Hoppa till huvudinnehållet

BILDEXTRA: Te-affär’n expanderar – satsar på lokalt: "Vill gynna lokala aktörer”

Publicerad:
Reporter Sonya Cunningham Oldenvik
Sonya Cunningham Oldenvik
sonya.cunningham.oldenvik@arvikanyheter.se
Anja Wallin satsar på lokala produkter i ny butik.
Anja Wallin satsar på lokala produkter i ny butik. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Sedan 1930-talet har Arvikaborna kunnat handla te och allehanda där Te-affär’n ligger på Kyrkogatan. Nu är tiden kommen för att utvidga och grannlokalen ger nya möjligheter. ”Lokal” öppnar på fredag och namnet anspelar både på lokalproducerade varor och på en plats för möten.

Flera förbipasserande spejar nyfiket in genom det stora skyltfönstret och drar i dörren. Men ännu har inte målarfärgen torkat och portarna slås upp för allmänheten först på fredag. Anja Wallin, som driver Te-affär’n, ligger bakom den nya satsningen.

– Vi har ju alltid haft lokalproducerade varor, säger hon.

– Men i och med att lokalen är så liten har det varit svårt att ge de varorna den platsen de förtjänar. Men här finns gott om plats, säger Anja och gör en svepande gest över de stora ytorna.

Ja, den nya lokalen, med sina 242 kvadratmeter, är dubbelt så stor som den gamla.

Mer rum för varor - och möten, det är tanken bakom ”Lokalt”.
Mer rum för varor - och möten, det är tanken bakom ”Lokalt”. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Här kan producenterna bre ut sig på hyllorna, och tanken är att de kan komma och visa upp sina varor på ett helt annat sätt än tidigare.

Varför detta fokus på lokalt?

– Vi ser dels en ökad efterfrågan, men sen handlar det såklart om miljöaspekten, att inte behöva frakta varor långväga och att vi vill gynna lokala aktörer.

Hon fortsätter:

– Sen är min tanke att det ska kunna vara lite av en mötesplats för events och aktiviteter här, som provningar eller om en producent vill komma och ha en temakväll till exempel. Jag tycker att det saknas platser att umgås på som inte är att gå på krogen. Något lite mer personligt.

Mjöl, popcorn, honung och saft är några av de lokalproducerade varorna som kommer säljas i butiken.
Mjöl, popcorn, honung och saft är några av de lokalproducerade varorna som kommer säljas i butiken. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

”Säljer säkert ett ton om året”

Att intresset för lokalt är stort bland kunderna märks tydligt. Butikens egna blandningar av te och kaffe utgör en stor del av den totala omsättningen och Arvikateet är en historia för sig.

– Det är lite galet egentligen. Vi har 250 sorters teer men Arvikateet är vår absoluta storsäljare. Vi säljer säkert ett ton om året och brukar skoja lite om hur vi alltid har en blandning igång som vi jobbar med mellan kunderna.

Receptet på Arvikate recept är en väl bevarad hemlighet, men i stora drag är det en blandning av grönt och svart te med ”krämiga och friska inslag”.
Receptet på Arvikate recept är en väl bevarad hemlighet, men i stora drag är det en blandning av grönt och svart te med ”krämiga och friska inslag”. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Men det är inte bara teer på hyllorna i den nya butiken utan även mat och brukshantverk och i framtiden ser Anja att sortimentet vidgas ännu mer, kanske med en ostdisk, ägg och grönsaker.

– Jag tänker att det ska vara ungefär som en REKO-ring fast i butik.

Inom kort kommer även första leveransen av surdegsbröd, fruktbröd och veganska pålägg från Björkaholms vitalkost, som har eget bageri i Lysvik.

– Vi tänkte börja med att ta in bröd på fredagar, och så får vi hoppas att folk vill köpa.

Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Öppen för samarbeten

Flera nya partnerskap är på gång, bland annat med tre UF-företag.

– Vi kommer ha krutonger som är gjorda av restbröd från Artisan i Karlstad, saft och must som görs av fyra tjejer på Hammarö och färgglada och vackra cupcakes som vi kanske tar in till vissa särskilda tillfällen, räknar Anja upp.

De är även öppna för fler nya samarbeten.

– Ja, verkligen. Det är bara att höra av sig.

De lokala producenterna får mer utrymme i den nya butiken.
De lokala producenterna får mer utrymme i den nya butiken. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Men den gamla lokalen kommer förstås vara kvar.

– Även om den är liten har den ju en väldig charm och vi har varit där så länge. Det finns liksom en anda som sitter i väggarna och den vill vi inte förlora.

Anja har tagit över verksamheten efter sin mamma Carina Wallin, som drivit butiken i 22 år.

Vid invigningen på fredag kommer bland annat Wermlandschoklad bjuda på godsaker.
Vid invigningen på fredag kommer bland annat Wermlandschoklad bjuda på godsaker. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Var det självklart att ta över?

– Ja, men det får jag ändå säga. Jag har alltid tänkt att jag vill ta över. Och nu har mamma gått i halvpension och kan jobba halvtid, vilket är väldigt värdefullt för mig så jag kan vara lite flexibel i och med att jag har två småbarn.

Ända sedan Carina tog över när Anja var 13 år har hon varit med i butiksarbetet, ”sprang ner på håltimmarna” och hoppade in efter skolan. Därefter studerade hon ekonomi, teknik och design på Södertörns högskola och sedan några år tillbaka är det Anja som sköter det mesta av butiksbestyren.

Te-affär’n kommer finnas kvar vägg i vägg med Lokal.
Te-affär’n kommer finnas kvar vägg i vägg med Lokal. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Detta är ju ändå en stor satsning, hur känns det?

– Lite övervägning var det såklart men det kändes ändå rätt. Man får gå på magkänslan och hoppas att det kan passa i tiden. Vi kände att vi behövde mer utrymme och nu tog vi chansen. Det känns skönt att kunna växa.

Anja Wallin.
Anja Wallin. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Artikeltaggar

ArtisanButikerGrönsakerHammaröHandelKarlstadLysvikMat och dryckSödertörns högskolaWermlandschoklad

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.