Hoppa till huvudinnehållet

Nytta och nöje på arbetstid: ”Är piggare när man kommer hem”

Publicerad:
Reporter Hans-Åke Henriksson
Hans-Åke Henriksson
hans-ake.henriksson@arvikanyheter.se
Hemtjänstgruppen Vik i Arvika har i ett projekt fått möjligheten att träna på arbetstid. Marie-Louise Kihlstadius tillhör de som tränar: ”Man blir piggare”, säger hon.
Hemtjänstgruppen Vik i Arvika har i ett projekt fått möjligheten att träna på arbetstid. Marie-Louise Kihlstadius tillhör de som tränar: ”Man blir piggare”, säger hon. Foto: Hans-Åke Henriksson

Hemtjänstgruppen Vik har sedan i januari månad möjlighet att träna på arbetstid. Två pass i veckan blir det – träningspass som gör nytta enligt deltagarna.

Nytta men även nöje står på programmet när arbetsgruppen tar träningslokalen på södra Vik i besittning, en grupp som i flera arbetsmoment har kroppen som arbetsredskap. Kroppen behöver därför stärkas för att klara lyft och annat.

– Jag tränar för att må bättre, säger Ingela Magnusson, planerare i gruppen.

– Jag tränar för att få bättre kondition, säger Ellinor Danielsson, som är undersköterska.

Alla är igång

Hemtjänsten Vik är en bilburen grupp vars arbetsområde bland annat innefattar Rackenområdet, Dottevik och en bit in i Edane. I gruppen jobbar runt 25 personer – nu är samtliga igång och tränar.

– Träningen är en arbetsuppgift bland andra men man behöver inte vara i den här lokalen utan man kan även ta promenader, säger Petra Danielsson, enhetschef.

Vårdbiträdet Nils Bärjed tränar arm och överkropp.
Vårdbiträdet Nils Bärjed tränar arm och överkropp. Foto: Hans-Åke Henriksson

Grupperna blandas

Två pass per vecka, 45 minuter per gång, rör det sig om i mängd och omfattning, pass som ibland blir avslutningen på arbetsdagen.

Planeraren lägger in passen i schemat och för att pussla ihop dessa tillfällen med besöken hos brukarna blir det nya gruppkonstellationer varje gång.

Vilket ses som en fördel.

− Detta har ökat gemenskapen i gruppen, säger Petra Danielsson.

Utvärdering

Projektet inom utskottet Vård och Omsorg startade den 1 januari och pågår till och med 31 maj. Vid starten fick de anställda fylla i en hälsodeklaration över bland annat blodtryck, sömnvanor och upplevd stress. Varje månad fylls en ny deklaration i och när projekttiden är slut ska projektet inkluderat hälsodeklarationerna utvärderas, vilket sker i början av sommaren.

Förhoppningen är att det sedan blir en fortsättning i höst.

– Träning är viktigt, kroppen är ju vårt främsta arbetsredskap. Sedan behöver vi bli en attraktivare arbetsgivare. Jag tycker att alla arbetsplatser skulle kunna ha träning på arbetstid, och det även om man inte har tillgång till en lokal så nära som vi har.

Petra Danielsson, enhetschef sökte pengar till träningsprojektet och fick ja.
Petra Danielsson, enhetschef sökte pengar till träningsprojektet och fick ja. Foto: Hans-Åke Henriksson

Lokal för flera

Träningslokalen finns i Nektab-ägda fastigheten på södra Vik där hemtjänstgruppen dessutom har sin administrativa hemvist. I lokalerna har även brukarna möjlighet att träna.

– Vi har det vi behöver här, lite olika träningsmaskiner och lite annan utrustning. Träning behöver inte vara komplicerad och promenader kan vara nog så bra.

Blir piggare

Att träningen ingår i schemat innebär enligt Danielsson att den blir av. Hon ser också andra positiva effekter hos personalen:

Man är gladare och piggare, de som vanligtvis inte tränar är igång och livspusslet underlättas något.

– Man går ifrån här piggare, är piggare när man kommer hem, säger undersköterskan Marie-Louise Kihlstadius.

Undersköterskan Ellinor Danielsson vill förbättra sin kondition.
Undersköterskan Ellinor Danielsson vill förbättra sin kondition. Foto: Hans-Åke Henriksson

Artikeltaggar

ArbeteDottevikEdaneHemtjänstTräningVård och omsorg

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.