Hoppa till huvudinnehållet

Kristin från Gunnarskog var projektledare för succéserien: ”1 200 sökanden”

Publicerad:
Kristin Bleckberg har jobbat som projektledare för Filip Hammars och Fredrik Wikingssons produktionsbolag, men jobbar nu på SVT i Göteborg.
Kristin Bleckberg har jobbat som projektledare för Filip Hammars och Fredrik Wikingssons produktionsbolag, men jobbar nu på SVT i Göteborg. Foto: Privat

Kristin Bleckberg är född och uppvuxen i Gunnarskog och Arvika. Hon satt med i arrangörsstaben för Arvikafestivalen under några år, innan hon flyttade till Stockholm. I dag är hon projektledare på SVT i Göteborg och har jobbat med program som ”Här kommer Degen”, en dokumentär om Degerfors IF, och realityserier som ”Hotell Romantik” och ”Gift vid första ögonkastet”. Ett nytt program med komikern David Batra är också på gång.

Sen 2021 finns hon på Sveriges Television i Göteborg.

– Jag gick på ett föräldravikariat i ett år, innan jag fick fast anställning för ett år sedan.

Innan dess har hon jobbat som projektledare inom flera olika produktionsbolag. Hennes karriär i tv-branschen inleddes när hon kontaktade programledarna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson och frågade om hon fick göra sin praktik hos dem.

– Jag hade flyttat till Stockholm 2009 och försökte komma på vad jag skulle göra. Jag hade alltid varit intresserad av tv-mediet.

Hon såg en yrkesutbildning till tv-produktionsspecialist på Medieinstitutet och sökte in när tillfälle gavs.

– Det är många som jobbar i tv-branschen som gått den. Jag kom in, och efter ett och ett halvt år skulle vi ha praktik. Jag har alltid tyckt att Filip och Fredrik varit spännande och att de gjort mycket bra.

Kristin Bleckberg stannade kvar och fortsatte att jobba i deras produktionsbolag även efter praktiken, hon gick aldrig tillbaka till utbildningen. Hon började som produktionsassistent, men gick med tiden vidare till jobbet som projektledare och kom att arbeta med de flesta av deras program de kommande åren.

Brett uppdrag

I dag bor hon i Alingsås, knappt fem mil nordost om Göteborg, och pendlar in till jobbet på SVT.

Hon beskriver rollen som projektledare som ett väldigt brett uppdrag.

– Man är ytterst ansvarig för hela produktionen, från ax till limpa. Budget är en stor del. Man ska tillsätta personal och se till att all teknik som behövs finns. Man samarbetar mycket med producenten, som har ansvaret för innehållet, men man är med och bollar idéer hela tiden. Som projektledare ansvarar man också för efterarbetet ända fram till programmet är klart. Och sen hur programmet ska marknadsföras.

För den sportintresserade Kristin Bleckberg – som hette Johansson innan hon gifte sig – var det en fullträff när hon blev projektledare för dokumentären om Degerfors IF som sändes i flera avsnitt i fjol. Hon idrottade själv mycket när hon var yngre.

– Jag testade många sporter, men det var framför allt fotboll.

Det röd-vita laget hade hon koll på sen uppväxten i Värmland.

– Det var en idé vi hade själva på SVT. Degerfors var på väg upp i Allsvenskan och den resan ville vi följa. Vi kontaktade dem och åkte upp och träffade dem. Vi fick ett himla nära band och fick verkligen komma bakom kulisserna.

Kristin Bleckberg på plats i Degerfors under inspelningen av  dokumentären om Degerfors IF.
Kristin Bleckberg på plats i Degerfors under inspelningen av dokumentären om Degerfors IF. Foto: Privat

Hennes andra stora intresse i livet har varit musiken.

– Jag gick musikestet på Solbergagymnasiet. Jag spelar och sjunger fortfarande, men mest här hemma.

När hon var 14 år, 2000, var hennes äldre bror nyckelfunktionär på Arvikafestivalens campingområde. Då hade musikfestivalen som gjorde Arvika känt, ägt rum varje sommar sedan 1992.

