Hoppa till huvudinnehållet

Från bokens värld till Galleri Pi: ”Varje bild klarar sig utan text”

Publicerad:
Ane Gustavsson visar sina illustrationer hos Per-Inge Fridlunds Galleri Pi. Det är illustrationer ur böcker hon medverkat i. Foto: Hans-Åke Henriksson

Ane Gustavssons illustrationer kan företrädesvis ses i barnböcker, nu kan de även beses på Galleri Pi:s väggar.

Gustavsson har medverkat i ett 25-tal böcker där merparten är barnböcker, lika många är inte hennes utställningar men på bland annat Rackstadmuseet har hon medverkat. Nu förenas de skådeplatserna genom att hennes illustration ingår i galleriägare Per-Inge Fridlunds senaste utställning.

– Jag måste ha någon som pushar mig, det kräver sin expert att forma en bra utställning, och det kan Per-Inge göra, säger Ane Gustavsson.

– Illustrationer betyder mycket för mig, och här har vi en duktig illustratör. Och så får jag en levande utställare, jag brukar för det mesta ställa ut döda, säger Per-Inge.

Två som gillar bilder.
Två som gillar bilder. Foto: Hans-Åke Henriksson

Gruppvis

Per-Inge har hängt illustrationerna gruppvis där några utvalda böcker fått sin grupp, bland dessa böcker finns Drakeld, Törnrosa, Otis längtar och Anna och det stora teaterspektaklet.

Per-Inges favoriter hittas i Draken.

– Varje bild i den klarar sig utan text, dramatiken finns där. Jag fängslas även av färgerna, dras till det mörka i bilderna.

Illustration ur Draken.
Illustration ur Draken. Foto: Hans-Åke Henriksson

”Spinna vidare”

”Bilderna ska tonsätta texterna”, säger Ane Gustavsson själv, som ju även är altviolinist med bakgrund i bland annat Göteborgs Symfoniker och som idag undervisar på Musikhögskolan Ingesund.

– Genom mina illustrationer kommenterar jag på mitt sätt, texten ska spinna vidare med min tolkning, inte bara så att jag duplicerar texten. Jag jobbar inte på känsla direkt utan arbetar utifrån texten, orden sätter igång mycket.

För hand

Två, tre böcker per år brukar det bli, endera att förlagen hör av sig eller att hon raggar författare själv. Gustavsson jobbar analogt, det vill säga för hand och inte i dator. Varje bild tar sin tid.

– När jag placerat mina motiv där de är då är de också där.

Blev glad

Utställningen på Galleri Pi är inte Gustavssons enda projekt just nu, hon jobbar även med illustration till Norrköpings symfoniorkester och familjeföreställningen ”Tolv sånger om känslorna” samt Julevangeliet åt ett norskt förlag.

– Jag har bilder på hög. Bilderna här Galleri Pi blev jag jätteglad att se igen och Per-Inge har gjort det så snyggt.

Ane Gustavsson uppskattar Per-Inge Fridlunds sätt att hänga hennes bilder.
Ane Gustavsson uppskattar Per-Inge Fridlunds sätt att hänga hennes bilder. Foto: Hans-Åke Henriksson

Bilder är viktiga

Per-Inge tackar och tar emot, och får tillbaka lite känsla av barndomens bilder i Robinson Crusoe. Fridlund läste texten först, bilderna kom sedan som en belöning.

– Det var genom illustrationer jag kom in i konsten, det har följt mig genom livet, illustrationerna, bilderna, är viktiga. Nu har jag en duktig illustratör hos mig.

Fotnot: Gustavssons musikkollegor Magnus Ericsson och Lollo Berndalen står för vernissagemusiken nu på lördag 25 februari.

Artikeltaggar

Ane GustavssonBöckerGalleri PiGöteborgKonstLitteraturMusikhögskolan IngesundPer-Inge FridlundRackstadmuseetRackstadmuseetUtställningar

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.