Hoppa till huvudinnehållet

C-toppen med nytt politiskt uppdrag: ”Rätt kombination”

Publicerad:
Reporter Hans-Åke Henriksson
Hans-Åke Henriksson
hans-ake.henriksson@arvikanyheter.se
Ulf Jonsson, en av Centerpartiets toppnamn i Arvika, har gått igång med ett nytt politiskt uppdrag, på 20 procent av en heltid ska han jobba med landsbygds- och näringslivsfrågor. Här på Arvika Näringslivscenters tak.
Ulf Jonsson, en av Centerpartiets toppnamn i Arvika, har gått igång med ett nytt politiskt uppdrag, på 20 procent av en heltid ska han jobba med landsbygds- och näringslivsfrågor. Här på Arvika Näringslivscenters tak. Foto: Hans-Åke Henriksson

Ulf Jonsson, en av Centerpartiets toppnamn i Arvika, har hittat sin perfekta politiska kombination när han nu sjösätter sitt arvoderade uppdraget som politiker med fokus på landsbygds- och näringslivsfrågor.

Uppdragets omfattning är 20 procent av en heltid och föddes i samband med höstens förhandlingar mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet om ett närmare samarbete i efterdyningarna av fjolårets kommunval.

– Kombinationen företag och miljö passar mig mycket bra. Dels har jag jobbat med och jobbar med produkter för förbättringar av miljön och sedan är jag engagerad i landsbygdsfrågor. Stad och landsbygd ska ha samma möjligheter.

Tre grundpelare

Kransorterna i Arvika ska framförallt vila på tre ben, anser Jonsson, en bra skola, att det finns en lanthandel samt att kommunikationerna ska fungera på ett fullgott sätt.

– I Sulvik där jag bor fungerar lanthandel bra. Vi inom politiken kan underlätta sådan verksamhet men framförallt bygger det på att folk som bor på dessa orter handlar där.

Mer till glesbygdsskolor

Sett till skolan hänvisar han till riksorganisationen som driver kravet på flexibel skolpeng, det vill säga att stödet till skolor i landsbygd ska vara större än stödet till skolor i städer.

– För kommunerna är det på flera sätt ett tyngre uppdrag att upprätthålla skolor i glesbygd.

Vad gäller glesbygd och stad, har vi tillräckligt med fullstora idrottshallar i kommunen?

– Vi ska ha idrottshallar för alla föreningar som behöver tider. Sedan håller vi i den styrande kvartetten på att ta fram ett handlingsprogram mellan oss, vi förhandlar om detta där vi ska samordna oss. Jag hoppas det arbetet är klart snart och att vi eventuellt kan återkomma i hallfrågan.

Jonsson vill prova så kallad dynamisk anropsstyrd kollektivtrafik i Arvika, där beställningen sker via app och ett datasystem samordnar trafiken. Arkivbild.
Jonsson vill prova så kallad dynamisk anropsstyrd kollektivtrafik i Arvika, där beställningen sker via app och ett datasystem samordnar trafiken. Arkivbild. Foto: Linus Arenius

Datastyrd trafik

För att förbättra kommunikationerna i Arvika vill Ulf Jonsson pröva en verksamhet, dynamisk anropsstyrd kollektivtrafik, som Region Värmland enligt honom har testat med framgång i Säffle. Jonsson sitter även i Regionen Värmlands kollektivtrafiknämnd.

– Mindre bussar som åker efter beställningar från en app och skjutsar folk dit de vill åka där ett datasystem samordnar. Detta till skillnad från den anropsstyrda kollektivtrafiken som finns i Arvika som följer en fast rutt.

Sett till företagsfrågor vill Jonsson verka för att kommunens inre arbete med detaljplaner ska snabbas på samt och kommunen säkerställer att det finns mark för företag att etablera sig på.

Hur ska ni få ner tiden för arbetet med detaljplaner och även bygglov?

– Det behövs fler människor som jobbar med det helt enkelt, idag tar det för lång tid.

Om du tittar överlag på kommunens arbete, anser du att det jobbas effektivt i kommunhuset?

– Det finns saker som kan bli bättre men kommunen är inte mindre effektiv än andra ställen jag jobbat på (idag är Jonsson platschef på Flexit i Töcksfors, som tillverkar ventilationsaggregat).

Det behövs antagligen byggas vindkraftverk i Arvika, anser Ulf Jonsson, för att öka andelen förnybar energi.
Det behövs antagligen byggas vindkraftverk i Arvika, anser Ulf Jonsson, för att öka andelen förnybar energi. Foto: Heiko Junge

”Mera förnybart”

Klimat- och miljöfrågan har diskuterats extra mycket på senare tid både i fullmäktige och på Arvika Nyheters insändarsidor. Ett ämne på dagordningen har varit om Arvika ska utlysa klimatnödläge, ett annat om Arvika ska anställa en klimatsamordnare.

Ämnet klimat/miljö blir, enligt Jonsson, allt mera aktuellt på flera sätt.

– Vi producerar mindre energi i Arvika än vi gör av med. Det måste vi ändra på, vi måste börja där, bli mera självförsörjande. Och jag tycker vi ska producera mera förnybar energi.

Hur ska det ske?

– Genom att effektivisera vattenkraften, ha fler solceller på eller i anslutning till våra byggnader och antagligen vindkraft.

När det gäller vindkraft sa Arvika kommun nej till sin egen vindbruksplan när en etablering i Stömne var på tal, det blev inget. Sett till den etableringen verkar det vara svårt att få till vindkraft i Arvika. Var ska vindkraftverken placeras?

– Det ska våra experter, tjänstepersoner, avgöra. Sedan säger andra partier att de vill ha mer kärnkraft via mindre kärnkraftverk. Jag förespråkar det hållbara.

Kött och mjölk

Ulf Jonsson vill också se mera närproducerad mat på våra skolbarns tallrikar, detta bland annat genom att skolpersonalen ska planera matsedeln bättre så att produkter som är nära tillgängliga ofta förekommer på tallriken. Mjölk och kött finns i Värmland att köpa, säger han.

Att använda miljöbränslen i den omfattning man gör på Arvika Fastighets AB, AFAB, – vars styrelse Jonsson sitter i – är ett annat sätt att visa vägen, enligt Jonsson. Ett tredje är att ge gång- och cykelvägen mellan Arvika och Jössefors efterföljare.

– Det sker således konkreta saker, inom AFAB sätter vi exempelvis upp solpaneler på allt fler tak, bland annat på Arvika Näringslivscenter, och vi undersöker möjligheten till lokal vindkraftproduktion genom små verk.

Ulf Jonsson vill se mer solenergi i Arvika.
Ulf Jonsson vill se mer solenergi i Arvika. Foto: Hans-Åke Henriksson

"Fullt befogat”

Inom en inte allt för avlägsen framtid ska alltså Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet presentera ett gemensamt program för den kommande mandatperioden.

I stort sett alla dessa partier tappade i fjolårets kommunval, endast Miljöpartiet ökade och det ytterst marginellt. Socialdemokraterna har dessutom tappat stort två val i rad, S med drygt tio procentenheter, och C närapå halverade sitt röstantal senast.

Med vilket berättigande har ni i Centerpartiet gått in i det nya samarbetet utifrån valresultatet?

– Jag tycker det är fullt befogat, slår man ihop röstantalen är vi i de fyra partierna i majoritet.

Artikeltaggar

ArvikaArvika NyheterCenterpartietLandsbygdMiljöMiljöpartietPolitikRegion VärmlandSkolorSocialdemokraternaSulvikUlf JonssonVindkraftVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.