– Jag och min kusin fick stå i kiosken på campingen.

Efter det jobbade hon med festivalen i olika funktioner fram till 2009.

– Jag var som mest engagerad mellan 2005 och 2007, då jag jobbade heltid med den.

Kan du berätta nåt starkt minne från den tiden?

– 2006 var jag genomförandeansvarig, när vi sålde slut på alla biljetter, och det blev kaos. Vi hade inte campingplatser så det räckte och det bara välde in folk. Det var fantastiskt, men kaotiskt. Sen på kvällen gick jag ner till scenen på grusplanen (Vintergatan) och lyssnade på The Knife. Då hade allting löst sig, alla hade fått en campingplats. Det är ett minne som etsat sig fast. Först kaos under dagen och sen få avsluta med en så fantastisk konsert.

Ny säsong

Dejtingprogrammet ”Hotell Romantik” i SVT har precis avslutat sin första säsong, men det blir en fortsättning. Den nya säsongen sänds våren 2024 och Kristin Bleckberg blir projektledare även för den.

– Vi har gått in i castingprocessen redan.

Till första säsongen sökte 600 personer och av dem valdes 28 deltagare ut. Nu är programmet känt och intresset ännu större.

– Nu är vi uppe i 1200 sökande, men det kommer in mer och mer. Det kommer att bli en massiv process i år att ta ut vilka som ska vara med.

Sen håller jag på med ett nytt program med David Batra, men det är fortfarande lite hemligt.
Kristin Bleckberg

Som projektledare är hon oftast med ute på inspelningsplatsen.

– Kanske inte hela tiden, men jag besöker alltid inspelningen. Det tas mycket beslut på plats som jag måste ta del av.

Flera program

Oftast har man som projektledare tre, fyra program som man jobbar med parallellt. Förutom ”Hotell Romantik” ansvarar hon även för en ny säsong av ”Gift vid första ögonkastet”.

– Sen håller jag på med ett nytt program med David Batra, men det är fortfarande lite hemligt.

För några år sedan kände hon att hon behövde dra ner på arbetstempot lite. Hon jobbade fortfarande med Filip och Fredrik, men valde att sluta, och sökte sig till andra produktionsbolag.

– 2016 blev jag gravid och fick en dotter. Det hade varit ganska slitsamt och jag ville ha det lite lugnare när jag fick barn.

Under den tiden arbetade hon till exempel med realityserien med fotbollsspelaren Glenn Hysén och programmet ”Världens tuffaste jobb” med Carina Berg.

Längtade tillbaka

2018 flyttade familjen till Malmö, där hennes man fick jobb, samtidigt som hon kände sig lite trött på tv.

– Jag ville testa nåt annat och började som projektledare på ett elcykelföretag.

Hon trivdes, men kände efter något år att hon längtade tillbaka till tv-branschen.

– Jag ville jobba mot en deadline igen, med program som folk kan ha synpunkter på och tycka och tänka om.

I samma veva hade hon och hennes man börjat fundera på att flytta åt Göteborgshållet till. Det blev Alingsås, staden som bland annat är känt för sina många kaféer.

”Hotell Romantik” och ”Här kommer Degen” om Degerfors IF – det är stor spännvidd när det gäller ämnen i de program som du jobbar med.

Vad tycker du själv är roligast?

– Det är svårt att säga något specifikt, utan det är just blandningen jag gillar; att först jobba med dejting och kärlek, sen handlar nästa produktion om sport.

Är du i Arvika och hälsar på ibland?

– Jag har varit det förut. Men nu har mina föräldrar flyttat till Alingsås istället. Men jag har mycket släkt kvar, så jag har fortfarande planer på att vara där ibland, säger Kristin Bleckberg.

Artikeltaggar

AlingsåsAllsvenskanArvikaArvikafestivalenCarina BergDegerfors IF HerrFestivalerGöteborgNöje/KulturSolbergagymnasietSVT

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.