Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen testar nytt – planer för 100 feriejobb för unga i sommar

Publicerad:
Johan Mossberg, enhetschef inom kommunens arbetsmarknads- och integrationsenhet, ansvarar för feriejobben inom Arvika kommun.
Johan Mossberg, enhetschef inom kommunens arbetsmarknads- och integrationsenhet, ansvarar för feriejobben inom Arvika kommun. Foto: Kerstin Herö

Sommaren kan tyckas vara långt borta än, men planeringen inför de kommunala feriejobben för ungdomar i Arvika, pågår för fullt. I år vill man testa nåt nytt, om alla pusselbitar faller på plats, betald sommarpraktik inom vård och omsorg för elever i årskurs 8.

– Vi har inte riktigt hela bilden klar för oss än, säger Johan Mossberg, chef för ungdomsenheten inom AMI, angående sommarjobben.

Han har en budget på en miljon kronor, samma som i fjol, och räknar med att det räcker till cirka 100 sommarjobb. Men exakt hur jobben kommer att fördelas mellan de tre grupper av ungdomar som berörs är inte klart än.

Den största gruppen är de traditionella feriejobben för ungdomar som går i årskurs 1 och 2 på gymnasiet och som erbjuds 80 timmars jobb under sommarlovet.

Feriejobben brukar finnas inom besöksnäringen, hos föreningar som anordnar aktiviteter i samarbete med kommunen och en del inom kyrkan. Men också inom kommunens egen verksamhet. Främst inom förskola/fritids och inom vården och omsorgen.

– Vi vill även att våra ungdomar ska veta vad kommunen gör, vi kommer att behöva rekrytera mycket personal i framtiden.

Sommarpraktik i vården

Det nya projektet som man gärna vill testa i sommar – ett antal praktikplatser som riktar sig till elever i årskurs åtta – handlar om att försöka skapa intresse för utbildning och jobb inom just vård och omsorg.

– Att åttondeklassarna får chansen att komma ut och se hur det är att jobba inom vården och omsorgen, säger Johan Mossberg som tillägger att man vänder sig till åttorna, för att de inte har valt program till gymnasiet än.

Han poängterar att det återstår en del detaljer som måste kollas upp, innan man vet om det är genomförbart.

– Vi är överens med Eva Nilsson (verksamhetschef för vård och omsorg) och några enhetschefer att vi vill pröva.

Men det finns vissa saker, kring arbetsmiljöregler och annat, som behöver kollas upp ytterligare.

– Men vi vet att andra kommuner har gjort det här, tillägger han och har därför goda förhoppningar om att kunna fullfölja planerna.

Inte förhandlat

Förslaget är inte förhandlat lokalt än med de fackliga organisationerna. Det är heller inte ersättningen för praktikplatserna, eller lönerna för feriejobben eller övriga sommarjobb, som ska rymmas inom ramen för den miljon som han har till sitt förfogande.

– Vi har haft 10-15 sommarjobb under pandemin för lite äldre ungdomar som har tagit studenten. Det har varit jobb på Rackstadmuseet och Sågudden, de behöver lite äldre ungdomar. Vi vet inte hur många det blir i år än, säger Johan Mossberg.

Feriejobben kan sökas av ungdomar som bor i Arvika. I slutet av mars kommer jobben att läggas ut på kommunens hemsida.

Fotnot: AMI står för arbetsmarknads- och integrationsenheten.

Artikeltaggar

ArvikaEva NilssonGymnasieskolanOmsorgRackstadmuseetRackstadmuseetSåguddenVårdVård och omsorg

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.