BrorssonSkidskytteSportSprintVärldscupen i skidskytteÖstersund

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.