Hoppa till huvudinnehållet

Många ställde in siktet i Jössepuffen: ”Jag brukar inte vara nervös”

Publicerad:
Många skyttar tog chansen i Jössepuffen.
Många skyttar tog chansen i Jössepuffen. Foto: Arvika Skyttegille

En heldag i Högvalta och hela 75 startande i olika åldrar som utmanades i precisionsarbete.

Under åren återkommer Jössepuffen – det är tradition. I lördags lockade luftgevärstävlingen skyttar från elva olika föreningar.

– Det har varit glada miner, säger Arvika Skyttegilles Andrea Franzén Wallberg.

Dagens första skytt ställde in siktet och sköt klockan 9 på lördagsmorgonen. Medan timmarna gick visade flera skyttar prov på träffsäkerhet. Men skytte handlar också om att hitta rytmen – och lugnet.

Det var Arvika Skyttegille som bjöd in till Jössepuffen. Förmågor från flera olika skytteföreningar i Värmland samlades i Högvalta för att tävla. På plats fanns också två skyttar som åkt ända från Sala.

Uppsving

Årets upplaga av tävlingen blev lyckad. Många funktionärer hjälpte till. Och 75 startande – det måste vara någon form av rekord, konstaterar Andrea Franzén Wallberg.

– Det var väldigt roligt. Här i Västvärmland har det verkligen fått ett uppsving, det känns som att det är väldigt många som skjuter och som tycker att det är kul och som hänger med på tävling, säger Franzén Wallberg.

Likt andra idrotter

Det senaste året har Franzén Wallberg märkt av att fler har fått upp ögonen för skytte.

– Just här i Arvika har vi fått in väldigt många nya det senaste året. Vi har ändrat lite i hur vi har våra träningar. Skytte är ju mycket så att man kommer under en viss tid och så skjuter man sina skott, och sen när man har skjutit klart så åker man hem igen.

– Men vi har försökt att styra upp det mer så att det är träningsgrupper, och att vi har lite småtävlingar och teoridiskussioner och teknikinslag, så det blir mer likt andra idrotter där man har en grupp som man tränar med och en träningsplan.

Banrekord

Jössepuffen bjöd på flera fina resultat – däribland ett banrekord. Maya Björklund från Filipstad stod för högsta rekordet i stående på banan.

Edas unga skyttar Leia Pettersson och Minna Nilsson var två som också var nöjda med dagen. De placerade sig i toppen i LSi11.

– Det kändes roligt och bra, säger Minna.

När det är dags för tävling är de unga skyttestjärnorna Minna och Leia alltid redo.

– Jag var inte nervös, jag brukar inte vara nervös, säger Minna.

Minna och Leia gillar att tävla i skytte.

– Det bästa är nog adrenalinet och nervositeten lite, och när man sitter och skjuter, säger Leia.

Mimmi Eliasson från Åmotfors blev trea i LSi11.

Morbror Urban

I LSi13 var det Lovis Blomqvist från Åmål som vann. Tvåa kom Edas Gustav Morfeldt på 422,7 poäng. Edas Moa Nilsson placerade sig fyra och Albin Berggren från Åmotfors blev femma. Dessutom sköt Arvikas hemmaskytt Emanuel Fyhr-Liberg personligt rekord i klassen.

Hos Gustav Morfeldt har skyttet en given plats. När han tävlar går han in med inställningen att det alltid ska vara roligt.

– Jag har väl aldrig gjort något annat än att skjuta och jaga hela livet mitt. Jag började väl skjuta när jag var fem, så det är naturligt för mig, säger Gustav.

Och så tar han med sig AN:s läsare till spänningen i skyttetävlingarna:

– Det blir spänning när du sitter där i en final och poängen är jämn och du vet att folk sitter och väntar på att få resultatet, och adrenalinet kickar in, det är väl det som är det roliga med det.

Och så finns morbror Urban:

– Jag hade aldrig legat på den här nivån i skjutningen om jag inte hade min morbror Urban som hjälper mig. Han gör nästan inget annat än att hjälpa mig och bror min med jakt och skytte, det är nästintill det enda vi håller på med, jag och brorsan, säger Gustav.

Skyttiaden väntar

Nellie Hult från Åmotfors vann LSi15 med 419,2 poäng. Och Per-Åke Persson, Eda, tog hem segern i LSi55 med 416,9 poäng.

Vann LSiÖ gjorde Clara Gustafsson, Lekvattnet-Torsby, före Urban Morfeldt, Eda, och Lasse Ness, Skillingmark. I klasserna L13 och L15 var det Kölas skyttar Hedvig Nilsson och Thea Wadman som placerade sig i toppen.

Arvika Skyttegilles Andrea Franzén Wallberg och Eric Wallberg stod för 409,1 poäng respektive 398,7 poäng i LE.

För skyttarna Leia Pettersson, Minna Nilsson, Gustav Morfeldt och Emil Erlandsson väntar riksfinalen i Skyttiaden i mars.

– Det känns väldigt roligt och spännande, det tror jag blir en upplevelse, säger Leia.

Ett gäng framgångsrika skyttar under Jössepuffen.
Ett gäng framgångsrika skyttar under Jössepuffen. Foto: Arvika Skyttegille

Artikeltaggar

Arvika SkyttegilleEda skyttegilleGustav MorfeldtHögvaltaSkytteSkyttiaden

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.